Stofzuigen zonder zakken: hygiënisch en duurzaam

In principe werken stofzuigers zonder zak op dezelfde manier als stofzuigers met zak. Een blower zorgt voor onderdruk, waardoor los vuil en stof wordt opgezogen. In een zakloze uitvoering komt de vuile lucht echter niet in een stofzuigerzak terecht, maar wordt het opgevangen in een stofreservoir. De zuigkracht neemt niet af naarmate het vuil in het reservoir toeneemt, dit in tegenstelling tot een stofzuiger met zak.

Stofzuigers zonder zak gaan ook minder stinken dan varianten met zak. Vooral diereneigenaren hebben hier baat bij, want dierenharen beginnen snel onaangenaam te ruiken in een zak. Bij een stofzuiger zonder zak moeten alleen de motor en de uitlaatluchtfilters regelmatig worden vervangen. Je hoeft dus geen stofzuigerzakken meer te kopen. Dit bespaart je niet alleen geld, het is ook nog bijzonder milieuvriendelijk!

Inhoudsopgave

Verschillende modellen zonder zak
Functies waar je op moeten letten bij je aankoop
Welke stofzuiger zonder zak past in jouw huishouden?
Tips voor het reinigen van het stofreservoir en de filters

Verschillende modellen zonder zak

Stofzuigers zonder zak zijn verkrijgbaar in verschillende versies die voldoen aan verschillende eisen in appartementen en huizen. Hieronder staat een overzicht met verschillende modellen.

Mono cycloonstofzuiger

Modellen met een enkele centrifugaalscheider, zogenoemde mono- of enkelvoudige cycloonstofzuigers, vangen het grove vuil in het stofreservoir op en ontdoen de afvoerlucht bovendien van fijne stofdeeltjes met behulp van een centraal papierfilter. Deze moet regelmatig worden gereinigd om een goede zuigkracht te behouden. De mono cycloon units zijn niet op alle vloeren even krachtig. Daarom is een apparaat met een efficiëntieklasse A belangrijk voor de vloer die je voornamelijk reinigt, bijvoorbeeld een parket of tapijt.

Multi cycloonstofzuiger

Deze toestellen werken met verschillende centrifugaalscheiders. Deze halen het fijnste vuil uit de lucht, zelfs zonder centraal filter. Hoe meer cyclonen er worden geïnstalleerd, hoe beter de afvoerlucht wordt bevrijd van fijnste deeltjes. Toch zijn sommige modellen ook uitgerust met een HEPA-filter. Dit is handig als je een stofallergie of een huisdier hebt. Net als het centrale filter moet dit filter regelmatig worden gereinigd en vervangen.

Vloerstofzuiger

De klassieke vloerstofzuiger zonder zak wordt gekenmerkt door een compact ontwerp en een breed scala aan toepassingen. Naast tapijten, tegels, laminaat en parketvloeren reinigen de stofzuigers ook meubels en gordijnen met behulp van verwisselbare opzetstukken.

Steelstofzuiger

Bij zakloze steelstofzuigers zijn de motor en het stofreservoir geïntegreerd in de zuigbuis. Hierdoor hoef je geen apparaat op wielen achter je aan te trekken. Met deze lichte, handige apparaten kun je zelfs de verste uithoeken van je huis gemakkelijk bereiken. Bij de 2-in-1 modellen kun je de steelstofzuiger veranderen in een kruimeldief door de zuigunit te verwijderen.

Stofzuiger op accu

Draadloze apparaten zonder stofzuigerzak scoren punten in huizen met meerdere verdiepingen. Het is dan niet meer nodig om van stopcontact naar stopcontact te lopen. Ook zit het snoer niet meer in de weg tijdens het stofzuigen. Dit is al helemaal handig en veilig als je een groot huis hebt met meerdere verdiepingen. Robotstofzuigers zijn ook batterij-aangedreven stofzuigers zonder zakken. Deze varianten zorgen ervoor dat jij iets anders kunt gaan doen, terwijl het huis schoon gezogen wordt.

Stofzuigers speciaal voor dierenharen

Heb je een hond die veel haren verliest of een kat die de kattenbakvulling door het huis verspreidt? Met een stofzuiger zonder zak is dit geen probleem, want met de verschillende opzetstukken verwijder je het vuil grondig in alle hoeken en gaten. Speciale filters verwijderen dierlijke geuren tijdens het stofzuigen en zorgen ervoor dat de haren en kleine stofdeeltjes de stofzuiger niet verlaten via de lucht.

Functies waar je op moeten letten bij je aankoop

De volgende criteria zijn nuttig bij het maken van een keuze voor een stofzuiger zonder zak.

Zuigkracht en zuigkrachtregeling

Het stroomverbruik van een stofzuiger wordt in Watt (W) uitgedrukt. Watts zeggen alleen niet zoveel over de zuigkracht van een stofzuiger. Het geeft alleen informatie over hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Let daarom bij het vergelijken van verschillende modellen wat betreft de zuigkracht meer op het motorvermogen. Dit is het vermogen van de zuigmond (zuigmond vermogen) en de reinigingsklassen. Reinigingsklassen laten zien hoe grondig de stofzuigers werken op tapijt en harde vloeren. "A" staat voor de beste prestatie, "G" voor de laagste. Zuigkrachtregeling is praktisch in de dagelijkse reiniging om verschillende oppervlakken van linoleum tot gordijnen met de juiste zuigkracht te reinigen.

Energieverbruik

Het merendeel van de stofzuigers zonder zak behoort tot categorie A - dit is de derde meest energiezuinige klasse. Ter vergelijking neemt je het jaarlijkse energieverbruik in kWh (kilowatt per uur). Hoe lager het is, hoe zuiniger je stofzuiger is.

Geluidsemissie

Het geluidsvermogensniveau geeft de geluidsontwikkeling aan. Bijzonder stille stofzuigers zonder zakken blijven onder de 70 dB (decibel). Ter vergelijking: televisies hebben gemiddeld ook dit volume. Multi cycloon stofzuigers veroorzaken over het algemeen iets meer geluid dan mono cyclonen, doordat ze een meertraps lucht-stof scheiding hebben.

Gewicht, stuursysteem en wielen

De stofzuiger moet licht en wendbaar zijn, zodat je je niet fysiek hoeft te belasten tijdens het stofzuigen. Let daarom op de gewichtsspecificaties. De meeste fabrikanten van stofzuigers gebruiken twee grote wielen om het sturen te vergemakkelijken. Vooral vloerstofzuigers en steelstofzuigers die op het elektriciteitsnet werken, wegen bijzonder weinig.

Borstels en sproeiers

Als gladde vloeren en tapijten elkaar afwisselen in je huis, is een schakelbaar combimondstuk met elektronische zuigkrachtregeling praktisch. Extra sproeiers en borstels zijn handig als je regelmatig parketvloeren, harde vloeren of matrassen stofzuigt. Huisdiereigenaren hebben baat bij een Turboborstel of een elektrische borstel. Deze borstels zijn namelijk bijzonder goed in het oppakken van dierenhaar. Daarnaast bieden sommige fabrikanten speciale hondenborstels aan als stofzuigeraccessoires, waarmee de vacht van je huisdier direct kan worden opgezogen. Met de stofzuiger kunnen ook de stofdeeltjes worden weggeveegd.

Filtersystemen

Hoe schoon de uitlaatlucht van een stofzuiger zonder zak is, wordt aangegeven door de stofemissieklasse. Hierbij geeft "A" de hoogste schoonste klasse aan. Naast afgedichte behuizingen moeten verschillende filtersystemen zorgen voor een goede stofretentie. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters zijn een goede keuze voor mensen met een allergie. Met hun fijne poriën vangen deze filters zowel de kleinste deeltjes als het stuifmeel op. Zo bevrijden ze de lucht die we inademen bijna volledig van allergenen. Zakloze stofzuigers met waterfilters binden het vuil in de vloeistof. Allergene stoffen worden gewoon weggegooid.

Stofreservoir

In de kleinste modellen is de inhoud van de stofreservoirs 1,5 l, in de grootste 3 l. Hoe groter je huishouden, hoe meer volume de container moet hebben. Het legen van het reservoir verschilt per model. Leegmaken met een druk op de knop is bijzonder praktisch: de bak blijft in het apparaat en wordt eenvoudigweg boven de prullenbak geleegd met behulp van een klepmechanisme. Een stofniveau-indicator is verplicht voor niet-transparante reservoirs.

Welke stofzuiger zonder zak past in jouw huishouden?

Afhankelijk van de grootte, de aard en de reinigingsbehoeften van jouw appartement of huis, moet je kiezen voor een van de volgende stofzuigermodellen.

Kleine appartementen

Als je een klein huis of appartement hebt, is een compacte mono cycloonstofzuiger met een 1,5 l stofreservoir meer dan voldoende. Omdat de vloeren van dergelijke appartementen meestal overal dezelfde bedekking hebben, is een constante goede zuigkracht voor verschillende oppervlakken niet zo belangrijk. Handstofzuigers en staande stofzuigers kunnen na gebruik bijzonder plaats besparend worden opgeborgen. Sommige modellen kun je ook gebruiken als kruimeldief.

Gezinnen of meerpersoonshuishoudens

Families in grotere huizen met vier of meer kamers hebben ook baat bij het gebruik van stofzuigers zonder zak. Deze modellen hebben een hoge en meestal instelbare zuigkracht. Ook kunnen deze apparaten gebruikt worden voor het schoonmaken van bijvoorbeeld de bank en ander textiel dankzij een verscheidenheid aan sproeiers en borstelsets. Een stofreservoir met een capaciteit van minstens 2,5 l hoef je niet regelmatig te legen. Een kabellengte van 10 meter of meer is ook aan te raden, omdat dit voorkomt dat je stekker steeds te kort is om in andere ruimtes te zuigen. Als je vloeren in verschillende ruimtes een andere bedekking hebben, is een multi cycloon model aan te bevelen. Tip: Als de kamers krap zijn of de meubels in moeilijk te bereiken hoeken staan, zijn zakloze stofzuigers met accu een goed alternatief. Met deze stofzuigers heb je geen last meer van de ongemakken die kabels met zich meebrengen en kun je gemakkelijk alle hoeken bereiken.

Appartementencomplexen

In huizen en appartementen met meerdere verdiepingen zijn lichte vloerstofzuigers of steelstofzuigers aan te bevelen. Als er veel trappen schoongemaakt moeten worden, is een accu-aangedreven rugzakstofzuiger nuttig. Je kunt de behuizing van zo'n apparaat namelijk gewoon op je schouders dragen. Je kunt ze ook comfortabel op je rug dragen als je met de handgreepzuigmond aan de slag gaat.

Allergiepatiënten en huisdiereigenaren

Voor mensen met een stofallergie is het belangrijk dat de afvoerlucht van een apparaat zo vrij mogelijk is van deeltjes. De filters moeten gereinigd kunnen worden, zonder dat zij met stof in aanraking komt. Multi cycloonstofzuigers met HEPA-filter en eventueel een extra waterfiltersysteem behalen in dit opzicht bijzonder goede resultaten. Huisdiereigenaren kunnen het beste ook speciale huisdieropzetstukken bij bestellen, zoals haarborstels die het haar direct van hun huisdieren kunnen verwijderen.

Tips voor het reinigen van het stofreservoir en de filters

Om ervoor te zorgen dat het legen en reinigen van het stofreservoir zo hygiënisch mogelijk verloopt, wordt de volgende procedure aanbevolen: Wikkel een vuilniszak om het reservoir, maak de inhoud leeg, wacht tot de deeltjes zijn neergedaald, haal het reservoir uit de vuilniszak en sluit de zak goed af. Op deze manier ontsnapt er nauwelijks stof en blijft de lucht in de kamer stofvrij. Spoel vervolgens het stofreservoir uit om eventueel resterend vuil te verwijderen en om geurproblemen te voorkomen. Filters zoals afvoerluchtfilters, hygiënefilters of motorbeschermingsfilters moeten regelmatig uitgeklopt worden boven de prullenbak. Bij sterke vervuiling kun je ze eenvoudigweg uitspoelen onder lauw stromend water. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur weer opdrogen. Als de filters beschadigd zijn of het vuil niet kan worden uitgewassen, moeten je ze vervangen door nieuwe.