Instapmodellen stofzuigers voor eenpersoonshuishoudens

Je woont alleen, hebt een baan en brengt weinig tijd thuis door. Voor het verwijderen van stof en haar dat zich nog op de vloer en het meubilair ophoopt, wordt een compact en snel te gebruiken model aanbevolen. Zo’n kleine en lichte stofzuiger kan ook ruimtebesparend worden opgeborgen.

Compacte handstofzuigers

Een handstofzuiger met handvat is zeer geschikt voor kleine appartementen met weinig vuilophoping en tapijtvloeren. Dergelijke stofzuigers combineren vaak twee of zelfs drie apparaten in één: afhankelijk van jouw behoeften kun je jouw apparaat gebruiken als vloerstofzuiger voor harde vloeren, als handstofzuiger voor planken, tafels en kieren of als borstelstofzuiger voor tapijten en vloerkleden.

Vloerstofzuiger met of zonder zak

Bij de klassieke apparaten met slang die rollend over de vloer kunnen worden getrokken, kunt je kiezen tussen stofzuigers zonder zak en stofzuigers met zak. Deze instapmodellen werken meestal met 600 tot 800 W en hebben een stofreservoir of zak met volume tot 1,5 L. Dergelijke apparaten zijn meestal uitgerust met 5 tot 6 meter lange kabels, de actieradius bedraagt maximaal 8 m. Naast de schakelbare vloermondstuk voor harde vloeren en tapijten zijn bij de levering vaak ook andere mondstukken en opzetstukken zoals turbo, voegwerk, parketmondstuk of meubelborstels inbegrepen. Bij de draadloze versies gaat één batterijlading meestal tot zeven minuten mee, wat betekent dat een klein eenpersoonshuishouden meestal in één keer kan worden schoongemaakt.

Inhoudsopgave

Stofzuigermodellen voor meerpersoonshuishoudens
Effectieve apparaten voor huizen en gezinshuishoudingen
Alternatieven voor allergiepatiënten en huisdiereigenaren
Met deze details scoren elektrische stofzuigers extra punten

Stofzuigermodellen voor meerpersoonshuishoudens

Een drie- tot vierkamerappartement voor koppels, kleine gezinnen of gedeelde appartementen, is vaak voorzien van verschillende verdiepingen. Daarnaast zorgen meer mensen ook voor meer stof en vuil in het appartement. Dit kan worden opgeruimd met stofzuigers en krachtige handstofzuigers met handgrepen. Speciaal voor huisdiereigenaren en allergiepatiënten zijn er ook stoom- of natte/droge stofzuigers.

Stofzuiger met grote vrijheid van handelen

Voor appartementen met 75 tot 100 m² zijn stofzuigers met een actieradius van 10 tot 15 m en een stofreservoir of stofzuigerzakvolume van 2 tot 6 l geschikt. Dankzij deze eigenschappen kunnen alle ruimtes vaak vanuit één stopcontact worden schoongemaakt, en het verwisselen van de zak of het legen van het stofreservoir is pas na enkele schoonmaakbeurten nodig. Als je naast harde vloeren zoals parket en laminaat ook kortpolig en hoogpolig tapijt wilt stofzuigen, kun je het beste een stofzuiger met regelbare kracht gebruiken. Dergelijke stofzuigers kunnen individueel worden aangepast aan de desbetreffende vloer en de vervuilingsgraad

Handstofzuiger met technische extra's

Als je op zoek bent naar een krachtige stofzuiger zonder snoer, dan zijn handstofzuigers met een handvat een goede keuze. Ze zorgen meestal voor een volle accu gedurende ongeveer een uur. Sommige modellen kunnen in een paar eenvoudige stappen worden omgebouwd tot handstofzuigers om moeilijk bereikbare plaatsen of meubels en bovenhoeken van kamers te stofzuigen. De stofreservoirs van dergelijke modellen hebben een capaciteit van maximaal 1 l. Bij levering ontvang je een combimondstuk voor meubelen en verbindingen en het laadstation met accessoirehouder en laadkabel. Sommige toestellen hebben ook een motor aangedreven elektrische zuigborstel, die met zijn roterende borstelwals ook dieper gelegen vuil opzuigt.

Effectieve apparaten voor huizen en gezinshuishoudingen

Je woont met jouw gezin en misschien huisdieren in een huis of een groot appartement met een tuin. Naast gladde harde en zachte tapijten heb je ook hoogpolige tapijten. Delicate natuurstenen maken ook deel uit van het interieurontwerp. Als je veel vuil en verschillende vloerbedekkingen op meerdere vloeren hebt, is het raadzaam om een krachtige stofzuiger met een grote actieradius en een uitgebreid assortiment accessoires te gebruiken voor bijvoorbeeld het reinigen van bekleding, kieren en voegen.

Stofzuiger met elektrische borstel

Een stofzuiger met een elektrische borstel en een hoog vermogen vanaf 650 watt wordt aanbevolen voor de bewoners van een huis met meerdere verdiepingen. Er is keuze uit modellen met of zonder tas. Als alternatief is er ook een handstofzuiger met handvat en elektrisch mondstuk, die dankzij zijn eigen elektromotor kan worden gebruikt voor een bijzonder grondige reiniging van textiel vloeren en -tapijten. Dierenhaar en pluis worden er ook door opgezogen. Op harde vloeren wordt de borstelwals uitgeschakeld of vervangen door een vloermondstuk. Stofzuigers in deze categorie hebben een actieradius van ten minste 11 m. In het geval van draadloze apparaten heeft de batterij een levensduur van ten minste een uur en een oplaadtijd van maximaal zes uur.

Stoomreiniger voor gladde oppervlakken

Als je vooral gladde harde vloeren zoals tegels, parket of natuursteen wilt reinigen, is een stoomreiniger handig. Modellen met een twee tanksysteem en meertraps stoom stroomregeling reinigen 75 tot 100 m² vloer met een enkele tankvulling. Aanbevolen alternatieven zijn 2-in-1 modellen, die kunnen worden gebruikt als stofzuiger, stoomreiniger of in combinatie, of nat-droog stofzuiger. Een bijzonder handige manier om jouw vloeren te laten reinigen - zelfs als je er niet bent - is het gebruik van een stofzuigerrobot. Een dergelijk apparaat verwijdert stof, haar en pollen van harde vloeren en kort gepolijste tapijten. De robots hebben speciale sensoren om trappen te detecteren en obstakels te vermijden. Stofafzuig robots reinigen zelfs onder vlakke meubelen en stof dweilrobots zijn gemaakt om jouw huis tussendoor vochtig te laten dweilen.

Alternatieven voor allergiepatiënten en huisdiereigenaren

Stofzuigen is een bijzondere uitdaging voor mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor mijten of dierenharen. Wat je kunt bereiken met modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een allergie?

Stofzuiger voor het verwijderen van dierlijk haar

Je woont samen met een huisdier en bent op zoek naar een apparaat waarmee je de normale haren van jouw huisdier effectief kunt verwijderen. Draadloze stofzuigers met handvat, voorzien van sproeiers en accessoires voor het comfortabel en hygiënisch verwijderen van dierenharen zijn hiervoor geschikt. De fabrikanten bieden ook stofzuigers zonder zak aan, speciaal voor huisdiereigenaren. Grof en fijn stof worden in verschillende segmenten van het stofreservoir opgevangen, zodat de vuildeeltjes apart kunnen worden verwijderd zonder dat er veel stof opdwarrelt. Al deze soorten apparaten zijn voorzien van een HEPA-filter, dat microscopisch klein ongedierte zoals mijten en allergenen, pollen en stof tijdens het opzuigen bindt en niet in de afvoerlucht laat terechtkomen.

Natte stofzuiger voor gladde vloeren

Nat- en droogzuigers verwijderen stof, haar en allergenen bijzonder grondig en comfortabel. Natte stofzuigers zuigen, vegen en drogen gladde vloeren zoals parket, laminaat, vinyl, keramiek en natuursteen in één handeling. Deze apparaten filteren allergenen uit de afvoerlucht en hebben aparte containers voor vers en vuil water. In plaats van in een container of zak worden vuil en stof in het water opgevangen. Sommige modellen zijn ook geschikt voor het reinigen van tapijten en vloerkleden in de droge stofzuigerstand.

Met deze details scoren elektrische stofzuigers extra punten

Naast de prestaties is het vermogen om zowel vloeistoffen als droog vuil te absorberen, een belangrijke factor bij de keuze van een geschikt apparaat.

Prestaties

Hoeveel vermogen een stofzuiger heeft, hangt niet in de laatste plaats af van het type model. Handstofzuigers bijvoorbeeld, die zeer handig en compact zijn, redden het meestal met minder kracht dan een stofzuiger die met water reinigt. Het vermogen varieert daarom in sommige gevallen aanzienlijk, variërend van 25 tot 350 W voor handapparaten en ongeveer 1.600 W voor vloerstofzuigers.

Werkingsbereik en duur

De actieradius van een bekabelde stofzuiger is afhankelijk van de lengte van de kabel en de zuigbuis en slang. Bijzonder flexibele toestellen bieden een straal tot 15 m. Bij draadloze modellen bepaalt de accu de werkingsduur, deze ligt tussen 0,17 en 2,0 uur, de oplaadtijd ligt tussen 3,5 en 16 uur.

Zuigtechniek en filters

Elke stofzuiger is uitgerust met een ventilator die een negatieve druk creëert en stof, pollen of haren door de zuigmond aanzuigt. Deze deeltjes worden verzameld in een zak, in een stofreservoir of in een vuilwatertank. De meeste stofzuigers hebben een vervangbaar of wasbaar filter systeem dat voorkomt dat fijnstof in de afvoerlucht terechtkomt. Speciale stofzuigers voor huisdierenbezitters en allergiepatiënten zijn uitgerust met een HEPA-filter dat microscopisch ongedierte zoals mijten en allergenen, maar ook pollen of stof bindt.

Capaciteit

Hoeveel stof en vuil een stofzuiger kan opzuigen hangt voornamelijk af van de zak of, in het geval van zakloze modellen, de opvangbak. Batterijstofzuigers hebben een volume van 0,2 tot 2,0 l, terwijl vloerzuigers een capaciteit van 1,5 tot 6,0 l hebben.

Energie-efficiëntieklasse

De energie-efficiëntieklasse (EEK) van een stofzuiger wordt aangegeven met letters van A tot en met D en extra plusteken. Bijzonder efficiënte apparaten scoren punten met de categorie A+++. Het energieverbruik neemt toe met ongeveer 6 kWh per energie-efficiëntieklasse.

Gewicht

Een laag gewicht wordt met name aanbevolen voor handstofzuigers die tijdens het werk worden gedragen. Daarom speelt het gewicht van het apparaat ook een rol bij de keuze van het juiste apparaat. Hier ligt het bereik tussen 1,2 en 3,0 kg voor handstofzuigers en tussen 4,0 en 9,0 kg voor vloerzuigers.

Geluidsniveau

Afhankelijk van onder andere of een stofzuiger is uitgerust met een elektromotor met kabel of werkt met een oplaadbare batterij, varieert het geluidsniveau tussen 70 en 85 dB. Dit komt ongeveer overeen met het geluidsniveau van een haardroger of een passerende vrachtwagen.

Speciale functies

Sommige stofzuigers kunnen worden gebruikt als vloer-, hand- of borstelzuiger, andere als nat- of droogzuiger. Het bij de levering inbegrepen aantal sproeiers, borstels en andere accessoires is belangrijk voor de functionele diversiteit.