Schoonmaken met hete stoom in plaats van schoonmaakmiddelen

Met een stoomreiniger kun je eenvoudig vast vuil verwijderen en kieren en hoeken die je niet kunt bereiken met een doek schoonmaken. Het apparaat werkt met hete stoom en zonder gebruik van schoonmaakmiddelen. Het losgekomen vuil wordt ook meteen weggezogen. De meeste stoomreinigers zijn niet alleen geschikt voor harde vloeren, maar ook voor toepassingen zoals keukenwerkbladen of badkamertegels en kookplaten, maar ook voor tapijtpool, snijplanken en autostoelen. Bij het werken met stoom bij meer dan 100°C, worden ziektekiemen vernietigt die zich in de voegen of in de vezels van uw tapijt hebben genesteld. Veel machines zijn uitgerust met verschillende opzetstukken voor het reinigen van tapijt pijlers, banken of tegelvoegen. Een stoomreiniger is bijna net zo gemakkelijk op te bergen als een gewone stofzuiger - de apparaten zijn slechts iets groter dan conventionele droogzuigers.

Inhoudsopgave

Modelkeuze: Deze varianten van de stoomreinigers zijn beschikbaar
Dit is belangrijk bij de aankoop van een stofzuiger met stoom
Welke stoomstofzuiger past in jouw huishouden?

Modelkeuze: Deze varianten van de stoomreinigers zijn beschikbaar

Afgezien van het stoomsysteem zijn de stoomstofzuigers qua ontwerp vergelijkbaar met de normale stofzuigers. Ze worden aangeboden als over de vloer voortbewegende units of als stangstoomreiniger. Hieronder geven we u een klein overzicht van de modelvarianten.

Vloerstoomzuiger

In een over de vloer voortbewegende stoomzuiger bevinden de zuigmotor en de stoomgenerator zich in een vloercontainer. Je kunt deze container met de slang eenvoudig over vloeren en tapijten trekken. De slang en hulpstukken zijn daarom bijzonder flexibel en gemakkelijk te verplaatsen. De meeste vloerstoomreinigers zijn ook uitgerust met speciale handsproeiers en borstels, die van de stofzuiger in een handomdraai een handstoomreiniger kan maken. Zo kun je comfortabel bij wandtegels en -voegen, badkamerinrichting, werkoppervlakken of de bovenkant van jouw kookplaat komen, zonder dat je veel gewicht in je handen hoeft te houden.

Stangstoomreiniger

Bij de stangstoomreiniger zijn de zuigmotor en de verdamper ondergebracht in een container op de stang buis van de stoomreiniger, net als bij een stangstofzuiger. Deze apparaten zijn meestal licht en wendbaar en bereiken moeiteloos zelfs schuine hoeken. Om het gewicht op de stang van de stoomreiniger zo laag mogelijk te houden, worden de motor en het waterreservoir vrij klein gehouden.

Dit is belangrijk bij de aankoop van een stofzuiger met stoom

Stoomreinigers verwijderen niet alleen vuil en vet, maar ook bacteriën - bijvoorbeeld in de keuken, waar hygiëne een bijzonder belangrijke rol speelt. Hieronder vind je enkele tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een stoomreiniger.

Prestaties

Het vermogen van een stofzuiger wordt uitgedrukt in watt. Zeer krachtige apparaten hebben een vermogen van 2.200 Watt (W) en dus een overeenkomstige hoge zuigkracht, die zelfs hardnekkig, grover vuil gemakkelijk kan wegzuigen. Eenheden met gemiddelde prestaties hebben tussen 1.200 en 1.500 W. Eenvoudige handreinigers hebben meestal een vermogen van 900 tot 1.100 W.

Capaciteit en aantal watertanks

Stoomreinigers zijn verkrijgbaar met één of twee tanks. Vloerunits met één tank bevatten normaal gesproken 0,4 tot 0,5 liter water. Hierdoor kan 15 tot 25 minuten reinigende stoom worden opgewekt. De grootste machines met twee tanks hebben een inhoud van ongeveer 1,5 liter. Tweetankers kunnen continu stoom produceren, zolang je de bijvultank regelmatig bijvult. Het apparaat zal dan automatisch water uit de tweede tank in de eerste tank trekken, om stoom te produceren en de hoge temperatuur te handhaven.

Verwarmingstijd

De opwarmtijd van het water in de tank is bepalend voor het gebruiksgemak en de snelle bedrijfsgereedheid van het apparaat. Krachtige apparaten hebben minder dan een minuut nodig totdat het water bijna 100 °C heeft bereikt en kunnen worden gebruikt voor de reiniging. Bij toestellen met een tweetank systeem kan de eerste opwarming tot vijf minuten duren.

Dampdruk en hoeveelheid

Hoe hoger de stoomdruk, hoe sneller je hardnekkig vuil betrouwbaar kunt verwijderen. Krachtige units kunnen 4 bar stoomdruk opbouwen, medium power units werken met 3 tot 3,5 bar stoomdruk. De meeste apparaten hebben een knop om de hoeveelheid stoom te regelen, zodat je de vloerbedekking en huishoudelijke artikelen voorzichtig kunt schoonmaken.

Accessoires

Een grondige reiniging is niet alleen afhankelijk van de technische prestaties van het apparaat. Verschillende oppervlakken zijn gemakkelijker te bewerken en te reinigen met het juiste hulpstuk. Stoomdweilen zijn bijzonder geschikt voor het werken op harde vloeren. Je kunt tegels en voegen reinigen met een handbevestiging en met de ronde borstel vlekken en korsten verwijderen van gladde oppervlakken, zoals de kookplaat of keukenplanken.

Welke stoomstofzuiger past in jouw huishouden?

Welke stoomreiniger voor jou geschikt is, hangt vooral af van de grootte van jouw huishouden en hoe vaak je het apparaat gebruikt.

Stofzuigers voor alleenstaanden en kleine gezinnen

Je woont in een klein gezin met maximaal drie personen en zelden zijn ze allemaal tegelijk thuis. Oppervlakkig gezien stapelt er slechts een beetje vuil op - maar na verloop van tijd bezinken stof en kleine vuildeeltjes en kunnen niet worden verwijderd door alleen te stofzuigen. In dit geval is een eenvoudige stoomstofzuiger met een vermogen tussen 1.500 en 1.800 W voldoende. Als je thuis niet veel opbergruimte hebt, is een staafstofzuiger geschikt, die je ruimtebesparend kunt opbergen. Let bij de jouw keuze ook op de accessoires: hand bevestigingen voor het reinigen van hogere ruimtes in de keuken zijn bijzonder praktisch.

Stoomreinigers voor grote huishoudens en kantoren

In appartementen en huizen waar elke dag meerdere mensen in en uit gaan, komt het vuil in korte tijd onvermijdelijk in hoeken en gaten terecht. Voor grotere oppervlaktes is het daarom raadzaam om een stoomreiniger te gebruiken die gemakkelijk over harde vloeren en tapijten kan worden verplaatst. Gebruik daarom een stoomstofzuiger met een hoog vermogen tussen 1.800 en 2.200 W en een stoomdruk van 3,5 tot 4 bar. Bovendien hebben deze apparaten twee tanks die slechts één opwarming nodig hebben, zodat je er zonder onderbreking mee kunt werken.