Millimeter nauwkeurigheid bij het knippen, trimmen of scheren met een tondeuse

Elektrische tondeuses zijn vooral bedoeld voor het nauwkeurig trimmen van baarden, bakkebaarden en ongecompliceerde korte kapsels. Dankzij hun stille motor en trillende scheerkop knippen dergelijke apparaten ook zonder problemen dikkere haren en stoppels. De meeste modellen zijn uitgerust met verschillende opzetstukken voor verschillende snijlengtes en zijn daarom even geschikt voor het knippen als voor het volledig knippen. Met een beetje oefening kun je ook gradaties maken in de lengte van de afzonderlijke haar secties en zo jouw kapsel modelleren. Bovendien kan de tondeuse ook als scheerapparaat worden gebruikt, bijvoorbeeld voor kale koppen, als je het apparaat zonder opzetstukken gebruikt.

Inhoudsopgave

De technische details van de tondeuse
Het juiste apparaat voor jouw kapsel
Tips voor verzorging en gebruik van een tondeuse

De technische details van de tondeuse

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de tondeuse is het type voeding. Afgezien daarvan zijn er echter nog een aantal andere kenmerken die een belangrijke rol spelen en het waard zijn om te vergelijken alvorens te kopen.

Stroomvoorziening

Alle tondeuses worden geleverd met een netsnoer om het apparaat van stroom te voorzien. Sommige modellen kunnen alleen worden gebruikt bij een stopcontact, andere maken het ook mogelijk om de batterij te gebruiken en het apparaat op te laden voor draadloos gebruik bij een oplaadstation. Je zult vooral flexibel zijn als de tondeuse alleen met een batterij of met een netsnoer kan worden gebruikt.

Batterijcapaciteit

Voor modellen met oplaadbare batterijen moet je bij jouw aankoopbeslissing ook rekening houden met de oplaad- en bedrijfstijd. Afhankelijk van de tondeuse gaat de batterij tussen 30 en 120 minuten mee, voordat de volgende tussenstop in het laadstation moet worden gemaakt. Er zijn ook verschillen in de oplaadtijd, die varieert tussen 30 en 60 minuten. Sommige modellen bieden ook een snellaadfunctie, waarmee je het apparaat tien minuten lang kunt opladen om genoeg energie te hebben voor één knip, trim of scheerbeurt.

Scheerkop en –messen

Van centraal belang voor het snijvermogen van jouw tondeuse is de scheerkop, die is uitgerust met metalen messen. Afhankelijk van het model zijn de snijgereedschappen gemaakt van roestvrij staal, diamant geslepen staal of stevig titanium. De vuistregel is: hoe hoger de kwaliteit van het metaal, hoe scherper het blad en hoe langer de levensduur, want vocht en vet zullen minder hechten. Sommige modellen scoren ook punten met messen die zich tijdens het gebruik slijpen met een coating die het handmatig slijpen of vervangen van de scheerkop overbodig maakt.

Snijlengtes

Het bereik van de snijlengtes van een tondeuse ligt tussen 0,5 en 45 mm en wordt vaak gecontroleerd door verschillende opzetstukken. De meeste toestellen bieden een snijlengte bereik van 3 tot 10 mm, wat zeer geschikt is voor baardverzorging of zeer korte kapsels. Voor volle baarden en langer hoofdhaar zijn tondeuse apparaten met een snijlengte van 8 tot 45 mm geschikt. In de regel kan de tondeuse ook zonder opzetstuk worden gebruikt, zodat je het corresponderende huidoppervlak glad kunt scheren. Er zijn ook verschillen in de lengteverstelling, die met een hendel in afzonderlijke stappen of met een wiel kan worden uitgevoerd.

Comfortfuncties

Tot de technische details die het gebruikscomfort verhogen behoren een digitaal batterij display, aanraakbediening en een geheugenfunctie om bepaalde snijlengtes op te slaan. Andere praktische functies zijn een automatische turbo, die de snelheid van de scheerkop zelf verhoogt voor dikker haar, en modellen met een waterdichte behuizing die je kunt schoonmaken of gebruiken onder stromend water. Speciaal voor op reis zijn er ook tondeuses met bijpassende etuis verkrijgbaar.

Het juiste apparaat voor jouw kapsel

Met welke versie van een tondeuse je goed geadviseerd wordt, hangt vooral af van welk deel van het lichaam jouw tondeuse bestemd is en hoe vaak en waar je hem gaat gebruiken.

Als aanvulling op een bezoek aan de kapper

Als je jouw tondeuse slechts af en toe gebruikt voor persoonlijke hygiëne om jouw haar in vorm te houden voor de volgende bezoek aan de kapper, is een apparaat met een kabel en tot 10 mm kniplengte aan te bevelen. Hiermee kun je eventueel jouw baard knippen en trimmen. Dankzij de voedingseenheid is de levensduur van de batterij geen probleem, en zo'n model zonder hulpstukken heeft zeer weinig opslagruimte nodig.

De tondeuse als hoofdapparaat voor de dagelijkse verzorging

Om thuis regelmatig jouw haar te trimmen en jouw baard en andere lichaamsdelen te scheren, is een model met verschillende opzetstukken en een breed scala aan kniplengtes geschikt. Ze bieden vele mogelijkheden, zodat je bijvoorbeeld de haren op de bovenkant van jouw hoofd langer kunt laten, de haren achter in jouw nek korter en jouw baard volledig kunt scheren. Er zijn ook instellingen voor het scheren en trimmen van intiem, onderarm- en borsthaar. Je kunt bijzonder flexibel zijn met een tondeuse, die je ook kunt gebruiken als een nat scheermesje onder de douche.

Een tondeuse voor mobiel gebruik

Reis je veel, bijvoorbeeld op zakenreis, of ben je op zoek naar een model voor jouw vakantie, kies dan voor een apparaat dat op batterijen werkt en een lange levensduur heeft van minstens 60 minuten. Meestal kun je zo'n tondeuse meenemen, vooral op korte reizen, zonder stroomvoorziening, waardoor je ruimte bespaart in jouw koffer. Als je je er ook mee wilt scheren, is een tondeuse aan te bevelen dat je zonder hulpstukken kunt gebruiken. Een reiskoffer is ook praktisch, die bij sommige modellen in de leveringsomvang is inbegrepen.

Tips voor verzorging en gebruik van een tondeuse

In principe is de tondeuse gemakkelijk te onderhouden, hij is ongecompliceerd in het gebruik en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat jouw apparaat op de lange termijn perfect werkt:

  • Het wordt aanbevolen om de scheerkop na elk gebruik te reinigen. Om haar resten te verwijderen is een borstel geschikt, die vaak bij de levering wordt meegeleverd.
  • Kleine huidschilfers en talg resten kunnen gemakkelijk worden verwijderd onder stromend water. Veel modellen zijn wasbaar.
  • Om de messen scherp te houden, gebruik je een speciale olie, die ook vaak wordt meegeleverd.
  • Voor een lange levensduur van de batterij wordt aanbevolen om deze op het lichtnet aan te sluiten totdat deze volledig is opgeladen. Aan de andere kant dien je de accu volledig te ontladen voordat je deze terugbrengt naar het laadstation.
  • Stel de snijlengte iets langer in dan gewenst tijdens de eerste paar trim pogingen als je nog niet zeker genoeg bent. Voor kapsels, begin met het bovenste haar en knip langzaam en gelijkmatig tegen de richting van de haargroei in.
  • Vervolgens worden de nek en de zijkanten geknipt met een kortere kniplengte, beginnend bij de haarlijn en verticaal naar boven geknipt.