Bereid eenvoudig krokante en lekkere snacks in een toaster

Met een tosti-ijzer maak je van sneetjes toast of ander brood en de topping snel een warm broodje. Je doet het brood met de ingrediënten in het apparaat, vergrendelt het en zet het aan. Het heeft twee speciaal gevormde verwarmingsplaten, een boven en een onder. De sneetjes brood worden onder warmte tegen elkaar gedrukt, de randen verzegeld. Kaas of sauzen blijven binnen, de topping smaakt het sappig en de toast is krokant van buiten. De apparaten snijden het brood in twee driehoekige helften zodat je het beter kunt eten. De bereiding met dit kleine keukenapparaat gaat sneller en verbruikt minder energie dan in de oven.

Inhoudsopgave

Waar moet je op letten bij het kopen van een toastgrill
Wat is het beste tosti-ijzer voor jouw huishouden?
Wat zijn goede merken voor een tosti-ijzer?

Waar moet je op letten bij het kopen van een toastgrill

Tosti-ijzers verschillen in grootte, materiaal en gebruiksmogelijkheden. Het volgende overzicht helpt je bij de oriëntatie.

Formaat: Een kleine toaster of een groot uitgebreid tosti-ijzer

Je kunt toastsneetjes in verschillende maten kopen - de Europese versie is kleiner dan het XXL-formaat uit de VS. Tosti-ijzers zijn ook verkrijgbaar met verschillende afmetingen: veel apparaten zijn gemaakt voor conventionele toastzijden van ongeveer 10 cm. Bij andere modellen kun je ook de grotere ruiten van 13 x 13 cm plaatsen. Er zijn ook verschillen in de hoeveelheid brood die je tegelijkertijd kunt bereiden: de meeste grills hebben ruimte voor twee sandwiches, maar er zijn ook modellen voor vier toasts.

Tip: Sommige modellen hebben een hoogteverstelling: dan kun je ook dikkere tosti's toppen en de hoogte van de borden aanpassen.

Materiaal

De behuizing van sandwichmakers bestaat vaak uit een combinatie van RVS en kunststof. Modellen die alleen van roestvrij staal zijn gemaakt, zien er kwalitatief beter uit, maar kunnen ook heter worden. De bakplaten zijn meestal gemaakt van teflon of keramiek. Teflon is gevoeliger voor krassen, keramiek minder gevoelig. In principe moet je altijd bestek van hout of plastic gebruiken om het brood te verwijderen.

Bediening en beveiliging

Alle tosti-ijzers hebben thermisch geïsoleerde kunststof handgrepen, een slot en antislipvoetjes. Je kunt je hierdoor niet verbranden en het toestel schuift niet heen en weer. Tot de standaarduitrusting behoren ook indicatielampjes: deze geven met rode en groene lampjes aan wanneer de modellen aan het opwarmen zijn of de juiste temperatuur is bereikt. Daarnaast verschillen de grills qua gebruiksgemak: simpele versies warmen direct op als ze op het stroomnet worden aangesloten, andere broodroosters hebben een aan/uit schakelaar. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een kinderbeveiliging en een thermisch geïsoleerde behuizing.

Verwisselbare schijven: Tover je tosti ijzer om tot wafelijzer of grill apparaat

Met eenvoudige tosti-ijzers kun je alleen gegratineerde toastjes maken. Speciale modellen zijn uitgerust met verwijderbare platen. Afhankelijk van de variant kun je er ook wafels mee bakken, Italiaanse panini's bereiden of steaks en groenten grillen. Het wisselen van platen is eenvoudig: met een druk op de knop ontgrendel je de platen en bevestig je ze weer. Het clipsysteem wordt ook wel Easy-Click-off genoemd.

Temperatuurregeling en prestaties: Hoeveel watt is een tosti ijzer? En hoe heet wordt deze?

Sommige apparaten worden gelijkmatig verwarmd zolang ze ingeschakeld of aangesloten zijn. Ze werken meestal met een vermogen tussen de 700 en 2.000 W. Hoe hoger deze is, hoe sneller het apparaat de juiste temperatuur bereikt en hoe sneller de sneetjes toast en de broodjes klaar zijn. Bij andere modellen stel je zelf de temperatuur en dus de bruiningsgraad in. Je kunt het brood dus op een lager vuur roosteren als je het lichter wilt eten. De temperatuurregeling kan variëren van 50 tot 300 graden en is vooral handig bij combi-apparaten, omdat wafels op een andere temperatuur worden gebakken dan dat bijvoorbeeld een steak gebakken wordt.

Antiaanbak laag

Alle apparaten hebben verwarmingsplaten met een antiaanbaklaag. De toast plakt niet, de ingrediënten en de kaas ook niet. Normaal gesproken komen deze er niet uit, maar soms kan het toch gebeuren, bijvoorbeeld als het brood te dik is. Indien mogelijk moeten ook de verwarmingselementen worden gecoat.

Wat is het beste tosti-ijzer voor jouw huishouden?

Bij het kiezen van een tosti-ijzer hangt het af van hoe vaak je hem gebruikt en hoeveel broden je ermee wilt maken. Afhankelijk van je wensen zijn andere modellen voor je mogelijk.

Tosti maker voor één persoon

Je woont alleen en wilt af en toe een broodje voor jezelf maken. Dan haal je voor een klein prijsje een simpel tosti-ijzer in huis met een vermogen van 700 tot 800 W en ruimte voor twee toastjes.

Sandwichmakers voor een meerpersoonshuishouden

Heb je een groot gezin en maak je graag tosti’s klaar voor tijdens de lunch? Een tosti-ijzer met ruimte voor vier boterhammen en een vermogen van meer dan 1.000 W is hiervoor aan te raden.

Een 3 in 1 grill tosti ijzer voor sandwich-, wafel- en grillfans

Niet alleen eet je graag zelf gemaakte boterhammen, je houdt ook van wafels en af ​​en toe grillgroenten of een biefstuk. Je komt dan al snel uit bij een tosti-ijzer met uitneembare platen en een vermogen van minimaal 1.000 W. De prijs van deze modellen ligt iets hoger dan van de andere type apparaten, maar hier kun je vervolgens wel veel verschillende gerechten mee bereiden!

Hoe maak je je tosti apparaat schoon?

Sandwichmakers zijn meestal gemakkelijk schoon te maken dankzij de antiaanbaklaag. Je moet nog steeds de volgende tips in gedachten houden:

  • Als ingrediënten losraken, belanden ze in de opvangbak. Deze maak je gemakkelijk schoon met een doekje.
  • Als er etensresten aan de borden blijven kleven, verwijder ze dan met een keukenrol papiertje.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen of ruwe sponzen die de coating op de grill kunnen beschadigen.
  • Voor uitgebreide of sappige toppings zoals tomaten, bekleed je de onderste bakplaat met geschikt gesneden bakpapier.
  • Je kunt verwijderbare platen meestal in de vaatwasser reinigen. Let op de productbeschrijving van de fabrikant.

Wat zijn goede merken voor een tosti-ijzer?

Tefal tosti ijzers

Nog steeds een van de bekendste merken op het gebied van keukenapparaten en zo ook voor tosti apparaten. In het assortiment van Tefal vind je zowel compacte sandwichmakers als 2 in 1 combi apparaten met verwisselbare platen. Of je nu graag een eenvoudige tosti maakt of echt uitpakt in de keuken met een zelfgemaakt wafel, met een tosti ijzer van Tefal kun je alle kanten op.

Krups tosti apparaten

Ook Krups is een goede aanbieder van professionele toasters. De apparaten zijn vaak voorzien van platen met de klassieke tosti vorm en goede kwalitatieve antiaanbaklaag. De controlelampjes zorgen dat de temperatuur juist wordt geregeld om de perfecte tosti te bereiden.