Een vaatwasser zorgt ervoor dat jij schone vaat hebt, zonder dat daar een afwasborstel aan te pas komt!

De snelle en gemakkelijke manier om de vaat schoon te maken

Een vaatwasser zorgt ervoor dat jij geniet van een schone vaat zonder dat daar een afwasborstel aan te pas komt! Kies een mooie inbouwvaatwasser of ga voor een vrijstaand model en laat de vaatwasser het werk doen.

Inhoudsopgave

Welke vaatwasser moet ik kopen?
De topfuncties van je afwasmachine van Beko of Bosch
Hoe vaak wil je je vaatwasser gebruiken? Bepaal welke vaatwasser het beste bij jouw huishouden past
Hoe kun je je vaatwasser het beste schoonmaken, ontkalken, ontstoppen en goed reinigen?
Werkt je afwasmachine niet naar behoren?

Welke vaatwasser moet ik kopen?

Hier lees je welke vaatwasser voor jou geschikt is, waar je op moet letten bij het kopen en hoe je je apparaat reinigt en onderhoudt. In het begin zullen we je de verschillende soorten vaatwassers uitleggen.

Inbouw vaatwasser

Ingebouwde vaatwassers vallen nauwelijks op in de keuken. Ofwel zijn ze volledig geïntegreerd, dan zitten ze verstopt achter de deur van een kast. Of ze staan ​​onder een werkblad en maken onderdeel uit van het keukenblok. Inbouw vaatwassers zijn gestandaardiseerd en 45 of 60 cm breed.

Vrijstaande vaatwasser

In de keuken kun je vrijstaande vaatwassers plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in dezelfde breedtes als de inbouwmodellen, namelijk 45 of 60 cm. De apparaten zijn rondom afgedekt. Je kunt een waterkoker op het bovenbord plaatsen of groenten snijden. Als je deze verwijdert, kan de machine onder een werkblad worden geschoven.

Tafel vaatwasser

Met afmetingen van bijvoorbeeld 44 x 55 x 50 cm is een tafelvaatwasser veel kleiner dan de andere modellen. Je kunt hem op een ander apparaat plaatsen, op het aanrecht of op een tafel. Voor kleinere keukens is dit formaat ideaal. Om alle modellen vaatwassers aan te sluiten, heb je een stopcontact en een waterinlaat en -afvoer in de buurt nodig.

De topfuncties van je afwasmachine van Beko of Bosch

Elektriciteit en waterverbruik

De gebruikskosten van je vaatwasser zijn afhankelijk van het elektriciteits- en waterverbruik. Weinig vraag is beter voor het milieu. Let op de energie-efficiëntieklasse: In klasse A +++ (A +++ tot D) verbruiken de apparaten het minste energie. Het waterverbruik hangt af van de grootte van de afwasmachine: voor tafelafwasmachines is dit 6 tot 9 liter per wasbeurt, voor inbouw- of staande modellen is dit 7,5 tot 13,5 liter.

Wasprogramma's

Vaatwassers werken met watertemperaturen tussen de 45 en 70 °C en met verschillende waterdrukken. Kort, normaal en een spaarprogramma zijn standaard, veel modellen bieden ook een intensieve of zachte spoeling. De voorkeuze van de starttijd is handig: je programmeert hiermee wanneer de machine moet beginnen met wassen. Bij sommige toestellen kun je aangeven dat ze maar halfvol zijn. Dan gebruiken ze minder middelen. Bij sommige modellen kun je ervoor kiezen om de vaat intensiever in de boven- of onderkorf te wassen.

Maat

Hoeveel er in je vaatwasser past, kun je vinden in de informatie van de fabrikant bij het aantal couverts. Een couvert bestaat uit vier borden van verschillende grootte, een kopje, een glas en vijf stukken bestek. In machines van 45 cm breed passen negen tot tien couverts, in een machine van 60 cm tussen de 12 en 16. In een tafelvaatwasser passen maar zes tot acht couverts.

Indeling

Je vuile vaat stop je in twee laden voor borden, glazen en kopjes en in een bestekmand of een besteklade. Vaak kun je de bordhouders in het onderrek neerklappen om potten en pannen neer te zetten. Bij sommige modellen zijn de manden in hoogte verstelbaar.

Waterbeschermingssysteem en beveiliging

Een waterbeschermingssysteem zorgt ervoor dat je vaatwasser niet volloopt: sensoren controleren hoe hoog het water in het apparaat staat. Indien nodig wordt het verder voeren gestopt. Een dubbelwandige toevoerslang is ook nuttig, omdat deze beschermt tegen lekkage, zelfs in het geval van een interne scheur. Een veiligheidsklep op de kraan stopt de watertoevoer als de slang barst. Heb je kinderen, pas dan op voor een deurslot.

Volume

In het normale programma hebben vaatwassers een bedrijfsgeluid tussen 35 en 55 dB. Ter vergelijking: 40 dB komt overeen met het volume in een bibliotheek, 50 dB met stillere muziek. Sommige modellen hebben een bijzonder rustig nacht- of stilteprogramma. Hoe luid een vaatwasser is, hangt ook af van wat je ermee schoonmaakt: als het water een roestvrijstalen kom raakt, is het luider dan bij porseleinen borden.

Smart home en speciale functies

Hoe lang duurt het voor de vaatwasser klaar is? Moet glansspoelmiddel worden bijgevuld? Je kunt dergelijke informatie oproepen in een app op een netwerkafwasmachine. Smarthome-modellen bedien je ook via smartphone. Sommige machines gebruiken, voordat ze beginnen, sensoren om te bepalen hoe vuil borden en kopjes zijn en passen automatisch het reinigingsprogramma en de hoeveelheid water aan. Sommige apparaten kunnen eenvoudig worden geopend door twee keer op de deur te kloppen, terwijl andere zichzelf reinigen.

Hoe vaak wil je je vaatwasser gebruiken? Bepaal welke vaatwasser het beste bij jouw huishouden past

Wij laten je zien welke vaatwasser past bij je woonsituatie en je woning.

Mini vaatwassers voor alleenstaanden

Je woont alleen en eet vaak buitenshuis voor de lunch. Servies gebruik je alleen voor ontbijt en diner, in het weekend kook je ook. Een tafelvaatwasser past bij je voor acht couverts. Het is praktisch als je de manden of planken in hoogte kunt verstellen, dan past er ook een pan in.

Vaatwassers voor stellen en kleine keukens

Je kookt vaak met je partner, soms nodig je de familie uit. Je keuken is echter vrij klein. Dan is een 45 cm brede inbouwvaatwasser voor maar liefst tien couverts geschikt. Zo'n model neemt weinig ruimte in beslag en is daarom perfect voor kleinere keukens. Als er vaak gasten zijn, is een glasreinigingsprogramma ook nuttig.

Vaatwassers voor gezinnen en gedeelde appartementen

Je kookt elke dag met je gezin of gedeeld appartement, en je gebruikt veel servies. Soms bereid je zelfs meergangen maaltijden. Een 60 cm brede vaatwasser voor 16 couverts met goede apparatuur is dan een goede keuze. Dit omvat verschillende wasprogramma's, een display wanneer zout en glansspoelmiddel moeten worden bijgevuld en een resterende looptijdaanduiding. Dergelijke stand-alone of ingebouwde apparaten zijn in verschillende prijsklasses verkrijgbaar. 

Hoe kun je je vaatwasser het beste schoonmaken, ontkalken, ontstoppen en goed reinigen?

Maak de vaatwasser schoon

Voordat je borden en bestek in de machine plaatst, verwijder je het overgebleven voedsel. Laat het lege apparaat eenmaal per maand op de heetste wascyclus draaien om afzettingen te verwijderen. Je kunt hiervoor een speciaal vaatwasmiddel voor vaatwassers gebruiken. Maak de onderste zeef elke twee maanden schoon. Elke drie maanden moet je de sproeiarmen verwijderen en reinigen.

Ontkalk de vaatwasser

Vul regelmatig speciaal zout bij, dit helpt het water zachter te maken. Als je machine eenmaal per dag draait, moet je eenmaal per maand zout toevoegen. Je dient het apparaat eenmaal per jaar te ontkalken. Strooi een lepel of twee bakpoeder of baking soda op de bodem van de machine en voeg wat azijnessence toe aan het wasmiddelbakje. Als de machine leeg is, start je een wasprogramma met minimaal 60 °C en zonder voorwas.

Onderhoud de vaatwasser

Doe af en toe een uitgeperste citroenhelft in de bestekmand om kalkaanslag te voorkomen. Als je roestvlekken op het bestek ziet, is dit waarschijnlijk roestfilm. Vaak zijn dit de onveilige delen van bestek of servies. De roest verwijder je met citroensap. Strooi af en toe baking soda op de bodem van de machine, dit zorgt voor een frisse geur.

Gebruik van zout, glansspoelmiddel en tabs

Je kunt poeder of tabletten in de vaatwasser gebruiken. Poeder is gemakkelijker te doseren, tabletten kunnen niet samenklonteren. Vaak bevatten ze ook al zout.

Werkt je afwasmachine niet naar behoren?

Vaatwasser trekt geen water

Je hebt de machine aangezet, maar er wordt geen water naar binnen gepompt? Controleer eerst of de toevoerslang geknikt is. Ook is het mogelijk dat de kraan waar de toevoerslang op zit verkalkt is. Dan is het enige dat helpt, het binnenste deel van de kraan schoonmaken of vervangen.

Vaatwasser voert geen water af

Als er water in de machine zit, komt dat vaak door een verstopt filter. Haal borden en manden uit de machine, verwijder de zeef en maak deze schoon. Kook 500 ml water met 125 ml azijn en een pakje baking soda en giet dit in de zeefopening. Start na tien minuten blootstelling een kort spoelprogramma. Als dat niet helpt, koppel je de afvalwaterslang los van de sifon en spoel je deze door.

Vaatwasser warmt niet op

Als het water in de machine koud blijft, heb je een professional nodig. Als het lauw is, is vaak verkalking in de machine of in de kraan de oorzaak. Om dit te verhelpen, volg je de stappen uit de paragraaf "Vaatwasser voert geen water af". Zorg er ook voor dat de slangen niet geknikt zijn.