Een langer leven in de vriezer

De vriezer is een huishoudelijk apparaat dat in vele huishoudens terug te vinden is. De vriezer zorgt er door snelkoeling voor dat producten gauw een temperatuur onder de nul graden Celsius krijgen en zo langer te bewaren zijn. De vriezer wordt in de keuken vaak onder de koelkast gemonteerd. Ook bestaan er aparte vriezers die dan vaak in de kelder of de schuur te vinden zijn. Het hebben van een vriezer is ideaal om voedsel in op te slaan, zodat er altijd iets in huis is.

Geschiedenis van de vriezer

Voordat de vriezer in de 20ste eeuw zijn intreden deed in Nederland, werd er op andere manieren voedsel bewaard. Zo bestonden er technieken als het wecken, drogen, pekelen en konfijten van voedingswaren. Bij deze technieken werd de groei van bacteriën geremd door de producten te verhitten of vacuüm te maken. Ook werd er vocht onttrokken of werd er veel zout of suiker toegevoegd. Het nadeel aan deze technieken is dat de smaak vaak verloren ging. Bij het gebruik van de vriezer is dat veel minder het geval. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de diepvries geïntroduceerd in Nederland. Langzaam maar zeker namen de andere technieken om eten te bewaren af. Inmiddels is de vriezer het meest voornaamste middel om voedsel in te bewaren.

De werking van de vriezer

De koelende werking van de vriezer ontstaat door de verdamping van een speciale vloeistof, waarbij energie in de vorm van warmte aan het product wordt onttrokken. De damp wordt in de compressor samengeperst en opnieuw vloeibaar gemaakt. Zo ontstaat er een cirkelvormige werking in de vriezer. De warmte die daarbij komt kijken komt via de achterkant van de vriezer, via de condensor, weer vrij. Dit speciale vloeistof was in het begin van de vriezer ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride. Later werd dit veelal chloorfluorkoolstofverbindingen. Toch is het zo dat producten niet oneindig bewaard kunnen blijven in een vriezer. Ook al zijn de producten nog zo goed bevroren. Om een overzicht te geven van de verschillende houdbaarheidsdata in een vriezer, vind je hieronder een lijstje:

Vleeswaren

Vleeswaren die je op de brood kunt doen kun je ook in de vriezer doen. Bij een temperatuur onder de -18 graden is dit soort voedsel zo’n drie maanden te bewaren

Vlees en kip

Vlees dat al gebakken of gebraden is kan in een vriezer ongeveer drie maanden bewaard worden. Wanneer je rauwe kip wil invriezen dan kan dit tot negen maanden blijven liggen. Rauw rundvlees daarentegen kan tot wel twaalf maanden in de vriezer blijven. Het rauwe varkensvlees minder lang, namelijk vier maanden. De restjes vlees van de barbecue of de gourmet kunnen helaas niet in de vriezer.

Vis

Voor het invriezen van vis wordt er onderscheid gemaakt tussen vette en magere vissen. De magere vissen als tonijn en kabeljauw kun je ongeveer zes maanden bewaren. De vette vissen als zalm, lekkerbekjes en paling kunnen ongeveer drie maanden bewaard worden.