Bak thuis heerlijke wafels met behulp van een wafelijzer

Er zijn verschillende huishoudelijke apparaten waarbij twee platen worden gebruikt om eten te bereiden. Zo zijn er bijvoorbeeld contactgrills, tostiapparaten en wafelijzers. Ze zijn verwant aan het broodrooster maar in plaats van staand worden deze apparaten liggend gebruikt om eten te bereiden. Daarnaast werken ze niet, zoals het broodrooster, met spiralen maar met een dik verwarmingselement. Voor het verwarmingselement wordt een metalen plaat geplaatst die vaak voorzien in van een antiaanbaklaag. Niet geheel onbelangrijk wanneer er eten direct op de platen wordt bereid.

Het wafelijzer is dus zo’n apparaat waarbij eten tussen twee platen wordt verwarmd. De bakplaten van een wafelijzer zijn ook bekleed met een antiaanbaklaag, zoals hierboven genoemd. Vaak zijn de platen ook voorzien van een wafelvorm, waarmee verschillende soorten wafels gebakken kunnen worden. Zo kun je rechthoekige Luikse of Brusselse wafels maken, hartjeswafels en ook ronde wafels. Door de keuze voor verschillende platen in het wafelijzer, kan je alle kanten uit! Doordat er wafelijzers zijn waarbij de platen verwisselbaar zijn, kun je er meer mee bereiden dan alleen wafels. Zo zijn er wafelijzers die platen voor poffertjes meeleveren of standaard grillplaten, zodat je met je wafelijzer ook tosti’s kan maken. Uitneembare platen zijn niet alleen multifunctioneel, het is ook handig wanneer je het wafelijzer wilt schoonmaken. Doordat je de platen kan uitnemen, zijn deze makkelijker schoon te krijgen. Let wel op dat je de platen niet net na gebruik van het wafelijzer eruit haalt. De platen kunnen nog niet voldoende zijn afgekoeld. Wees dus altijd voorzichtig bij gebruik van je wafelijzer.

Aan de slag met het wafelijzer

Voordat je wafels kunt maken met het wafelijzer moet je een beslag maken. Een simpel recept voor wafels is als volgt. Splits 4 eieren en verdeel het eiwit en het eigeel in aparte kommen. Zeef vervolgens 250 gram meel, voeg het nog nergens aan toe. Smelt vervolgens 250 gram boter. Voeg hier vervolgens 250 gram suiker en de vier eidooiers aan toe. Mix dit alles tot een romig geheel. Klop vervolgens in een aparte kom de eiwitten. Voeg het meel toe en meng als laatste de eiwitten door het hoofdmengsel. Dan is het beslag klaar. Deze hoeveelheid beslag is goed voor 25 wafels.

Voordat je het beslag in het wafelijzer kunt gieten, moet je het wafelijzer verwarmen. Op de meeste wafelijzers is een lampje te vinden welke aangeeft of het wafelijzer op temperatuur is. De temperatuur van het wafelijzer wordt geregeld door een thermostaat, deze is vaak regelbaar zodat je zelf de temperatuur kunt afstellen. Wanneer het lampje aan/uit gaat, dit verschilt per apparaat, kun je het beslag op de plaat in het wafelijzer gieten. In de meeste wafelijzers kun je 2 wafels tegelijk klaar maken.

Hoe lang het duurt voordat de wafels klaar zijn hangt af van het beslag, en van het vermogen van je wafelijzer. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de wafels gaar zijn. Gemiddeld duurt het een paar minuten voordat je de wafels op tafel kunt zetten. Om ze nog lekkerder te maken kun je aan de wafels slagroom, ijs, fruit of chocoladesaus toevoegen. Eet smakelijk!