Bak thuis heerlijke wafels met behulp van een wafelijzer

Er zijn verschillende huishoudelijke apparaten waarbij twee platen worden gebruikt om eten te bereiden. Zo zijn er bijvoorbeeld contactgrills, tostiapparaten en wafelijzers. Ze zijn verwant aan het broodrooster maar in plaats van staand worden deze apparaten liggend gebruikt om eten te bereiden. Daarnaast werken ze niet, zoals het broodrooster, met spiralen maar met een dik verwarmingselement. Voor het verwarmingselement wordt een metalen plaat geplaatst die vaak voorzien is van een antiaanbaklaag. Niet geheel onbelangrijk wanneer er eten direct op de platen wordt bereid.

Inhoudsopgave

Waarvoor kun je een wafelijzer gebruiken?
Wafels bakken direct aan tafel om tijd te besparen
Welk wafelijzer moet ik kopen?
Functies waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een wafelmaker
Zo vind je het juiste wafelijzer
Aan de slag met het wafelijzer
Veelgestelde vragen over wafelijzers

Waarvoor kun je een wafelijzer gebruiken?

Het wafelijzer is dus zo’n apparaat waarbij eten tussen twee platen wordt verwarmd. De bakplaten van een wafelijzer zijn ook bekleed met een antiaanbaklaag, zoals hierboven genoemd. Vaak zijn de platen ook voorzien van een wafelvorm, waarmee verschillende soorten wafels gebakken kunnen worden. Zo kun je rechthoekige Luikse of Brusselse wafels maken, hartjeswafels en ook ronde wafels. Door de keuze voor verschillende platen in het wafelijzer, kun je alle kanten uit! Doordat er wafelijzers zijn waarbij de platen verwisselbaar zijn, kun je er meer mee bereiden dan alleen wafels. Zo zijn er wafelijzers die platen voor poffertjes meeleveren of standaard grillplaten, zodat je met je wafelijzer ook tosti’s kan maken. Uitneembare platen zijn niet alleen multifunctioneel, het is ook handig wanneer je het wafelijzer wilt schoonmaken. Doordat je de platen kunt uitnemen, zijn deze makkelijker schoon te krijgen. Let wel op dat je de platen niet net na gebruik van het wafelijzer eruit haalt. De platen kunnen nog niet voldoende zijn afgekoeld. Wees dus altijd voorzichtig bij gebruik van je wafelijzer.

Wafels bakken direct aan tafel om tijd te besparen

Het principe van wafelijzers is simpel: je vult een pollepel beslag in de vorm van het ijzer en sluit de deksel. Het deeg wordt dan automatisch verdeeld in de ruitvormige uitsparingen van de bakplaten en gebakken tot een wafel. Dankzij het gecoate bakoppervlak plakt het deeg niet, je hoeft alleen de vorm in te smeren met een beetje olie. Zo bereid je kleine hoeveelheden gebak direct aan tafel zonder dat je de grote oven hoeft op te warmen. De afgewerkte wafels kunnen worden verfijnd met zoete of hartige spreads zodat iedereen kan genieten van zijn favoriete variant. Na gebruik kan het kleine keukenapparaat gemakkelijk worden gereinigd en ruimtebesparend worden opgeborgen.

Welk wafelijzer moet ik kopen?

De apparaten waarmee je wafels kunt bakken zijn bijna net zo gevarieerd als de deegvarianten. Hieronder lees je welke modellen er zijn en voor welke soorten wafels ze geschikt zijn.

Hartjes wafelijzer

Klassieke wafels bestaan ​​uit vijf hartvormige wafelvormen naast elkaar, die elkaar aan de bovenkant raken en zo bijna een cirkel vormen. Vanwege hun vorm worden ze gewoon hartwafels genoemd. Na het bakken kunnen de harten gemakkelijk in een hartwafelijzer worden gescheiden, afzonderlijk worden bedekt en met de hand worden gegeten. Als alternatief zijn er apparaten waarmee je hartwafels individueel op een stokje kunt bakken.

Wafelijzer voor Belgische wafels

Belgische wafels, die niet uit beslag maar uit gistdeeg bestaan, hebben een wat stevigere consistentie. Deze dikkere wafels kunnen enkel gebakken worden met een Belgisch wafelijzer. De vormen van deze apparaten zijn vierkant en dieper dan hartvormige bakplaten. Er is dus voldoende ruimte in de afgewerkte wafels - warme kersen of slagroom zijn typisch. Door het iets stroperiger beslag zijn er ook zwenkinrichtingen voor Belgische wafels. Ze dienen om het deeg gelijkmatig in het apparaat te verdelen en uit te bakken.

Wafelijzer met dubbele vorm

Als er meer dan vier hongerige mensen aan tafel zitten, kan het bakken van wafels een test van geduld zijn. Een wafelijzer met twee vormen produceert twee keer zoveel wafels in dezelfde tijd. De producten zijn slechts iets kleiner dan wafels uit een apparaat met één mal. Met de dubbele wafelmachine maak je verse, warme voorraden en hoef je de wafels niet van tevoren te bakken en daarna warm te houden.

Multifunctioneel wafelijzer

Met een wafelijzer met verwisselbare vormen maak je verschillende soorten gebak zoals wafels, cupcakes en Amerikaanse donuts. Dergelijke apparaten nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag in je keukenkast dan losse apparaten. De vormen zijn voorzien van een antiaanbaklaag en geschikt voor de vaatwasser, bij sommige modellen kunnen de borden ook los gekocht worden.

Functies waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een wafelmaker

Zoals bij elk elektrisch apparaat, is ook bij wafelmachines de interne werking belangrijk. Om lang van je keukengadgets te kunnen genieten, is het de moeite waard om bij het kopen op verschillende punten te letten.

Verwarmingscapaciteit

Het verwarmingsvermogen van de wafelijzers ligt tussen de 750 en 1.600 W. Vooral apparaten met een vermogen van 900 W of meer warmen in korte tijd op, zodat je na het inschakelen snel de eerste wafel kunt maken. Zo'n bakijzer komt ook na het bakken en verwijderen van een wafel sneller op baktemperatuur en is sneller klaar voor de volgende portie.

Individuele temperatuurinstelling

Sommigen geven de voorkeur aan wafels die slechts lichtbruin zijn, anderen geven de voorkeur aan diep karamelbruin. Een temperatuurregelaar op het wafelijzer helpt je om tegemoet te komen aan individuele voorkeuren en om de bruiningsgraad van de wafels zelf te regelen met meer of minder warmte.

Programmaselectie en weergave

Sommige apparaten zijn uitgerust met speciale programma's voor het bakken van bepaalde soorten wafels. Zo bereik je automatisch de juiste bruiningsgraad voor elke deegsoort. Sommige apparaten hebben ook een display dat informatie geeft over de huidige apparaatinstellingen, bijvoorbeeld over het geselecteerde programma of de bruiningsgraad.

Bak tijd

De meeste apparaten hebben een indicatielampje dat oplicht tijdens het bakproces. Als het bedrijfscontrolelampje uitgaat, is het deeg gebakken en kun je de wafel verwijderen. Als je het deeg weer hebt gevuld en de deksel hebt gesloten, gaat het baklampje weer aan, wat aangeeft dat het apparaat weer aan staat. Als je het wafelijzer niet de hele tijd in de gaten wilt houden, is een model dat een akoestisch signaal geeft wanneer het bakproces klaar is handig.

Materiaal behuizing en antiaanbaklaag

De meeste wafelijzers bestaan ​​uit een kunststof behuizing met warmte-geïsoleerde handgrepen en metalen bakplaten met antiaanbaklaag, waardoor het gemakkelijker is om de wafels te verwijderen en het apparaat schoon te maken. Als je de look waardeert, zijn er alternatieve modellen gemaakt van roestvrij staal. Ze zien er bijzonder aantrekkelijk uit op de eettafel in een moderne keuken.

Motieven

Sommige wafelijzers bakken niet alleen harten en vierkanten, maar ook mini donuts, churros, wafelcups, stokwafels, cupcakes of croissants met hun vaste of verwisselbare bakvormen. Afhankelijk van het model en het soort gebak bak je tot 24 stuks tegelijk. Er zijn zelfs apparaten voor hondenbezitters die kunnen worden gebruikt om botvormige hondenkoekjes te bereiden.

Zo vind je het juiste wafelijzer

Afhankelijk van of je slechts af en toe of vaak wafels wilt maken en eventueel ook ander gebak, adviseren wij een ander model aan te schaffen.

Mini wafelmakers voor occasionele bakkers

Wil je alleen af ​​en toe genieten van wafels, dan is een eenvoudig wafelijzer met bedrijfscontrolelampje en temperatuurregelaar voldoende voor de gewenste bruiningsgraad. Wafelmachines voor hartwafels of ijzer voor Belgische wafels zijn prima om hiervoor aan te schaffen.

Wafelijzers met verwisselbare platen voor fijnproevers

Als je graag wafels eet en ze vaak zelf maakt, dan zijn modellen met automatische programma’s aan te raden. Deze beschikken vaak over verschillende specialiteiten zoals karnemelkwafels, klassieke wafels of chocoladewafels in de juiste consistentie. Met het multifunctionele wafelijzer bak je dankzij de verwisselbare bakplaten ook extra gebak zoals donuts. Ideaal om je dessert op zijn tijd eens af te wisselen.

Voor hongerige gezinnen

Als je voor veel eters wafels wilt bereiden, is een apparaat met een dubbele vorm de moeite waard. Hierdoor kun je sneller grotere hoeveelheden produceren. In dit geval wordt een wafelijzer met een vermogen van 900 W of meer aanbevolen, dat sneller de gewenste temperatuur bereikt.

Aan de slag met het wafelijzer

Voordat je wafels kunt maken met het wafelijzer moet je een beslag maken. Een simpel recept voor wafels is als volgt. Splits 4 eieren en verdeel het eiwit en het eigeel in aparte kommen. Zeef vervolgens 250 gram meel, voeg het nog nergens aan toe. Smelt vervolgens 250 gram boter. Voeg hier vervolgens 250 gram suiker en de vier eidooiers aan toe. Mix dit alles tot een romig geheel. Klop vervolgens in een aparte kom de eiwitten. Voeg het meel toe en meng als laatste de eiwitten door het hoofdmengsel. Dan is het beslag klaar. Deze hoeveelheid beslag is goed voor 25 wafels.

Hoe gebruik je het wafelijzer? En moet je deze invetten?

Voordat je het beslag in het wafelijzer kunt gieten, moet je het ijzer eerst invetten. Wafelijzers zijn voorzien van een antiaanbaklaag, maar toch is het verstandig om de vorm met een beetje olie in te smeren zodat de wafel zeker niet vast gaat plakken. Hierna ga je het wafelijzer verwarmen. Op de meeste wafelijzers is een lampje te vinden welke aangeeft of het wafelijzer op temperatuur is. De temperatuur van het wafelijzer wordt geregeld door een thermostaat, deze is vaak regelbaar zodat je zelf de temperatuur kunt afstellen. Wanneer het lampje aan/uit gaat, dit verschilt per apparaat, kun je het beslag op de plaat in het wafelijzer gieten. In de meeste wafelijzers kun je 2 wafels tegelijk klaar maken.

Hoe lang het duurt voordat de wafels klaar zijn hangt af van het beslag, en van het vermogen van je wafelijzer. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de wafels gaar zijn. Gemiddeld duurt het een paar minuten voordat je de wafels op tafel kunt zetten. Om ze nog lekkerder te maken kun je aan de wafels slagroom, ijs, fruit of chocoladesaus toevoegen. Eet smakelijk!

Veelgestelde vragen over wafelijzers

Wafelijzers van Tefal of Bestron: Welke merken zijn nu het beste en welke zijn goedkoop?

Er zijn tal van merken die wafelijzers maken. In het assortiment van OTTO zijn ook een aantal goede merken te vinden zoals Tefal en Bestron. Wil je een mooi apparaat aanschaffen en de leukste vormen wafels op tafel kunnen toveren? Dan ben je bij Bestron aan het juiste adres met vrolijk gekleurde en diverse wafelmakers. Ook bij Tefal is er voldoende keuze zoals wafelijzers met verwisselbare, uitneembare bakplaten waardoor je eindeloos kunt variëren in jouw wafel creaties. Afhankelijk van hoe uitgebreid het apparaat is, vind je goedkope wafelijzers of iets duurdere varianten online.

Welk wafelijzer is geschikt voor Brusselse wafels?

Een Belgisch wafelijzer wordt gekenmerkt door de vierkante of rechthoekige vorm met rasterpatroon. Deze apparaten zijn geschikt voor steviger beslag waar je de bekende heerlijke Brusselse wafels zelf thuis kunt maken!

Waarom moet je een wafelijzer omdraaien?

Je hebt het vast wel eens gezien bij de gebakskraam, een wafelijzer dat vakkundig wordt omgedraaid tijdens het bakken van de wafel. Maar waar is dat nu voor nodig? Door het ijzer aan het begin van het bakken te draaien, zorg je ervoor dat het beslag overal in de vorm verspreid en mooi gevuld wordt. Zo wordt je wafel mooi egaal zonder open stukjes.

Hoe kun je een wafelmaker reinigen?

De belangrijkste regel bij het reinigen van je wafelijzer is dat je deze voldoende af laat koelen na gebruik. Heb dus altijd even geduld totdat de platen niet meer te warm zijn. Vaak is het al voldoende om met een vochtig papiertje de platen af te doen en losse resten van het beslag te verwijderen. Heb je uitneembare bakplaten? Dan is het schoonmaken helemaal eenvoudig. Leg de platen na gebruik in warm water zodat al het vuil en achtergebleven resten los kunnen weken. Vergeet ook de buitenkant van het apparaat niet te reinigen met een vochtige doek.