2 artikelen

Een wasdroger maakt een einde aan het aan de buitenlucht drogen van schone was.

Een wasmachine en de wasdroger zijn de perfecte combinatie. De wasmachine zorgt op een snelle manier voor schone was en de droger zorgt er op zijn beurt voor dat de was niet uren buiten hoeft te hangen voordat het gestreken kan worden.

Verschillende type wasdrogers

Een wasdroger droogt de vochtig uit de wasmachine gekomen was. Deze was wordt in de trommel van de wasdroger gestopt en de kleding wordt gedroogd door warme lucht terwijl de trommel ronddraait. Dat een wasdroger de was droogt dat is logisch. Maar op welke manier dat gebeurd kan verschillen per wasdroger. Een selectie van de verschillende wasdrogers:

  • Afvoerdrogers. Een afvoerwasdroger voert de vochtige lucht uit de schone was af naar buiten. De afvoerbuis moet door een raam, deur of gat in de muur naar buiten leidden. Een wasdroger met afvoer is niet perse energie zuiniger.
  • De condensdrogers. In tegenstelling tot de wasdroger met afvoer, voert de condensdroger de vochtige lucht niet af. Deze vochtige lucht wordt opgevangen in een condensbak. Deze bak moet na elke droogbeurt worden leeg gemaakt. Dit type wasdroger kan ook worden aangesloten op een waterafvoer. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de vochtige lucht in de omgeving terecht komt, over het algemeen geven condensdrogers weinig vocht af.
  • Warmtepompdrogers. Dit type wasdroger is bijna hetzelfde als voorgaande, maar dan zuiniger. Deze warmtepomp wasdrogers verbruiken namelijk ongeveer de helft van de energie die condens- of afvoerdrogers verbruiken. Door het verschil in energiekosten is het prijsverschil in de aanschafprijs van type wasdroger snel terug verdiend. Deze wasdroger mag dan wel energiezuiniger zijn, het duurt langer voordat de was droog is. Dit omdat de was over het algemeen op lage temperatuur gedroogd wordt. Om een was te drogen met dit type wasdroger, moet je gemiddeld meer dan twee uur uittrekken.
  • Gaswasdrogers. Dit type wasdroger werkt ook met een afvoer. En dus ook bij deze wasdroger moet er een afvoer naar buiten worden geleid. Verder moet er een installateur langs komen om de wasdroger op de gasleiding aan te sluiten. Dit type wasdroger droogt de was door de door gas verwarmde lucht. Dit is een stuk effectiever dan met elektriciteit, hierdoor is ook de gaswasdroger energiezuinig. Maar bij dit type wasdroger gaat dit niet ten koste van de snelheid.

Brandgevaar

Ook in het huishouden liggen gevaren op de loer. Een bekend ongeluk in huis staat in verband met de wasdroger. Het ontstaan van brand in een wasdroger levert jaarlijks erg veel problemen op. De brand in de wasdroger kan ontstaan door een ophoping van stof. Dit stof hoopt zich dan op, op de motor, het verwarmingselement en de bodem. Dit is vaak de oorzaak van een brand in een wasdroger. De ophoping van stof in combinatie met een gloeiend verwarmingselement, defecte motor of vonkende contacten is gevaarlijk. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat het stof ontstoken wordt.

Om brand in de wasdroger te voorkomen een paar tips. Allereerst lees de gebruiksaanwijzing van de wasdroger goed door en kijk vooral naar opmerkingen met betrekking tot het onderhoud, schoonmaken en het tegengaan van stofophoping. Maak de filters regelmatig schoon en verwijder stof in de droger regelmatig. Daarnaast kun je een rookmelder plaatsen in de ruimte waar de wasdroger en wasmachine staan. Dit helpt niet om de brand te voorkomen, maar wel om het eerder op te merken.