Makkelijk en snel schone was met behulp van een wasmachine

Een wasmachine is onmisbaar in een groot huishouden. Deze machine zorgt op een makkelijke en snelle manier voor schone was. Een wasmachine is een machine specifiek ontworpen voor het reinigen van textiel. Wasmiddel wordt toegevoegd en de beweging van de machine zorgt ervoor dat het vuil uit het textiel wordt geweekt. Het wasmiddel zorgt ervoor dat het vuil vervolgens zweeft in de machine, dit wordt later bij het centrifugeren van de kleding gescheiden.

Een nieuwe wasmachine is vaak een grote aankoop. Kies een wasmachine die bij jou en je levenstijl past! Let hierbij op de capaciteit, het budget en de functies. Wat je levensstijl ook is, hier vind je de perfecte wasmachine!

De geschiedenis van de wasmachine

De wasmachine zoals we hem nu kennen, met een elektrische aandrijving, werd pas aan het eind van de negentiende of begin twintigste eeuw uitgevonden. In de tijd daarvoor werden ‘wasmachines’ met de hand aangedreven. Voordat er zelfs spraken was van deze hand aangedreven wasmachine, werd de was met behulp van een wasbord gedaan. De was werd toen nog met de hand schoongemaakt. Het wasgoed werd op het wasbord gelegd, en met een harde borstel en vaak groene zeep schoon geboend. Het wasbord was de eerste stap in het gemakkelijker maken van de was doen. Voordat het wasbord werd uitgevonden, werd de was namelijk gedaan door het wasgoed te laten weken in water. Dit was tijdrovend en de kleding werd minder goed schoon.

Energieklasse

De oude manier van de was doen was een stuk energie zuiniger dan het gebruiken van een wasmachine. Maar vandaag de dag zijn er ook energie zuinige wasmachines te vinden. Op wasmachines is tegenwoordig een label te herkennen wat energie-efficiëntie aangeeft. In de toekomst wordt in heel Europa op alle huishoudelijke apparatuur zo’n soort label aangebracht. Op deze manier kan een directe vergelijking worden gemaakt voor energieverbruik, was functie en centrifugefunctie. De verschillende energie-efficiëntieklassen van de wasmachine worden aangeduid met de letters A+++ tot en met G. Wanneer een wasmachine bezit over het energie label A+++, wil dit zeggen dat deze wasmachine een laag energie verbruik heeft. In contrast, een wasmachine met energielabel D heeft een hoog energieverbruik. De gebruikswaarden die verder worden vermeld op het label zijn gemeten met betrekking op een 4-persoonshuishouden. Schrik dus niet wanneer dit voor jou aan de hoge kant is. Natuurlijk is het mogelijk dat de daadwerkelijke waardes in het eigen huishouden afwijken van de standaard vastgestelde waardes.

Schoonmaken

We stellen tegenwoordig hoge eisen aan hoe de was uit de wasmachine behoort te komen. Schone was moet er niet alleen smetteloos uitzien, maar moet daarnaast ook hygiënisch schoon zijn en, niet geheel onbelangrijk, fris ruiken. Om dit voor elkaar te krijgen, is de eerste stap een schone machine.

Er zijn verschillende tips om de levensduur van de wasmachine te verlengen en om deze schoon te maken. Een voorbeeld is om de wasmachine eens in de zoveel tijd op 90 graden te laten draaien. Op deze manier wordt de wasmachine ontkalkt en zal deze jaren langer mee gaan. Een andere tip is om het rubber van de voorlader af en toe met shampoo of afwasmiddel in te smeren. Dit voorkomt slijtage en zorgt ervoor dat de deur beter afsluit. Wil je jouw wasmachine spik en span krijgen? Volg dan dit stappenplan:

  • Maak allereerst de rubberen rand schoon met een prop papier. Je zult zien dat hier een grijze aanslag vanaf komt. Dit is het overblijfsel van haren, huidschilfers en lichaamsvetten die zijn opgegaan in het wasmiddel. Deze aanslag ontstaat doordat er vaak op lage temperaturen wordt gewassen of doordat er teveel wasmiddel gebruikt wordt.
  • Maak vervolgens het zeepbakjes schoon. Je kunt deze gemakkelijk afwassen of een keer mee laten draaien in de vaatwasser.
  • Maak ook de ruimte waar het zeepbakje normaal in zit schoon. Hier bevinden zich namelijk zeepresten.
  • Laat een lege wasmachine draaien op 90 graden nadat je er een scheut schoonmaakazijn of soda in hebt gedaan. Door de combinatie van het schoonmaakmiddel en de hoge temperatuur, lost vet, vuil en kalk op. Zo wordt de wasmachine weer helemaal schoon, en krijg je gegarandeerd schone en fris ruikende was.