De onmisbare rol van wasmachines

Tegenwoordig weet iedereen wat wasmachines zijn. Sterker nog. In elk huishouden is er een te vinden. Wasmachines zorgt ervoor dat er op een snelle en makkelijke manier de vuile was weggewerkt nog. Voor ons tegenwoordig heel vanzelfsprekend. Vroeger was dat echter niet zo.

De geschiedenis van de wasmachine

Het begin van de wasmachine is de primitieve wasbord variant. Men had een teil met water waarin het wasbord gelegd werd. De kleding werd op het wasbord gelegd en met een harde borstel en groene zeep droog geboend. Met het wasbord werden de eerste stappen gezet naar het vergemakkelijken van de was. Na het wasbord kwamen de eerste wastrommels, die met de hand aangedreven moesten worden. Pas vanaf begin twintigste eeuw werden de elektrische wasmachines het leven in geroepen. Het gemak van de was doen was met de intrede van deze wasmachines een feit.

Schoonmaken van de wasmachines

De wasmachines zijn bedoeld voor het schoonmaken van de vuile was. Met behulp van verschillende programma’s kan verschillende soorten textiel goed schoongemaakt worden. Zo is er een speciaal programma voor de wollen was, de katoenen was of de dagelijkse was. Tegenwoordig bestaan er zelfs eco programma’s. Dit zijn programma’s op de wasmachines die ook nog eens rekening houden met de natuur. Hoe? Door een koude was te draaien. Wanneer je dit voor het eerst aan oma zou vertellen zou ze je waarschijnlijk uitlachen. Want waar de was vroeger het schoonst werd door een zo hoog mogelijke temperatuur, heeft de technologie van tegenwoordig ervoor gezorgd dat dit ook prima kan met koud water.

Niet alleen de vuile was dient schoongemaakt te worden, ook de wasmachines zelf hebben soms een reiniging nodig. De voordelen van een schone wasmachine voeren zich door in de was die je erin gooit. Want iedereen wil een was dat fris ruikt, smetteloos is en vlekkeloos oogt. Daarvoor heb je toch echt schone wasmachines nodig. Op veel wasmachines zit een reiniging voor de trommel van je wasmachine. Dit programma draait op 90 graden en dient eens in de maand gedaan te worden. Door dit programma worden de wasmachines ontkalkt. Wat helaas niet direct schoongemaakt wordt met dit reinigingsprogramma is de manchet van de wasmachine. Ondanks dat deze rubberen rand veel vuil verzameld. Dit taakje moet je dus echt zelf schoonmaken.