Warm water met één druk op de knop

Heet water is bij veel gelegenheden nodig, bijvoorbeeld voor verse thee, een warme bouillon, een warmwaterfles of voor het koken van eten. Met een waterkoker kan het water in korte tijd tot aan het kookpunt worden verhit. Hiervoor zet een elektrisch verwarmingselement in de bodem van de tank elektrische energie om in warmte. Zo wordt het water verwarmd tot het kookt. De energie wordt geleverd via een aparte bodemplaat, die een voedingskabel verbindt met het stopcontact. Een waterkoker doet zijn werk sneller dan een pot op het fornuis. Sommige modellen zijn uitgerust met extra functies en kunnen bijvoorbeeld het water tot een bepaalde temperatuur verwarmen. Andere modellen hebben een snelkookpanfunctie voor één, twee of drie kopjes. Hiermee kun je ook kleinere hoeveelheden water verwarmen voor snelle thee of oploskoffie voor tussendoor. Dit betekent dat één kopje water (250 tot 300 ml) kan worden verwarmd binnen 1 minuut. Krachtige apparaten kunnen zelfs 200 ml opwarmen in 35 seconden. Als het water kookt, schakelt het toestel automatisch uit dankzij een thermostaat. Droogloop- en oververhittingsbeveiliging zorgen voor extra veiligheid.

Inhoudsopgave

Design-accenten door materiaal en kleur
Belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aankoop
Hoe vind je de juiste ketel
Onderhoud en reinigingstips

Design-accenten door materiaal en kleur

Waterkokers zijn net zo gevarieerd in hun ontwerp als talrijke andere keukenapparaten. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en behuizingsmaterialen zoals glas, roestvrij staal of kunststof voor de behuizing. Hiermee kun je de waterkoker precies afstemmen op het interieur van je keuken. Hieronder vind je een kort overzicht van de mogelijkheden qua design.

Waterkoker met plastic container

Kunststof waterkokers zijn over het algemeen licht en robuust. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het kleurenpallet varieert van edel wit en crème tot felle neonkleuren en kleurrijke modellen, waarvan sommige met grafische motieven.

Waterkoker met glazen buitenkant

Transparante glazen waterkokers hebben een eenvoudige en koelere uitstraling. Ook bieden deze apparaten het voordeel dat je direct zelf kan zien of het water al kookt, door middel van de bubbelvorming. De kannen zijn gemaakt van hitte- en schokbestendig veiligheidsglas en zijn eenvoudig te reinigen. Glazen waterkokers hebben een simpel design en zijn daarom bijzonder geschikt voor klassiek ingerichte woonomgevingen. Hierbij wordt een elegante uitstraling gecreëerd, zonder gebruik te maken van al te moderne elementen.

Roestvrijstalen ketel

Dubbelwandige roestvrijstalen waterkokers bieden bijzonder goede isolatie-eigenschappen, zodat het verwarmde water langer warm blijft. Bovendien worden ze gekenmerkt door een hoge stabiliteit. De gelakte modellen bieden een breed scala aan kleuren om uit te kiezen. Roestvrijstalen waterkokers passen in een moderne woonsfeer met strakke vormen en koele kleuren. Deze moderne inrichting is over het algemeen gericht op functionaliteit en kwaliteit, daarom zijn de meubels en apparaten vaak rechttoe rechtaan. Een waterkoker van roestvrijstaal sluit goed aan bij deze stijl. Roestvrijstalen modellen in combinatie met zwarte kunststof of een toestel in een sterke kleur zoals rood of blauw dat uw gevoel voor stijl benadrukt zijn ook mogelijk.

Waterkoker in retro design

Retro waterkokers bieden een aantrekkelijke mix van kunststof, glas en metalen oppervlakken in nostalgisch aandoende vormen. Deze modellen zijn bijvoorbeeld gemodelleerd naar de klassieke waterkoker met analoge temperatuurschaal. Veel retro waterkokers vormen een serie met bijvoorbeeld broodroosters en eierkokers, die je geleidelijk aan kunt combineren tot een set. Een retro model met een traditionele bolvorm in eierschaalkleur of in een klassieke karmozijnrode kleur zorgt voor het juiste accent als je jouw huis in een landhuisstijl hebt ingericht. Deze stijl staat voor het fijne gevoel dat je krijgt als je thuiskomt en wordt verwelkomd door de sfeer van natuurlijke materialen en warme tinten van oker tot rood.

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aankoop

Het verwarmen van water is eigenlijk een heel eenvoudig proces. Desalniettemin hebben de fabrikanten de apparaten uitgerust met verschillende functies. Wanneer je een boiler koopt, moet je je laten leiden door je eigen gewoontes en die van jouw familie. De volgende criteria zullen je laten zien wat belangrijk is bij de aankoop.

Capaciteits- en waterpeilindicator

De meeste ketels hebben een inhoud van ongeveer 0,8 tot 1,8 liter. Als je jouw apparaat voornamelijk als theeketel wil gebruiken, is een klein model met een maximaal volume van 1 liter geschikt. Gezinnen en meerpersoonshuishoudens zullen een grotere behoefte hebben en moeten daarom kiezen voor modellen met een inhoud van 1,5 tot 1,8 liter. Als je vaak reist en dan onderweg koffie of thee wil drinken, kun je ook kiezen voor speciale reisketels met een klein volume vanaf 0,5 l. Veel modellen hebben een waterniveau-indicator die jou precies vertelt hoeveel water er in de waterkoker zit.

Prestaties

Waterkokers zijn beschikbaar in vermogensniveaus tussen 1.400 en 3.000 W. Het wattage is bepalend voor hoe snel het water kookt. Een liter water van 20° C in een apparaat van 1000 W heeft bijna zeven minuten nodig om te koken. In een waterkoker van 2.200 W wordt deze tijd teruggebracht tot ongeveer drie minuten.

Veiligheidskenmerken

Om de ketel onbeheerd te kunnen gebruiken, worden de apparaten aan het einde van het verwarmingsproces automatisch uitgeschakeld. De droogloopbeveiliging voorkomt oververhitting als er te weinig water in de tank zit. Antislipvoetjes zorgen voor een stevige stand, zelfs op een vochtige ondergrond. Sommige modellen hebben ook een afsluitbare deksel zodat kinderen het apparaat niet onbeheerd kunnen gebruiken.

Drinken serveren

De meeste waterkokers zijn voorzien van een druppelvrije uitloop, zodat er na het gieten geen water meer naar beneden druppelt. Naast scharnierende deksels hebben veel modellen een sluitmechanisme dat met één druk op de knop en met één hand gemakkelijk kan worden geopend.

Temperatuurinstelling

Simpele waterkokers brengen het water zo snel en energiezuinig mogelijk aan de kook. Je kunt ook een luxer model kiezen met een ingebouwde temperatuurregelaar die de warmte aanpast aan verschillende scenario's. Hierbij volstaat bijvoorbeeld 60 tot 70° C voor babyvoeding, ontwikkelt groene thee aroma’s bij 80° C en heeft koffie 95° C nodig. Je kunt de temperatuur continu selecteren met behulp van de schuif- of knopbediening. Ook kan de temperatuur bepaald worden in vooraf selecteerbare stappen met behulp van het temperatuurprogramma.

Vervang het filter

In gebieden met veel kalk in het water, verkalken apparaten ook sneller. Om dit te voorkomen en de kwaliteit van het gekookte water in het algemeen te verbeteren, adviseren wij een waterkoker met een actief filtersysteem. De bijbehorende kalkfilters zijn eenvoudig te verwijderen en in te brengen, en kunnen naar wens worden gereinigd of aangeschaft.

Warmhoud functie

Als je steeds één kop warm water uit de waterkoker schenkt, wil je natuurlijk niet dat het water helemaal afgekoeld is bij je laatste kopje. Veel waterkokers hebben daarom een warmhoud functie, die de gewenste temperatuur gedurende 20 tot 30 minuten vast houdt wanneer ze op de basis worden geplaatst. Ook zijn er modellen met dubbelwandige isolatie beschikbaar, waarbij het water tot 30 minuten warm blijft als het eenmaal verhit is. Dit kan bijvoorbeeld doordat de kan vacuüm zuigt of door deksels die kunnen worden vastgeschroefd of voorzien zijn van rubberen afdichtingen zorgen ook voor extra warmte-isolatie.

Hoe vind je de juiste ketel

Waar heb je warm water voor nodig? Wie zal het apparaat gebruiken en hoe vaak? Voordat je een beslissing neemt over een waterkoker, moet je overwegen wat jouw eisen zijn voor het apparaat.

Instapmodellen voor incidentele gebruikers

Drink je maar af en toe een kopje thee of koffie? Dan heb je niet vaak warm water nodig en is een compacte ketel met een inhoud van 1 tot 1,5 l perfect voor jou! Je hebt de keuze uit een groot aantal apparaten van verschillende materialen, zoals plastic, glas of roestvrij staal. Als je met het warme water verschillende dranken wil maken, is het de moeite waard om een ketel met verschillende temperatuurinstellingen te kopen. Op die manier serveer je al je drankjes precies op je de juiste temperatuur!

Voor dagelijks gebruik in het gezin of op kantoor

Woon je in een meerpersoonshuishouden met kinderen en bereid je regelmatig warme dranken of maaltijden? Kies dan voor een krachtige en robuuste roestvrijstalen ketel van 2.200 tot 2.400 Watt, met een inhoud van ongeveer 1,8 l, temperatuurselectie en kinderbeveiliging. De dubbele isolatie beschermt tegen onbedoeld contact. Dankzij de temperatuurselectie kun je ook gemakkelijk babyvoeding bereiden. Dergelijke apparaten zijn erg nuttig voor kleine keukens in kantoren waar meerdere malen per dag warm water nodig is.

Comfortabele apparatuur voor veeleisende klanten

Vind je het ontwerp, de prestaties en de kwaliteit van je waterkoker belangrijk? Dan adviseren wij een model van glas of mat roestvrij staal, verkrijgbaar in combinatie met kunststof, voorzien van een keep-warm functie, vijf temperatuurniveaus en een akoestisch signaal.

Onderhoud en reinigingstips

Moderne waterkokers zijn eenvoudig te reinigen. De glazen, kunststof of metalen oppervlakken kunnen eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek en eventueel met een mild reinigingsmiddel. Bij gebruik van goed uitgeruste modellen moet je ervoor zorgen dat het waterfilter of het filterpatroon regelmatig wordt vervangen. In principe kun je de levensduur van het apparaat en de waterkwaliteit op lange termijn verhogen, door regelmatig kalkaanslag op de vloer en de binnenwanden en kalk op het filtersysteem met azijn of ontkalkingsmiddel te verwijderen. De gevoelige (niet waterbestendige) elektronica van waterkokers, bevindt zich meestal in een aparte tank in de kan of in het handvat van de kan. Daarom is het belangrijk dat je de kan niet reinigt onder stromend water. Je kunt een waterkoker al helemaal niet in de vaatwasser stoppen. Veeg hem dus eenvoudig schoon met een vochtige doek.