Gekookt water wordt veel gebruikt in elk huishouden. Bij het bereiden van gerechten met rijst of pasta, maar ook voor soep of wanneer er thee wordt gedronken. Als al dat water op de ouderwetse manier aan de kook gebracht moet worden, duurt het wel even. Een snellere oplossing om water te laten koken is met behulp van waterkokers.
In plaats van het water in een pan te koken, kan je het water gieten in een waterkoker. Een waterkoker is een elektrisch apparaat waarmee water wordt verwarmd tot het kookpunt. Op het moment dat het water in de waterkoker het kookpunt bereikt, slaat hij af. Waterkokers bestaan uit een water reservoir, een handvat, een schakelaar, een verwarmingselement en niet geheel onbelangrijk een snoer met een stekker.
Het verwarmingselement bevindt zich onderin het reservoir. Hiermee wordt het water verwarmd op het moment dat de schakelaar wordt aangezet. De waterkoker slaat niet uit na een bepaalde tijd, maar wanneer het water op temperatuur is. Bovenin de waterkoker zit een constructie die de waterkoker uitschakelt zodra de stoom erbij komt. Als de deksel open blijft staan dan kan de stoom de constructie in de waterkoker niet goed bereiken en hierdoor kan het zijn dat de waterkoker aan blijft staan.
Om te voorkomen dat het verwarmingselement doorbrandt wanneer er geen of te weinig water in de waterkoker zit, zit onderin waterkokers nog een soort schakelaar. Deze schakelaar wordt ook wel de droogkookbeveiliging genoemd.
Er bestaan veel verschillende soorten waterkokers, maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf ervan? Let allereerst op de inhoud: hoeveel water gaat er in de waterkoker. Ben je alleenstaand dan kan een kleinere waterkoker volstaan, terwijl voor een groot gezin is een grote waterkoker handiger. Daarnaast is het vermogen van de waterkoker belangrijk. Het vermogen gaat over hoe lang het duurt tot het water kookt. Hoe groter het vermogen, hoe sneller het water kookt. Ook het materiaal waarvan de waterkoker is gemaakt is belangrijk. Al is dit vooral vanuit esthetisch oogpunt. Kies een waterkoker die de uitstraling heeft die past bij jouw keuken. Het design daarentegen is niet alleen maar voor het oog. Let goed op praktische eigenschappen, zoals een opbergmogelijkheid voor het snoer en of deze 360 graden kan draaien. Ook het design in de waterkoker is belangrijk: kijk naar of het verwarmingselement is afgesloten, zo voorkom je dat kalkdeeltjes zich vastzetten. Een ander praktisch voordeel: de warmhoudfunctie. Dit is vooral handig om theewater op temperatuur te houden. Ook zijn er waterkokers die beschikken over een thermometer. Zo kan je kiezen hoe warm je bijvoorbeeld het theewater wilt hebben. Er zijn verschillende waterkokers, met verschillende designs, en verschillende kleuren. Zo vind je tussen alle waterkokers, er snel een die bij jou past.
Niet bij alle waterkokers is het verwarmingselement afgesloten en daarom is een veel voorkomend probleem dat er kalk ontstaat. Na verloop van tijd zal er veel kalk op het verwarmingselement verzamelen. Om je waterkoker langer mee te laten gaan is het belangrijk om deze eens in de zoveel tijd te ontkalken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
Afbeeldingen:
BOSCH Waterkoker Styline, KITCHENAID Waterkoker Artisan 5KEK1522EOB, PROFI COOK waterkoker, theezetapparaat, cafetière PC-TKS 1056, 1,7 liter, 2250 W, BOSCH-waterkoker Styline TWK8612P, 1,5 liter, mint turquoise/black grey, WMF waterkoker, LONO, 1,6 liter, 2400 watt, WMF waterkoker, BUENO, 1,7 liter, 2400 watt, BOSCH »Styline TWK8611P« waterkoker, KitchenAid waterkoker, ARTISAN 1 L 5KEK1032SS, 1 liter, 1000 Watt, Profi Cook waterkoker PC-WKS 1123, WMF waterkoker, KÜCHENminis® glas vario 1,0 l, 1960 watt