- Vrieskast GKN 2173 A3+
- Vrieskast GS29NVWEP
- Vrieskast GS 324 100 W
- Vrieskast GSN29VWEP
- Vrieskast GS58NAWCV
- Vrieskast GS33NVWEP
- Vrieskast GS58NDWDP
- Vrieskist HGT85102CE Snelle vriesfunctie, Overschakelen tussen Koelen en Vriezen
- Vrieskast HGS18560CNFCI
- Vrieskast GSN 328 150 E
- Vrieskist HGT128B
- Vrieskast GS 321 100 W
- Vrieskast GS58NAWDV
- Vrieskist PFH 706
- Inbouwvrieskast GIV11AFE0
- Vrieskast GSN58AWCV
- Vrieskast GSN36AIEP
- Vrieskist HGT95B
- Vrieskist HGT128C
- Vrieskast GSN54AWDV
- Inbouwvrieskast HEGS8260D
- Vrieskast GS36NVIEP
- Vrieskast GS36NAEP
- Vrieskast GSN58AWDV
- Vrieskist PFH 406
- Vrieskist GTE 608 FA
- Vrieskist HGT85112DE Snelvriesfunctie
- Inbouwvrieskast GI11VAFE0
- Vrieskast QuickFreeze
- Vrieskast GSN 324 160 E No Frost, Holiday-schakeling, inverter compressor
- Vrieskast HGS8555A3
- Vrieskast GS51NAWCV
- Vrieskast GSN33VWEP
- Vrieskist GTE 193 A2+ (2)
- Vrieskast GSN51AWCV
- Inbouwvrieskast GI1216DE0
- Inbouwvrieskast GIV11ADC0
- Vrieskast GS54NAWCV
- Vrieskist
- Vrieskast GSN36V
- Inbouwvrieskast GIV21AFE0
- Vrieskist
- Inbouwvrieskast EGS 16183, 87,5 cm x 54,0 cm
- Vrieskast GSN51AWDV
- Vrieskist PFH 606
- Inbouwvrieskast GI21VADE0
- Inbouwvrieskast GI1113FE0
- Inbouwvrieskast GIV21ADD0
- Inbouwvrieskast GI21VAFE0
- Inbouwvrieskast GI11VADE0
- Vrieskast PFVN 74 3
- Vrieskist GTE 206 A2+ (2)
Je hebt 61 van 61 artikelen gezien
Vriezers
Een langer leven in de vriezer
De vriezer is een huishoudelijk apparaat dat in vele huishoudens terug te vinden is. De vriezer zorgt er door snelkoeling voor dat producten gauw een temperatuur onder de nul graden Celsius krijgen en zo langer te bewaren zijn. De vriezer wordt in de keuken vaak onder de koelkast gemonteerd. Ook bestaan er aparte vriezers die dan vaak in de kelder of de schuur te vinden zijn. Het hebben van een vriezer is ideaal om voedsel in op te slaan, zodat er altijd iets in huis is.
Geschiedenis van de vriezer
Voordat de vriezer in de 20ste eeuw zijn intreden deed in Nederland, werd er op andere manieren voedsel bewaard. Zo bestonden er technieken als het wecken, drogen, pekelen en konfijten van voedingswaren. Bij deze technieken werd de groei van bacteriën geremd door de producten te verhitten of vacuüm te maken. Ook werd er vocht onttrokken of werd er veel zout of suiker toegevoegd. Het nadeel aan deze technieken is dat de smaak vaak verloren ging. Bij het gebruik van de vriezer is dat veel minder het geval. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de diepvries geïntroduceerd in Nederland. Langzaam maar zeker namen de andere technieken om eten te bewaren af. Inmiddels is de vriezer het meest voornaamste middel om voedsel in te bewaren.
De werking van de vriezer
De koelende werking van de vriezer ontstaat door de verdamping van een speciale vloeistof, waarbij energie in de vorm van warmte aan het product wordt onttrokken. De damp wordt in de compressor samengeperst en opnieuw vloeibaar gemaakt. Zo ontstaat er een cirkelvormige werking in de vriezer. De warmte die daarbij komt kijken komt via de achterkant van de vriezer, via de condensor, weer vrij. Dit speciale vloeistof was in het begin van de vriezer ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride. Later werd dit veelal chloorfluorkoolstofverbindingen. Toch is het zo dat producten niet oneindig bewaard kunnen blijven in een vriezer. Ook al zijn de producten nog zo goed bevroren. Om een overzicht te geven van de verschillende houdbaarheidsdata in een vriezer, vind je hieronder een lijstje:
VleeswarenVleeswaren die je op de brood kunt doen kun je ook in de vriezer doen. Bij een temperatuur onder de -18 graden is dit soort voedsel zo’n drie maanden te bewaren
Vlees en kipVlees dat al gebakken of gebraden is kan in een vriezer ongeveer drie maanden bewaard worden. Wanneer je rauwe kip wil invriezen dan kan dit tot negen maanden blijven liggen. Rauw rundvlees daarentegen kan tot wel twaalf maanden in de vriezer blijven. Het rauwe varkensvlees minder lang, namelijk vier maanden. De restjes vlees van de barbecue of de gourmet kunnen helaas niet in de vriezer.
VisVoor het invriezen van vis wordt er onderscheid gemaakt tussen vette en magere vissen. De magere vissen als tonijn en kabeljauw kun je ongeveer zes maanden bewaren. De vette vissen als zalm, lekkerbekjes en paling kunnen ongeveer drie maanden bewaard worden.