- Inbouwvrieskast GIV11AFE0BOSCHHuidige prijs€ 599,99
- Vrieskast QuickFreezeHanseaticHuidige prijs€ 355,99
- Vrieskast GSN58AWDVBOSCHHuidige prijs€ 880,99
- Vrieskast FS127940NBEKOHuidige prijs€ 499,99
- Vrieskast NoFrost, snelvriesfunctie, deuralarmHanseaticHuidige prijs€ 457,99
- Vrieskast HGS18560CNFCIHanseaticHuidige prijs€ 762,99
- Vrieskist HGT85112DE SnelvriesfunctieHanseaticHuidige prijs€ 386,99
- Inbouwvrieskast HEGS8260DHanseaticHuidige prijs€ 299,99
- HanseaticVrieskist HGT8550EE Snelle vriesfunctie
- BAUKNECHTVrieskast GKN 2173 A3+
- HanseaticVrieskast HGS8555A3
- HanseaticVrieskast HGS17260CNFI
- HanseaticVrieskast NoFrost, snelvriesfunctie, deuralarm
- BOSCHVrieskast GSN29VWEP
- HanseaticVrieskast HGS14355CNFI NoFrost, snelvriesfunctie, deuralarm
- AmicaVrieskist FS098.3 / GT 311 105 W
- SIEMENSVrieskast GS58NAWDV
- HanseaticVrieskist HGT128B
- SIEMENSVrieskast GS58NDWDP
- AmicaVrieskast GSN 324 160 E No Frost, Holiday-schakeling, inverter compressor
- BAUKNECHTVrieskast GKN 19G4S IN 2
- BOSCHVrieskast GSN33VWEP
- PrivilegVrieskist PFH 406
- HanseaticVrieskist HGT95B
- SIEMENSVrieskast GS58NAWCV
- AmicaVrieskast GS 324 100 W
- HanseaticVrieskist HGT128C
- SIEMENSVrieskast GS29NVWEP
- BOSCHVrieskast GSN58AWCV
- SIEMENSVrieskast GS33NVWEP
- SIEMENSInbouwvrieskast GI11VAFE0
- AmicaVrieskast GSN 328 150 E
- BOSCHVrieskast GSN54AWDV
- AmicaVrieskast GS 321 100 W
- BOSCHInbouwvrieskast GIV21AFE0
- BOSCHVrieskast GSN36V
- AmicaVrieskast GS 15920 W
- HanseaticVrieskast HGS8555B
- SIEMENSVrieskast GS51NAWCV
- BOSCHInbouwvrieskast GIV11ADC0
- PrivilegVrieskist PFH 606
- BAUKNECHTVrieskist
- BAUKNECHTVrieskist GTE 206 A2+ (2)
- BOSCHVrieskast GSN51AWDV
- BOSCHVrieskast GSN51AWCV
- BOSCHInbouwvrieskast GIV21ADD0
- SIEMENSInbouwvrieskast GI11VADE0
- NEFFInbouwvrieskast GI1113FE0
- SIEMENSInbouwvrieskast GI21VADE0
- SIEMENSInbouwvrieskast GI21VAFE0
- NEFFInbouwvrieskast GI1216DE0
- HanseaticVrieskist HGT128A
- SIEMENSVrieskast GS54NAWCV
Vriezers
Een langer leven in de vriezer
De vriezer is een huishoudelijk apparaat dat in vele huishoudens terug te vinden is. De vriezer zorgt er door snelkoeling voor dat producten gauw een temperatuur onder de nul graden Celsius krijgen en zo langer te bewaren zijn. De vriezer wordt in de keuken vaak onder de koelkast gemonteerd. Ook bestaan er aparte vriezers die dan vaak in de kelder of de schuur te vinden zijn. Het hebben van een vriezer is ideaal om voedsel in op te slaan, zodat er altijd iets in huis is.
Geschiedenis van de vriezer
Voordat de vriezer in de 20ste eeuw zijn intreden deed in Nederland, werd er op andere manieren voedsel bewaard. Zo bestonden er technieken als het wecken, drogen, pekelen en konfijten van voedingswaren. Bij deze technieken werd de groei van bacteriën geremd door de producten te verhitten of vacuüm te maken. Ook werd er vocht onttrokken of werd er veel zout of suiker toegevoegd. Het nadeel aan deze technieken is dat de smaak vaak verloren ging. Bij het gebruik van de vriezer is dat veel minder het geval. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de diepvries geïntroduceerd in Nederland. Langzaam maar zeker namen de andere technieken om eten te bewaren af. Inmiddels is de vriezer het meest voornaamste middel om voedsel in te bewaren.
De werking van de vriezer
De koelende werking van de vriezer ontstaat door de verdamping van een speciale vloeistof, waarbij energie in de vorm van warmte aan het product wordt onttrokken. De damp wordt in de compressor samengeperst en opnieuw vloeibaar gemaakt. Zo ontstaat er een cirkelvormige werking in de vriezer. De warmte die daarbij komt kijken komt via de achterkant van de vriezer, via de condensor, weer vrij. Dit speciale vloeistof was in het begin van de vriezer ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride. Later werd dit veelal chloorfluorkoolstofverbindingen. Toch is het zo dat producten niet oneindig bewaard kunnen blijven in een vriezer. Ook al zijn de producten nog zo goed bevroren. Om een overzicht te geven van de verschillende houdbaarheidsdata in een vriezer, vind je hieronder een lijstje:
VleeswarenVleeswaren die je op de brood kunt doen kun je ook in de vriezer doen. Bij een temperatuur onder de -18 graden is dit soort voedsel zo’n drie maanden te bewaren
Vlees en kipVlees dat al gebakken of gebraden is kan in een vriezer ongeveer drie maanden bewaard worden. Wanneer je rauwe kip wil invriezen dan kan dit tot negen maanden blijven liggen. Rauw rundvlees daarentegen kan tot wel twaalf maanden in de vriezer blijven. Het rauwe varkensvlees minder lang, namelijk vier maanden. De restjes vlees van de barbecue of de gourmet kunnen helaas niet in de vriezer.
VisVoor het invriezen van vis wordt er onderscheid gemaakt tussen vette en magere vissen. De magere vissen als tonijn en kabeljauw kun je ongeveer zes maanden bewaren. De vette vissen als zalm, lekkerbekjes en paling kunnen ongeveer drie maanden bewaard worden.