- Bestekset King, gematteerd (set, 60-delig)
- Steakbestek Nuova Solide Monobloc steakmes (set, 12-delig)
- Bestekset Midi Solide monobloc tafelmessen, gepolijst (set, 30-delig)
- Bestekset Flame Plus ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset Liam vaatwasserbestendig (set, 30-delig)
- Bestekset Maryland elegante, klassieke vorm, roestvrij staal 18/10, gepolijst (set,...
- Salade schaal Saladeschaal met deksel en saladebestek (set, 4-delig)
- Bestekset Bozen RVS 18/10, 60 delen voor 12 personen (set, 60-delig)
- Bestekset Philadelphia (set)
- Steakbestek Star Argentina Kunststof greep (set, 4-delig)
- Bestekset Casino Roestvrij staal (set)
- Bestekset Celine gepolijst (set)
- Steakbestek inclusief houten kist (set, 12-delig)
- Bestekset Raw PVD-gecoat oppervlak (set, 48-delig)
- Bestekset Raw PVD-gecoat (set, 24-delig)
- Bestekset Bozen RVS 18/10, voor 6 personen (set)
- Bestekset Raw Taartvorken, PVD-gecoat (set, 6-delig)
- Salade schaal incl. deksel en saladebestek (set)
- Bestekset Luca hoogglanzend gepolijst (set)
- Bestekset Bocholt hoogwaardige pvd-coating (set, 24-delig)
- Bestekset Merit gepolijst (set)
- Bestekset ALTFADEN Massief mes (set)
- Bestekset ARADENA gepolijst (set)
- Bestekset Nostalgie Roestvrij staal 18/0 (set)
- Bestekset Voice Basic vaatwasserbestendig (set, 30-delig)
- Bestekset ZWILLING Minimale Vintage (gehamerd) (set, 68-delig)
- Bestekset Virgina ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset Antaris Made in Germany (set)
- Bestekset Kineo ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset Bremerhaven hoogglanzend (set, 60-delig)
- Bestekset Landelijk Vintage-look-stone-washed (set)
- Bestekset Girona gepolijst (set, 48-delig)
- Steakbestek K232S4 Ice Force 11 cm, speciaal mes, langdurige prestaties, made in...
- Bestekset Landelijk Vintage-look, stonewashed, inclusief doos met klep (set)
- Bestekset Raw PVD-gecoat oppervlak (set, 60-delig)
- Bestekset Neo ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset PALERMO (set, 30-delig)
- Bestekset Art Deco ergonomisch, cromargan protect (set)
- Barbecuebestek in set BBQ Pannenlikker & grilltang, hittebestendig, roestvrij staal...
- Mueslischaaltje Takeo scandinavisch-eenvoudige touch, 650 ml (set, 4-delig)
- Steakbestek Raw PVD-gecoat oppervlak (set, 8-delig)
- Bestekset Raw gepolijst (set)
- Ontbijtbord Takeo Porselein, Scandinavisch-eenvoudige touch, Ø 21,5 cm (set, 4 stuks)
- Steakbestek RANCHO scherpe messen, ergonomisch ontwerp, stijlvol set (set, 7-delig)
- Bestekset Première (set)
- Bestekset Maxime mat, geborsteld, handgrepen met kunststof coating (16-delig)
- Bestekset Lyric Plus ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset Sentic ergonomisch, cromargan protect (set, 30-delig)
- Plat bord Takeo Porselein, Scandinavisch-eenvoudige touch, Ø 26,5 cm (set, 4-delig)
- Bestekset Raw PVD-gecoat (set, 16-delig)
- Bestekset Verona gepolijst (set, 30-delig)
- Steakbestek Ranch gematteerd, eikenhout geolied (set, 12-delig)
- Bestekset Vision ergonomisch, cromargan protect (set)
- Bestekset Raw Latte macchiato, PVD-gecoat (set, 4-delig)
- Steakbestek Raw Roestvrij staal, 8-delig (set, 8-delig)
- Bestekset ideaal voor tussendoortje, speciaal messenstaal, set van 6 (set, 6-delig)
- Vork Chroomnikkelstaal 18/10 (set, 6-delig)
- Steakmes Nuova solide monobloc steakmes (set, 6-delig)
- Bestekset Susanne gepolijst (set)
- Steakmes Hacienda M Chroomnikkelstaal 18/10 (set, 4-delig)
- Visbestek Tool gematteerd (set, 12-delig)
- Visbestek Girona Chroomnikkelstaal 18/10 (set, 12-delig)
- Bestekset Tool Chroom-nikkelstaal 18/10, voor 6 personen (set, 24-delig)
Je hebt 72 van 77 artikelen gezien
Bestek
Het ontstaan van het bestek
Het bestek is een handig hulpmiddel op een maaltijd mee te eten. Het bestek bestaat uit het gerief, de vork, de lepel en het mes. In Oosterse landen is het gebruikelijk om als bestek eetstokjes te gebruiken. Daar worden de vork, de lepel en het mes niet tot nauwelijks gebruikt. In Europa werd er tot in de middeleeuwen alleen met mes en lepel gegeten. Pas vanaf de Renaissance begon in Italië het gebruik van de vork zijn intrede te maken.
In de horeca wordt het bestek ook wel couvert genoemd. Het verschil met het bestek is dat couvert in een bredere zin wordt genomen. Onder couvert valt o.a.:
- - Dessertmes, dessertlepel en dessertvork. Dit is een kleiner formaat dan het normale bestek wat je bij een dagelijkse maaltijd gebruikt
- -Koffielepels en taartvorkjes zijn nog kleiner dan het dessertbestek
- -Visvork, vismes en de vissauslepel behoren ook tot het couvert
Geschiedenis van het bestek
Tegenwoordig zijn de lepel, de vork en het mes onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is het zo dat elke vorm van bestek een geheel eigen oorsprong van bestaan heeft. Het mes is de oudste van het stel en is ontstaan in het stenen tijdperk. Hier werden de messen gemaakt van steen, onder andere om bij de jacht het die van zijn huid te ontdoen. Dit soort bestek werd later gemaakt van ijzer in het tijdperk waar het ijzer daadwerkelijk ontdekt werd. Het tafelmes werd in Frankrijk in de 10de eeuw na Christus een bekend gebruiksvoorwerp. De tafels werden niet gedekt met messen. In deze tijd was het normaal om dit soort bestek zelf mee te nemen.
Omstreeks 1100 hoorde men in Europa voor het eerst van het bestaan van de lepel. De lepel is voortgekomen uit de behoefte om vloeibare stoffen te scheppen. Men gebruikte hiervoor een nap, die later werd voorzien van een steel: de lepel. De vork maakte zijn intrede een paar eeuwen later. De behoefte aan een vork was tot dan toe niet hoog, omdat er voornamelijk met de vingers gegeten werd. Het ontstaan van de vork is begonnen in het Verre Oosten en is in 1611 door een Engelsman naar het Westen gebracht. In Europa kenden men sinds 1100 een twee-tandige vork, die werd gebruikt om het vlees vast te houden tijdens het snijden van vlees. Niemand was tot het idee gekomen om met dit soort bestek het voedsel naar de mond te brengen. Het heeft tot in de 19de eeuw geduurd totdat dit bestek algemeen geaccepteerd was op tafel.