Babybedden voor elke fase van een baby

Babybedden zijn geschikt voor baby’s die de wieg zijn ontgroeid. De kleine bedden zijn praktisch omdat ze vaak in hoogte verstelbaar zijn. Zo hoef je gelukkig niet te bukken om de baby uit het bed te tillen. Als de baby wat groter is, kun je ervoor kiezen om de lattenbodem van het babybed naar beneden te zetten, zodat de zijkanten van het bed hoger zijn en de baby er niet gemakkelijk uit kan rollen of vallen. Ook niet wanneer deze gaat zitten of proberen te staan.

Inhoudsopgave

Matrassen voor in babybedden
Een doorgroeiledikant
Veiligheid en beveiliging: dit is waaraan je een goed baby bed herkent
Een bedje voor een baby met veel mogelijkheden: deze babybedjes zijn verkrijgbaar
Het juiste en voor jou beste babybedje kiezen: hier moet je rekening mee houden
Nest, sky and co.: bijpassende accessoires voor leuke babybedden
Mooie babybedjes voor jouw inrichting: welk model past bij jou?
Tips voordat je koopt: hier moet je op letten bij babybedjes

Matrassen voor in babybedden

Voor een goed babybed is het essentieel dat het matras ook geschikt is voor de baby. Kies hiervoor een ledikantmatras. Deze matrassen zijn voor baby’s fijn en zorgen bovendien voor een fijne en stille nachtrust. Een ledikantmatras zorgt ervoor dat baby’s feilloos in slaap kunnen vallen en ondersteunt zelfs de kleinsten tijdens het slapen en woelen in het babybed.

Een doorgroeiledikant

Voor de ouders die eigenlijk geen verschillende soorten babybedden willen kopen maar één bed willen aanschaffen voor de eerste vijf of zes levensjaren van hun kind, kunnen het beste een doorgroeiledikant kopen. Dit babybed wordt ook wel een meegroeibed genoemd. Deze bedden zijn vaak uittrekbaar of kunnen worden afgebroken, zodat het bed kan meegroeien met het kind.

Veiligheid en beveiliging: dit is waaraan je een goed baby bed herkent

Slaap is een groot deel van hun jonge leven voor pasgeborenen, baby's en peuters. Het is belangrijk dat ze veilig en ongestoord in hun bedje kunnen liggen, zonder dat jij je als ouder daar geen zorgen over hoeft te maken. Babybedjes behoren daarom tot de basisuitrusting in een kinderkamer. Ze bieden een gevoel van veiligheid en zorgen voor veiligheid doordat ze rondom zijn afgesloten met spijlen of wanden.

In tegenstelling tot andere bedden zijn de kleine bedden vaak uit te breiden of om te bouwen zodat je er meerdere jaren gebruik van kunt maken. Verstelbare lattenbodems, die in hoogte verstelbaar zijn, zorgen ervoor dat ook kleine kinderen in het bedje kunnen blijven slapen. Kindvriendelijke ontwerpen met afgeronde hoeken en mooi houtsnijwerk bieden veiligheid en zijn ook mooie details in de kinderkamer. Extra bedluifels of babynesten en schattige babybedden zijn accessoires waar je kind niet alleen blij van wordt.

Een bedje voor een baby met veel mogelijkheden: deze babybedjes zijn verkrijgbaar

Babybedjes zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Als ouder kun je kiezen tussen extra bedden, wiegjes, wiegjes en reiswiegjes. Het volgende overzicht geeft je een klein overzicht van de verschillende varianten en toont je hun voordelen.

Babybedje: de klassiekers

Babybedjes zijn een van de klassiekers onder de babybedden en worden gekenmerkt door hun zijbalken. De bedden zijn meestal 70 x 140 cm of 60 x 120 cm. Babybedjes bieden vaak tal van extra's en ombouw mogelijkheden zodat je de slaapplaatsen meerdere jaren kunt gebruiken. Een in hoogte verstelbaar ligvlak beschermt je rug als je voor je kindje buigt en zorgt ervoor dat je het bed ook kunt gebruiken als je kind zich aan de spijlen begint op te trekken en actiever wordt. Dankzij zogenaamde slip bars, die vanaf de zijkant kunnen worden verwijderd, hebben kinderen dan ook de mogelijkheid om zelfstandig in en uit bed te stappen. je kunt sommige modellen zelfs ombouwen tot praktische juniorbedden door de zijpanelen volledig te verwijderen.

Leeftijdsadvies: Afhankelijk van het ontwerp worden kinderbedjes aanbevolen tot een leeftijd van drie tot vier jaar. Als de bedden volledig kunnen worden omgebouwd, kunnen kinderen er tot de basisschoolleeftijd in slapen.

Wieg: voor de kleintjes

Wiegjes zijn klein met een gemiddeld ligoppervlak van 90 x 40 cm, maar juist daarom geschikt voor pasgeborenen die gewend zijn aan de veiligheid van de baarmoeder. Deze modellen nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ze bestaan ​​uit een onderstel, waarvan een deel is voorzien van een plank, en een mandje waarin je je kindje plaatst.

Sommige wiegjes hebben zwenkwielen waardoor je ze flexibel kunt verplaatsen. Dit heeft als voordeel dat je je kroost na het inslapen in een rustige kamer kunt duwen zonder ze wakker te maken. Aan de andere kant kunt je het kind laten deelnemen aan het gezinsleven door het bed bij je in de buurt te zetten. Zo heb je altijd goed zicht op het kinderbedje. Modellen met een wiegfunctie zijn bijzonder comfortabel voor baby's, omdat ze door de zachte schommelbewegingen sneller in slaap vallen.

Leeftijdsadvies: Wiegjes worden meestal gebruikt tot een leeftijd van zes maanden. Daarna zijn de baby's vaak te groot of te actief voor de kleine bedden.

Co-sleepers: lekker praktisch

Co-sleepers zijn speciale babybedjes die naast het bed van de ouders kunnen worden geschoven en daaraan kunnen worden bevestigd. Deze bedjes zijn aan de lange zijde open, zodat je kroost 's nachts naast je en dicht bij je kan liggen. Een in hoogte verstelbaar ligvlak garandeert dat kind matras exact worden aangepast aan de hoogte van de matras ouders. Let op dat je eigen bed niet hoger is dan de hoogste stand van het babybed. Er is dus geen hoogteverschil en de ruimtes sluiten naadloos op elkaar aan. Co-sleepers geven ouders een gevoel van veiligheid 's nachts omdat ze het kind bij zich hebben en snel kunnen reageren op hun behoeften. Ze hebben ook het voordeel dat je je baby direct in je eigen bed borstvoeding kunt geven zonder eerst op te staan.

Leeftijdsadvies: Co-sleepers kunnen worden gebruikt tot een leeftijd van negen maanden. Wanneer het ligoppervlak te klein wordt, moet je aan een groter model denken.

Reisbedden: flexibele metalen met stoffen babybedje

Reisbedden zijn niet heel zwaar en ontworpen zodat ze snel gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Zoals de naam al doet vermoeden, worden reisbedjes vaak gebruikt tijdens het reizen en lijken ze met een ligoppervlak van 60 x 120 cm sterk op babybedjes. Lichte materialen als kunststof en polyester zorgen ervoor dat ze een laag totaalgewicht hebben van net geen 10 tot 12 kg en daardoor gemakkelijk te vervoeren zijn. Dankzij moderne vouw- en vouwtechnieken kun je de babybedjes ruimtebesparend opvouwen en meenemen in een geschikte draagtas. De tas is meestal bij de levering inbegrepen.

Leeftijdsadvies: Net als babybedjes kun je de reisbedjes ook tot een leeftijd van drie tot vier jaar gebruiken.

Het juiste en voor jou beste babybedje kiezen: hier moet je rekening mee houden

Bij het kiezen van een kinderbedje moet je naast het ontwerp nog een aantal andere criteria in overweging nemen. Het volgende overzicht laat zien welke dat zijn.

 • Het ligvlak dient in hoogte verstelbaar te zijn. Je kunt het bed meerdere jaren gebruiken, ook als je kinderen zich kunnen optrekken aan de tralies.
 • Als je de slaapplaats ook tot de kleuterschool- of de basisschoolleeftijd wilt gebruiken, moet je een model kiezen dat kan worden omgebouwd tot een juniorbed. Hierdoor hoef je geen tweede, groter bed te kopen.
 • Pas de maat van de matrasbodem aan de leeftijd van het kind aan. Zodra je kroost vaak tegen de zijkanten stoot bij het verplaatsen, is het bedje te klein en is het tijd voor een groter exemplaar.

Nest, sky and co.: bijpassende accessoires voor leuke babybedden

Met de juiste accessoires maak je een eenvoudig kinderbedje nog mooier en veiliger. Welke accessoires er verkrijgbaar zijn en waar ze goed voor zijn, lees je in onderstaand overzicht.

 • Nest: Een nest is een zachte bedrand die met riemen of klittenband aan het bed wordt bevestigd. Het beschermt het kind tegen zichzelf als het wat meer beweegt en tegelijkertijd tegen tocht die door de tralies kan komen. De zachte bekleding is verkrijgbaar met geweldige patronen en in felle kleuren, zodat je een geschikt model kunt kiezen voor je lieveling.
 • Bedhemel: Een bedhemel is een soort gordijn dat aan het hoofdeinde van het bed is bevestigd. De luchtdoorlatende modellen zijn een praktisch privacyscherm en houden het daglicht buiten zodat je kind tijdens het slapen niet wordt gestoord door prikkels van buitenaf. In de zomer kunnen ze zelfs voor wat schaduw zorgen.
 • Bedbox: Praktische opbergruimte creëer je met een extra bedbox die je onder het bed kunt plaatsen . De boxen zijn bijzonder praktisch in kleine kinderkamers met weinig opbergruimte. Hier kun je kinderbeddengoed of zelfs knuffels veilig opbergen en beschermen tegen stof.
 • Klamboes: Er zijn speciale klamboes voor babybedjes die zijn aangepast aan de grootte van het bed. Met behulp van flexibele zijdelen kunnen ze om het bed worden gespannen en zo het kind veilig beschermen tegen muggen, vliegen of andere vervelende insecten.
 • Bedhek : Ook als je kroost geen echt bedje meer nodig heeft en al is overgestapt op een juniorbed, kan het, vooral in de overgangsfase, handig zijn om 's nachts een bedhekje te bevestigen. De extra zijwand kan eenvoudig tussen matras en lattenbodem worden geschoven en geeft je kind zekerheid tijdens het slapen.

Mooie babybedjes voor jouw inrichting: welk model past bij jou?

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren zijn er verschillende modellen babybedjes. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan een klassieke inrichting of je kinderkamer modern hebt ingericht. Hieronder vind je een klein overzicht met inspirerende inrichtingsideeën.

Kinderbedjes in landelijke stijl

Een model van wit hout past goed bij een kinderkamer in landhuisstijl. De romantische look wordt benadrukt met filigrane versieringen op de zijwanden en gedraaide details op de voeten. Wiegjes die doen denken aan vroeger hebben ook een nostalgisch effect. Gebogen randen en een dekbedovertrek met schattige stippen staan er geweldig bij.

Babybedjes met een moderne uitstraling

Voor een moderne uitstraling kun je kiezen voor een ledikant met rechte lijnen. De stijlvolle modellen hebben niet veel decoraties en houtsnijwerk en hebben een harmonieus effect dankzij hun ingetogen design. De bedden zien er elegant en stijlvol uit in zwart en wit.

Babybeden in luxe, klassieke stijl

Een klassieke woonstijl onderstreep je met een ledikant van licht hout en in een kinderlijke vormgeving. Met speelse inkepingen aan de zijwanden zien de bedden er bijzonder schattig uit. Een bedhemel en een beschermend nest aan de spijlen zorgen voor een gezellige sfeer. Kies beddengoed dat geschikt is voor kinderen met schattige beer- of stermotieven.

Tips voordat je koopt: hier moet je op letten bij babybedjes

Om ervoor te zorgen dat je kind veilig en zeker in zijn bed kan slapen, moet je bij het kopen en opzetten op een paar belangrijke punten letten. In de volgende sectie staan ​​een paar tips.

 1. Let er bij het opstellen en ombouwen op dat de afstand tussen het ligvlak en de bovenrand van het bedframe of de spijlen minimaal 30 cm bedraagt. Als je kind zich al aan de zijkanten kan optrekken, vergroot je de afstand geleidelijk tot maximaal 60 cm.
 2. De sportafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
 3. Een zachte beschermende vulling in het hoofd- en bovenlichaamgebied beschermt je baby als hij veel beweegt.
 4. De babymatras moet precies in het bed passen, zodat er geen openingen zijn.
 5. Kleine afneembare onderdelen of stickers moeten buiten het bereik van je kind worden gehouden.
 6. Zet het bed zo neer dat het kind niet bij onbeveiligde stopcontacten of losse voorwerpen kan.
 7. De matrashoes moet wasbaar zijn op minimaal 60 graden. Zie het onderhoudslabel van de fabrikant voor meer informatie.
 8. Let op bij op modellen met wielen dat die goed vastgezet zijn, zodat de wieg niet vanzelf kan wegrollen.
 9. Een babyslaapzak is goed om in te slapen en voorkomt dat de kinderen in buikligging terechtkomen. Zorg ervoor dat de slaapzak voldoende ruimte heeft om te trappen en wasbaar is.
 10. Plaats het slaapgedeelte niet direct naast een kachel of voor een raam. Hier kan het te warm worden of het tocht.