Babyspeelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby

Een baby die met babyspeelgoed speelt, ontdekt een wereld vol met verrassingen. Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en speelgoed helpt baby’s met het ontwikkelen van inzicht en geheugen. Daarom is het belangrijk dat baby’s genoeg ruimte en tijd krijgen om te spelen. Speelfiguren ontwikkelen de fantasie, activity centers maken baby’s actief en door grijp- en bijtspeelgoed leren baby’s zintuigen begrijpen en ontdekken. Er zijn dus verschillende soorten babyspeelgoed die jouw kind helpen te ontwikkelen.

Inhoudsopgave

Babyspeelgoed ontwikkelt de zintuigen
Waar spelen baby's op welke leeftijd mee? Wat is leuk babyspeelgoed en welk babyspeelgoed heb je nodig op welke leeftijd?
Zes tips voor het kopen van baby speelgoed: waar koop je veilig speelgoed en waar moet het aan voldoen?
Speelgoed voor baby's is altijd welkom: hoe kies je het beste cadeau?
Het juiste babyspeelgoed voor vier gelegenheden
Hoe berg ik babyspeelgoed het best op en hoe kan ik het schoonmaken of wassen?

Babyspeelgoed ontwikkelt de zintuigen

Er zijn veel verschillende soorten babyspeelgoed geschikt die de zintuigen van baby’s ontwikkelen en een belangrijke rol kunnen spelen in hun ontwikkeling.

  • Het zintuig voelen kan bijvoorbeeld worden ontwikkeld met knuffeldoekjes, knuffels en babyboekjes met knispers. Ook ander leerzaam babyspeelgoed zoals een vormenstoof of activiteitentafel draagt bij aan de ontwikkeling van het zintuig voelen.
  • Het zintuig zien wordt meer ontwikkeld door bijvoorbeeld de speelbogen die boven de liggende baby hangen. Als de baby naar de hangers grijpt, ziet hij of zij deze figuurtjes bewegen. Door de jongste kinderen te laten spelen met babyspeelgoed ontwikkelen zij een gevoel voor het onderscheiden van kleuren.
  • Voor het zintuig horen, zijn rammelaars een goede toevoeging in de speelbak. Ook muziekmobielen en simpele muziekinstrumenten dragen bij aan een goede ontwikkeling.
  • Baby’s ontdekken het zintuig proeven door van alles in hun mond te stoppen. In het assortiment van OTTO is er veel babyspeelgoed te vinden waarmee de baby de wereld kan ontdekken zonder risico’s. Speelgoed zoals grijpspeeltjes of rammelaars zijn bijvoorbeeld geschikt.

Waar spelen baby's op welke leeftijd mee? Wat is leuk babyspeelgoed en welk babyspeelgoed heb je nodig op welke leeftijd?

De ontwikkeling van een baby gaat met grote stappen. Het ontwikkelingsniveau bepaalt waar het kind in geïnteresseerd is en wat hij graag doet. Daarom moet speelgoed worden aangepast aan de leeftijd van het kind. Op deze manier kan het de individuele vaardigheden op de best mogelijke manier bevorderen en de kleintjes ondersteunen bij het verkennen van hun omgeving. De volgende punten laten zien waar baby's in hun eerste levensjaar graag mee spelen en wat een belangrijke rol kan spelen in hun ontwikkeling.

Voor baby's van één tot drie maanden: slapen met een mooie mobiel en leuk nachtlampje

In de eerste paar maanden van hun leven slapen baby's het grootste deel van de dag. Ze houden ervan om gewiegd te worden. Babyschommels en -wipjes zorgen voor goede trillingen. Een mobiel en een kleurrijke ketting voor de kinderwagen zijn ook leuk. De kleintjes kunnen niet spelen met nachtlampjes, maar het gezellige licht zorgt voor een prettige slaapsfeer. Bovendien zien de veelal dierenmotieven er bij belichting gewoon schattig uit.

Voor baby's van drie tot zes maanden: interactief babyspeelgoed met geluid, knispers en een spiegel

Op de leeftijd van drie maanden willen baby's zoveel mogelijk dingen vasthouden en de stof verkennen. Het grijpen van speelgoed kan de motoriek specifiek bevorderen. Dit speelgoed is gemaakt van zachte stoffen die kunnen worden gekreukt en geperst, soms met krakende details, knoppen of plastic ringen en kleine spiegeltjes. Sommige grijpspeeltjes worden gecombineerd met rammelaars of andere onderdelen die geluidjes maken. Omdat baby's alles in hun mond stoppen, zijn ze op die leeftijd blij met bijtringen. Er zijn zelfs modellen met koelelementen die verlichting zouden moeten bieden als de eerste tanden ontspruiten. Kleine wereldreizigers hebben veel plezier met een activiteitencentrum, ook wel een babygym genoemd. Een speeltuin voor baby's is praktisch en biedt veel afwisseling. Het principe: een boog wordt over een deken gespannen. Aan de boog hangen spannende dingen als kleine knuffeltjes.

Vanaf de vierde maand zijn voorwerpen waarmee kinderen geluid kunnen maken - zoals rammelaars en speelgoed dat muziek maakt - erg populair. Muziekdoosjes die grappige melodieën of rustgevende geluiden spelen om je te helpen in slaap te vallen, zijn geweldig.

Voor baby's van zes tot negen maanden: kruipen en duwen met speelgoed van stof

In deze levensfase worden de kleintjes langzaam mobiel. Kruipen en dingen voor zich uit duwen is erg leuk. Ze zijn geïnteresseerd in alles dat rolt en wat ze kunnen duwen, zoals een zachte bal van stof. Je kunt de kleintjes nu kennis laten maken met hun eerste boek en met ze door stoffen boeken bladeren.

Voor baby's van negen tot twaalf maanden: stapelen en dingen omgooien

Vanaf ongeveer de negende maand gooien baby's dingen met toewijding over de grond. Hiervoor zijn er stapeltorens en kubussen. De ouders stapelen en bouwen, het kind gooit dit om. Dit geeft de kleintjes veel plezier. Inmiddels zijn hun motorische vaardigheden zo goed ontwikkeld dat baby's gericht dingen naar elkaar toe kunnen bewegen. Ze slaan bouwstenen tegen elkaar en luisteren gefascineerd om te zien wat voor geluiden het speelgoed maakt.

Voor baby's vanaf 1 jaar: houten babyspeelgoed en Duplo

Vanaf 1 jaar is er al weer meer mogelijk. Houten speelgoed, zoals houten blokken zijn geschikt vanaf 18 maanden / 2 jaar. Duplo is ook erg leuk voor deze leeftijd. De keuze wordt steeds groter naarmate je baby ouder wordt. Check goed wat het leeftijdsadvies is voordat je iets koopt en aan je baby geeft. Naarmate baby's ouder worden ontstaan er ook verschillen tussen jongens en meisjes met betrekking tot het speelgoed waar ze graag mee spelen. Traditioneel krijgen meisjes bijvoorbeeld meer interesse in poppen en jongens meer in bouwen.

Zes tips voor het kopen van baby speelgoed: waar koop je veilig speelgoed en waar moet het aan voldoen?

Bij babyspeelgoed staat veiligheid voorop, dus ook bij OTTO. Jouw baby mag zichzelf tenslotte niet in gevaar brengen tijdens het spelen. Deze checklist laat zien waar je op moet letten bij het kopen, zodat je zeker weet dat je veilig speelgoed van goede kwaliteit koopt:

  1. Let op de leeftijdsaanbeveling van de fabrikant. Dit is altijd gespecificeerd voor babyspeelgoed en aangepast aan het ontwikkelingsniveau van het kind. Aan de leeftijd aangepast speelgoed zorgt ervoor dat baby's worden aangemoedigd maar niet overweldigd.
  2. Let op keurmerken. Een CE-markering geeft aan dat speelgoed voldoet aan de regels in de EU. Nog beter echter zijn bijvoorbeeld het Duitse GS-keurmerk en TÜV-keurmerk. Het GS-keurmerk voor "geteste veiligheid" en het TÜV-keurmerk garanderen bijvoorbeeld een hoge veiligheidsnorm.
  3. Test het speeltje met je zintuigen: ruikt het naar chemie? Kunnen er onderdelen losraken als je aan ze wiebelt? Maken de muziekspeeltjes onaangenaam geluid als je ze direct tegen je oor houdt? Voel je scherpe hoeken en randen aan het speeltje? Dit is allemaal niet de bedoeling.
  4. Speelgoed mag geen schadelijke weekmakers bevatten en moet daarom "PVC-vrij" en "ftalaatvrij" zijn.
  5. Houten speelgoed is duurzaam en natuurlijk. Kinderen spelen er vaak jaren mee. Het mag echter niet versplinteren of schadelijke stoffen bevatten. Gewaxt, ongeverfd hout is het beste.
  6. Knuffels zijn vaak echte maatjes voor de kleintjes en begeleiden ze tijdens hun hele jeugd. Koop alleen zacht speelgoed met stevig vastgenaaide ogen en neuzen. Als er onderdelen losraken, bestaat het risico dat het kind ze inslikt. Je moet bungelende banden verwijderen, zodat ze geen gevaar worden.

Speelgoed voor baby's is altijd welkom: hoe kies je het beste cadeau?

Ben je op zoek naar een cadeautje voor de bevalling? Of wil je de volgende keer dat ze op bezoek komen een glimlach op het gezicht van de baby's van vrienden en familieleden toveren? Dan ben je bij babyspeelgoed aan het goede adres. Bij dure cadeaus bespreek je het beste vooraf met de ouders waar je hun peuter blij mee kan maken. Je wilt tenslotte niet iets kopen dat de baby al heeft. Ouders kunnen ook het ontwikkelingsniveau van hun baby het beste inschatten en weten wat ze leuk vinden om mee te spelen. Als verrassing voor de bevalling zal een jong gezin zeker blij zijn met een mobiel, een muziekdoosje of een speelketting voor de kinderwagen. Zelfs de jongsten kunnen hiervan profiteren. Als de baby ouder is dan drie maanden, heb je meer keuze.

Tip: Als je op zoek bent naar een verrassing, let dan op de leeftijdsinformatie op het speelgoed en zorg ervoor dat het van goede kwaliteit is.

Het juiste babyspeelgoed voor vier gelegenheden

Er zijn momenten waarop mama en papa zich niet volledig aan het kind kunnen wijden - tijdens het autorijden concentreren ze zich bijvoorbeeld op de weg en op een feestje willen ze ook even praten. Vaak is het fijn als de baby zich dan verdiept in het spel en zichzelf een tijdje kan bezighouden. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor welke gelegenheid.

In de auto

Terwijl je in de auto rijdt, zitten de kinderen in het kinderzitje. Bevestig eenvoudig een speelketting aan de stoel. De baby heeft dus iets interessants om naar te kijken en aan te raken. Omdat de ketting aan de stoel is bevestigd, kan de kleine deze niet naar beneden gooien. Voor een langere reis kun je een mobiel aan het handvat boven het raam bevestigen. Dat zal de kleine passagier zeker spannend vinden.

Op een feestje

Bij een familiefeest of bruiloft is het geluidsniveau meestal hoog. Het is dus beter om speelgoed mee te nemen dat een kalmerend effect heeft op je baby. Voelboekjes, grijpspeelgoed, stoffen ballen en knuffels zijn bijzonder geschikt voor onderweg, omdat ze ruimte besparen en snel kunnen worden ingepakt.

Schommelplezier in de tuin

Wil je graag tijd doorbrengen met je baby in de frisse lucht in de tuin of op het balkon? Je kunt ook buiten een draagbare babyschommel opzetten. De kinderen zitten er comfortabel in en worden zachtjes gewiegd. Dat is leuk!

In de kinderwagen

Er zijn speciale wagenspanners, buggy boekjes of activiteitenspeeltjes voor de kinderwagen. Deze kunnen eenvoudig aan de kinderwagen of buggy worden bevestigd en zorgen voor afwisseling onderweg. Gewoonlijk bengelen kleine knuffels over de hoofden van de kinderen en kijken ze daar vol verbazing naar. Kijken naar wiebelende figuren is een spannend tijdverdrijf voor baby's. Omdat baby's graag iets oppakken, kun je ook een grijpspeeltje in de kinderwagen stoppen.

Hoe berg ik babyspeelgoed het best op en hoe kan ik het schoonmaken of wassen?

Goede opbergmogelijkheden voor speelgoed voorkomen chaos in de kinderkamer en zien er ook nog eens stijlvol uit. Er zijn chique ladekasten en kleurrijk bedrukte opbergdozen voor babyspeelgoed. Banken met veel opbergruimte binnenin zijn praktisch. Netjes opgeborgen, wordt het speelgoed beschermd tegen stof en vuil en gaat het langer mee. Als het rondslingert, stapt iemand er snel op en kan het kapot gaan.

Maak speelgoed altijd schoon als het zichtbaar vies is, als de baby een besmettelijke ziekte heeft gehad of als andere kinderen het speelgoed in hun mond hebben gestopt. Of je pluchen dieren en knuffels met de hand of in de wasmachine kunt schoonmaken en op welke temperatuur de stof gewassen moet worden, vind je in de ingenaaide instructies. Gebruik een waszak voor een zachte reiniging.

Tip: maak voor het eerste gebruik alles schoon wat gewassen kan worden om eventuele chemische resten te verwijderen.

Plastic speelgoed kan ook in een bad met zeep worden gewassen. Kleine onderdelen zonder batterijen kunnen in de gootsteen met water en zeep of in de vaatwasser worden gereinigd. Selecteer hiervoor de glazenspoelcyclus. Voor houten speelgoed geldt: houd onbehandeld speelgoed kort onder lauw water, veeg het af, droog het af en plaats het in de lucht. Ook gelakt hout kan langer in het water blijven omdat het niet opzwelt.