Leuke Puma kinderschoenen vind je in onze webshop

De oprichting van Puma

Wist je dat de oprichters van Puma en Adidas broers van elkaar zijn? Het opmerkelijke aan het verhaal is dat ze in eerste instantie samen een bedrijf hadden opgericht. In 1924 richtten ze namelijk het bedrijf op genaamd ‘Gebrüder Dassler Schuhfabrik’. Het bedrijf focuste zich op het produceren en verhandelen van sportschoenen. Ze waren binnen enkele jaren succesvol te noemen, maar vanaf 1936 begonnen ze pas echt bekend te worden. De topatleet Jesse Owens won tijdens de Olympische Spelen van 1936 namelijk vier gouden medailles en tijdens de wedstrijden droeg hij schoenen van de Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Dit was de start van een internationaal bekend sportmerk dat onder andere kinderschoenen produceert.

De broers Rudolf en Adi Dassler hadden altijd al een verdeelde mening over bepaalde zaken binnen het bedrijf en dit zorgde ervoor dat ze na de Tweede Wereldoorlog uit elkaar groeiden. Ze gingen beiden verder in dezelfde branche en al snel werden ze elkaars grootste concurrenten. Adi richtte het bedrijf Adidas op en vanaf 1948 handelde Rudolf onder de naam ‘Puma’. Rudolf begon met de introductie van de voetbalschoen ‘ATOM’. De voetbalschoenen werden al snel bekend doordat vele spelers van het Duitse elftal de schoenen droegen in de eerste wedstrijd na de oorlog. Herbert Burdenski scoorde het eerste naoorlogse doelpunt met de schoenen van Puma. In 1952 werd het model vernieuwd en werd de ‘Super Atom’ op de markt gebracht.

De vele successen met Puma schoenen

Puma heeft haar bekendheid met name te danken aan de vele sportieve successen die sporters haalden met het dragen van Puma schoenen. In de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland, de Bundesliga, veroverde Hannover 96 in 1954 de titel. De meeste spelers droegen tijdens de kampioenswedstrijd schoenen van Puma en hierdoor kwam het merk enorm onder de aandacht van veel Duitsers. In datzelfde jaar was het de Duitse atleet Heinz Fütterer die tijdens de Olympische Spelen het wereldrecord op de 100 meter verbrak. In 1958 pakte hij tevens de titel op de 4 x 100 meter. In 1962 droeg Pelé, één van de beste voetballers ooit, de schoenen van Puma toen Brazilië de WK-titel pakte. Pelé was speler van het toernooi en tijdens elke wedstrijd was hij te zien in de voetbalschoenen van Puma. In de daarop volgende jaren kwamen hier nog vele sportieve prestaties bij die een positieve invloed hadden op het succes van Puma. Een voorbeeld hiervan is de topatleet Usain Bolt die verschillende wereldrecords heeft verbroken.