Van een baby stoel tot een kinderstoel die meegroeit

De wereld van volwassenen is enorm voor kleine kinderen, zo ook de stoel waar hun vader of moeder op zit. In een kinderstoel kunnen kinderen net als hun ouders met hun voeten bij de grond en kunnen ze comfortabel zitten. Doordat de verhoudingen van de stoel en het kind kloppen, wordt een goede zithouding gestimuleerd. Bovendien is spelen en ontspannen nog leuker als kinderen volwassenen kunnen nabootsen. Sommige kinderstoelen zijn in hoogte verstelbaar en groeien mee met je kindje. Dit is vooral handig en praktisch bij bureaustoelen, zodat je kind er lang ergonomisch op kan zitten.

Inhoudsopgave

Hoe oud moet mijn kindje zijn om een kinderstoel te gebruiken?
Veiligheid, gewicht en meer: welke criteria zijn belangrijk wanneer je een stoel gaat kopen voor je kind?
Veel gestelde vragen over kinderstoelen

Hoe oud moet mijn kindje zijn om een kinderstoel te gebruiken?

Kinderstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Vaak zijn ze gemaakt voor verschillende, specifieke leeftijden. We hebben een overzicht van kinderstoelen per leeftijd gemaakt die al begint bij kinderstoeltjes voor de allerkleinsten.

Hoge stoelen van hout: veilig zitten aan tafel

Vanaf het eerste moment dat kinderen kunnen zitten, willen ze ook het liefst overal bij zitten. Eten is bijvoorbeeld nog leuker in gezelschap en daarom willen zelfs heel jonge kinderen graag aan de grote eettafel zitten terwijl ze met het gezin mee eten. Hiervoor is een kinderstoel heel handig. De allerkleinsten hebben meestal nog ondersteuning nodig bij het zitten. Daarom zijn er speciaal ontworpen babyzitjes met een beugel, riem, lekker kussentje en een afneembaar tafelblad. Deze babyzitjes kun je blijven gebruiken tot je kindje eruit groeit of goed zelfstandig kan zitten. De stoel heeft hoge zijkanten zodat de kleine niet uit de stoel kan vallen. Hoge kinderstoelen zijn meestal gemaakt van een materiaal dat gemakkelijk te onderhouden en af te wassen is, zoals kunststof of speciaal behandeld hout. Wel zo praktisch bij kleine kinderen die nog veel knoeien.

Als vervolgstoel is de verstelbare houten kinderstoel die met je kindje meegroeit een aanrader. Deze stoel is niet leeftijdsgebonden, dus zelfs je tiener kan er nog op zitten! De stoel heeft een stevige zitting, rugleuning, voetensteun, veiligheidsbeugel, veiligheidsgordel en tafelblad zodat je kind zeker weten goed vast zit. Naarmate je kind groeit en zelfstandiger aan tafel kan zitten, kun je onderdelen weghalen en de stoel verstellen.

Kinderzitgroepen: voor het volgende kinderfeestje

Rond de leeftijd van twee tot drie jaar spelen kinderen steeds vaker met vriendjes en vriendinnetjes van dezelfde leeftijd. Meerdere kinderstoeltjes zijn perfect omdat zo iedereen zijn of haar eigen stoeltje heeft. Dergelijke zitgroepen hebben een kindertafel met losse stoelen, waaraan kinderen allemaal gezellig samen kunnen zitten.

Er zijn ook zitgroepen die op kinderpicknicktafels lijken: een houten tafel met tuinbanken of aparte houten kinderstoelen. Bij het volgende tuinfeest kun je ze prima buiten gebruiken. Terwijl de volwassenen aan hun tuintafel zitten, hebben de kinderen een eigen tafel op hun formaat om hun eigen feestje aan te vieren.

Schommelstoelen voor kinderen: peuters zitten er comfortabel op

Als je kind veilig alleen kan zitten, kun je het evenwichtsgevoel trainen met een schommelstoel of hobbelpaard. Een hobbelpaard is een van de oudste speeltjes en stimuleert de creativiteit van je kind bij het spelen. Een schommelstoel is ook een klassieker en blijft nog steeds een populaire kinderstoel.

Tip: het is voor kinderen nog leuker als mama of papa naast hen in een grote schommelstoel zit.

Kinderkrukjes en kinderbankjes: voor kleuters

Wanneer kinderen naar de kleuterschool gaan, is er vaak een druk ochtendprogramma thuis. Jas aan, schoenen aan en tas mee. Om dit alles gemakkelijker te maken, is het verstandig om een kinderkrukje of kinderbankje in de gang te plaatsen. Hier kunnen de kinderen even plaats nemen om zich klaar te maken voor de dag. Kinderkrukjes zijn ook verkrijgbaar met een hoge rugleuning en een geïntegreerde garderobe. Zo kan je kind ook gelijk zijn of haar jas ophangen uit school.

Kinderbanken hebben vaak een opklapbare zitting en dus extra opbergruimte. Dit is bijvoorbeeld ideaal om buitenspeelgoed op te bergen in de gang. Een kinderbank past ook goed in andere ruimtes in huis. Zo staan kleurrijke kistenbanken goed in de kinderkamer of in de speelhoek in de woonkamer.

Kinderdraaistoelen: een goede houding tijdens het huiswerk maken

Een geschikt kinderbureau met bijpassende bureaustoel is praktisch om in de kinderkamer te hebben wanneer je kind naar school gaat. Zo zit je kind comfortabel en ergonomisch tijdens het huiswerk maken. De draaifunctie van de kinderstoel helpt om gemakkelijk overal bij te komen op het bureau. Veel draaistoelen zijn in hoogte verstelbaar zodat de stoel aangepast kan worden op de lengte van het kind.

Tip: Kinderdraaistoelen zijn verkrijgbaar met verschillende motieven. Zoek samen de favoriete stoel uit zodat je kind met veel plezier aan het bureau zal zitten.

Veiligheid, gewicht en meer: welke criteria zijn belangrijk wanneer je een stoel gaat kopen voor je kind?

De zithoogte: verstelbaar of gelijkmatige hoogte

Kinderstoelen zijn aangepast aan de grootte van kinderen. Sommige modellen, zoals kinderdraaistoelen, zijn in hoogte verstelbaar. Voor stoelen die alleen de kinderen gebruiken, moet het zitvlak van de stoel bij het staan ​​gelijk liggen met de holtes van de knieën van je kind - bijvoorbeeld bij zitgroepen en krukken.

Hoge stoelen kunnen natuurlijk anders afgesteld worden. Zorg ervoor dat er een in hoogte verstelbare voetensteun is, zodat uw kind er comfortabel in kan zitten. Hobbelpaarden zijn vaak rond de 70 cm hoog. Vanaf drie jaar kunnen kinderen er onder begeleiding zelfstandig op zitten. Het is beter om jongere kinderen voor de zekerheid vast te houden tijdens het schommelen.

Het maximale gewicht: geschikt voor het lichaamsgewicht van je kindje

Omdat kinderstoelen gemaakt zijn voor kleine mensen, hebben ze ook een gewicht waarvoor ze ontworpen zijn. Dit staat meestal vermeld in de productomschrijving. Kies een stoel met een maximaal gewicht dat ruim boven het lichaamsgewicht van je kind ligt. Zo kan je kindje de stoel ook gebruiken als het ouder en zwaarder wordt.

Kantelbeveiliging van kinderstoelen: stabiel zitten

Vooral als je kind alleen in de kinderkamer speelt is het van belang dat een kinderstoel voldoende veilig is. We raden zware banken of krukken met een brede basis aan, omdat beide modellen stevig staan ​​door hun gewicht of constructie. Draaistoelen zijn ook een goede keuze. Door de kruisvormige poten zijn deze stoelen erg stabiel.

Materiaal en samenstelling: speekselbestendig en stabiel

Kinderstoelen zijn meestal gemaakt van robuust en gemakkelijk te onderhouden materiaal. Gecoat hout wordt vaak behandeld met een speekselbestendige vernis. Deze kun je prima binnenshuis gebruiken. Wil je de kinderstoeltjes buiten zetten, dan is waterdicht plastic, wat een paar regendruppels niet erg vindt, geschikt. Kunststof stoelen zijn ook vaak erg licht, zodat kinderen ze zelf gemakkelijk heen en weer kunnen dragen. Wil je dat niet, kies dan voor zwaardere houten varianten.

Veel gestelde vragen over kinderstoelen

Een kinderstoel is iets dat je niet zomaar aanschaft. Je wilt hier goed over nadenken en meteen de juiste aankoop doen waar je nog lang plezier van hebt. We behandelen hier nog een aantal veel gestelde vragen om je van de belangrijkste informatie te voorzien.

Waarom hebben veel kinderstoelen een tuigje of verkleiner?

Kinderen willen graag bij het gezelschap zitten, maar zijn het zitten soms ook erg snel weer beu. Daardoor kunnen kinderen in een stoel al gauw beweeglijk worden. Ze gaan zitten wiebelen, stuiteren en willen er het liefst zelf uitklimmen. Zeker in een hoge kinderstoel kan dit gevaarlijk zijn en wil je ten alle tijde voorkomen dat je kindje uit de stoel kan vallen. Een tuigje dat aan de kinderstoel bevestigd is biedt hiervoor uitkomst. Hiermee zorg je dat je kindje niet zomaar de stoel uit kan en dat geeft meteen een veilig gevoel. Het kan ook zo zijn dat je kindje nog net iets te klein is voor de stoel en nog iets teveel ruimte overhoud bij het zitgedeelte. Ook daardoor kunnen kinderen extra beweeglijk worden omdat die ruimte er nu eenmaal is. Om te zorgen dat je kindje net iets steviger zit in de kinderstoel kun je een verkleiner gebruiken, zodat het zitje toch de juiste maat heeft en je kind veilig in de stoel kan zitten.

Waar kan ik mijn kinderstoel het beste plaatsen?

In iedere ruimte in huis kan een kinderstoel van pas komen. Denk als eerste aan de ruimtes waar je kind het meest zal komen, zoals in de woonkamer en de slaapkamer. Maar ook in de keuken kan het handig zijn als je je kindje graag bij je wilt hebben terwijl je aan het koken bent. In de gang is een kinderkrukje of bankje heel praktisch om bijvoorbeeld de schoenen aan te trekken voor de schooldag begint. En vergeet de tuin niet, ook daar is het prettig om een kinderstoel bij de hand te hebben om samen de dag buiten door te brengen.

Wat kost een kinderstoel?

De prijs voor een kinderstoel is uiteraard afhankelijk van het type, het formaat en de accessoires die bij de stoel horen. Een eenvoudige houten kinderstoel vind je al vanaf €75,-. Ben je op zoek naar een uitgebreidere variant, met bijvoorbeeld een tafeltje, kinderstoeltuigje en stoelverkleiner, dan zullen de prijzen hoger worden.

Zijn er ook houten kinderstoelen in het zwart?

Stoelen van hout zijn er lang niet meer alleen in de standaard bruine houtkleur. De laatste jaren zijn houten stoelen steeds populairder geworden, maar dan het liefst wel in het zwart, wit of grijs, wat bij de meeste huishoudens mooi in het interieur staat. Ook voor deze varianten ben je hier aan het juiste adres!