Speelgoed

Speelgoed als vermaak en ontwikkeling voor kinderen

Spelen voor een goede ontwikkeling

Tot het speelgoed behoren de voorwerpen die voornamelijk bedoeld zijn voor kinderen om mee te spelen. Voor kinderen is spelen en plezier hebben een belangrijk aspect voor de ontwikkeling, zowel voor de motoriek, de ontwikkeling van de hersenen en het uiten van emoties. Spelen met andere kinderen is belangrijk voor de omgang, maar ook speelgoed en spelletjes leveren vaak leermomenten op. Zo moeten kinderen met bordspellen op hun beurt wachten en leren wat geduld inhoud. Ook krijgen ze te maken met winnen en verliezen en dus emoties. Daarnaast is spelen en plezier hebben goed voor kinderen om te genieten en te ontspannen.

Speelgoed van toen

Kinderen spelen al heel lang met speelgoed. In de oudheid, de tijd van de Grieken en Romeinen en de tijd van de Egyptische oudheid, zijn veel opgravingen gevonden van oud speelgoed. Destijds waren het lappenpoppen, rammelaars en hobbelpaarden waar de kinderen zich mee vermaakten. De rammelaar is waarschijnlijk al duizenden jaren oud en daarmee een bekend speelvoorwerp. Kinderen speelden veel buiten en speelden voornamelijk spelletjes als hinkelen, touwtjespringen en knikkeren. In de Middeleeuwen waren het de bekende zilveren poppenhuizen, die dienden als pronkstuk in huis en als kinderspeelgoed. Na ongeveer 1600 ontstaat de speelgoedindustrie. Voor die tijd werd kinderspeelgoed vaak vervaardigd door vaders op de werkplaats. In Duitsland ontstond een Europees centrum voor de handel en productie van speelgoed, waar voornamelijk blikken en houten speelgoed werd geproduceerd. In de moderne tijden zijn bordspellen, barbies, LEGO, houten blokken en knuffels populair. Net als buitenspeelgoed, zoals ballen, fietsen en een wip.

De opkomst van elektronica

De afgelopen jaren is er een grote opmars geweest van elektronisch speelgoed. De invloed van computerspelletjes en gamen is zeer groot. Steeds jonger kruipen kinderen achter de computer of XBox om elektronische spellen te spelen. Ook het aanbod spellen op mobiele telefoons neemt toe. Je ziet op tablets en telefoons tegenwoordig ook spelletje speciaal voor kinderen. Gelukkig zijn het wel leerspellen, zoals puzzelen, interactieve rekenspellen of tekenen.

Speelgoed online kopen

In onze webshop vind je een groot assortiment speelgoed waarmee kinderen zich urenlang kunnen vermaken. We hebben veel baby- en peuterspeelgoed, van schommels tot knuffels tot houten blokken. Ook games, poppen, LEGO en buitenspeelgoed kun je gemakkelijk online bestellen om de kinderen mee te verblijden.