2.961 artikelen

Speelgoed voor kinderen en baby's, iets van alle tijden

Kinderen spelen al heel lang met speelgoed. In tijd van de Grieken en Romeinen bestond speelgoed al, is gebleken uit opgravingen. Destijds waren het lappenpoppen, rammelaars en hobbelpaarden waar de kinderen zich mee vermaakten. De rammelaar is waarschijnlijk al duizenden jaren oud en daarmee een bekend speelvoorwerp. Kinderen speelden veel buiten en speelden voornamelijk spelletjes als hinkelen, touwtjespringen en knikkeren. In de Middeleeuwen kwamen de bekende zilveren poppenhuizen, die dienden als pronkstuk in huis en als kinderspeelgoed. Na ongeveer 1600 ontstaat de speelgoedindustrie. Voor die tijd werd kinderspeelgoed vaak gemaakt door vaders op de werkplaats. In Duitsland ontstond een Europees centrum voor de handel en productie van speelgoed, waar voornamelijk blikken en houten speelgoed werd geproduceerd.

Inhoudsopgave

De opkomst van elektronische speelgoed
Verschillende soorten speelgoed
Er is geschikt speelgoed voor alle leeftijden, jong en oud
Kinderspeelgoed onderhouden
Online speelgoedwinkel

De opkomst van elektronische speelgoed

De afgelopen jaren is er een grote opmars geweest van elektronisch speelgoed. De invloed van computerspelletjes en gamen is zeer groot. Steeds jonger kruipen kinderen achter de computer of XBox om elektronische spellen te spelen. Ook het aanbod spellen op mobiele telefoons neemt toe. Je ziet op tablets en telefoons tegenwoordig ook spelletje speciaal voor kinderen. Gelukkig zijn het wel leerspellen, zoals puzzelen, interactieve rekenspellen of tekenen.

Verschillende soorten speelgoed

Door de opkomst van technologie is er meer en meer speelgoed gekomen, maar oude soorten speelgoed blijven nog steeds populair. Speelgoed biedt tegenwoordig niet alleen plezier, maar speelgoed is nu ook gericht op ontwikkeling en dingen ontdekken. Hieronder lees je welke soorten speelgoed er tegenwoordig veel zijn

Educatief speelgoed voor een goede ontwikkeling

Tot het speelgoed behoren de voorwerpen die voornamelijk bedoeld zijn voor kinderen om mee te spelen. Voor kinderen is spelen en plezier hebben een belangrijk aspect voor de ontwikkeling, zowel voor de motoriek, de ontwikkeling van de hersenen en het uiten van emoties. Spelen met andere kinderen is belangrijk voor de omgang, maar ook speelgoed en spelletjes leveren vaak leermomenten op. Zo moeten kinderen met bordspellen op hun beurt wachten en leren wat geduld inhoud. Ook krijgen ze te maken met winnen en verliezen en dus emoties. Daarnaast is spelen en plezier hebben goed voor kinderen om te genieten en te ontspannen

Poppen en knuffels

Kinderen kunnen veel plezier beleven aan poppen en knuffels. Ze spelen rollenspellen met ze en gebruiken ze 's nachts als knuffels. Daarnaast leren ze verantwoordelijkheid te nemen, want de kinderen willen er vaak mee wandelen, voeden of zelfs luiers verschonen. Met voldoende poppenaccessoires ontstaat er een echt gezinsleven. De kinderen kunnen ook voor de knuffels zorgen en hun zorgen aan hen toevertrouwen.

Elektronisch speelgoed

De sector elektronisch speelgoed omvat kindertablets, karaokemachines en robots. Enerzijds leren kinderen hier hoe ze elektronische apparaten moeten gebruiken, anderzijds kunnen ze hun technische kennis verbeteren. Vooral tablets, computers en telefoons, die speciaal zijn aangepast aan de behoeften van kinderen, zorgen ervoor dat kinderen verstandig en verantwoord leren omgaan met media. Ander speelgoed zoals Tiptoi-boeken hebben ook een groot leereffect omdat ze hen in staat stellen de wereld te ontdekken en hun eerste woordjes te leren.

Buitenspeelgoed voor in de tuin

De buitenspeelgoedruimte bevat het speelgoed waarmee je kind voornamelijk buiten speelt. Dit zijn onder meer kindervoertuigen zoals driewielers of ketelwagens, maar ook glijbanen, peuterbaden en klimrekken. Door ermee bezig te zijn , kunnen de kinderen hun evenwicht trainen en motoriek ontwikkelen. Als een kind voor het eerst alleen op de fiets rijdt of voor het eerst zelfstandig van de glijbaan glijdt, leren ze zichzelf te vertrouwen en ontwikkelen ze hun vertrouwen in hun eigen kunnen. Tegelijkertijd voldoen de voertuigen aan de drang om naar buiten te gaan in de frisse lucht.

Er is geschikt speelgoed voor alle leeftijden, jong en oud

Bij speelgoed moet je ervoor zorgen dat het geschikt is voor de leeftijd. Alleen dan genieten kinderen en jongeren ervan en gaan ze er verstandig mee om. Maar welk speelgoed is goed voor peuters, tieners en zelfs volwassenen? Een antwoord vind je hier. Meer informatie over de leeftijdsaanbeveling vind je in de betreffende productinformatie.

Speelgoed voor kleine kinderen vanaf 1 jaar: bevorder de motoriek en laat ze vrij bewegen

Voor peuters tot vijf jaar is het belangrijk dat hun motorische vaardigheden worden aangemoedigd en dat ze gemotiveerd zijn om hun vaardigheden te ontwikkelen met geschikt speelgoed. Ze kunnen de wereld ontdekken met plug-in games en speelgoed waar ze aan kunnen trekken, rammelen en duwen. Naast motorische vaardigheden moet je in de eerste levensjaren de natuurlijke bewegingsdrang aanmoedigen. Kinderen trainen hun evenwicht met duwauto's of kinderloopfietsen en doen hun eerste pogingen om te fietsen. Kinderen kunnen ook stoom afblazen op een hobbelpaard.

Voor kinderen en jongeren: leer rollenspellen en gebruik je eigen fantasie. Speelgoed van Brandweerman Sam en Paw Patrol.

Vanaf vijf jaar beginnen kinderen hun eigen werelden te creëren. Hier zijn poppen en figuren een goede keuze voor de kinderen om voor te zorgen en waarmee ze rollenspellen kunnen naspelen. Ziekenhuizen, politie- of brandweerkazernes van LEGO en Playmobil helpen hen ook de wereld van volwassenen te begrijpen. Kinderen kunnen in hun eigen fantasiewereld spelen met speelgoed van bijvoorbeeld Brandweerman Sam en Paw Patrol. Wanneer het dagelijkse schoolleven begint, kun je het leren voor kinderen gemakkelijker maken met educatieve spelletjes. Elektronisch speelgoed zoals tablets kan hier ook helpen om kennis op te doen. Met skates kunnen kinderen plezier maken en zijn ze vrij om te bewegen en hun motoriek te verbeteren.

Voor volwassenen: spelletjes voor de lol en knutselen

Volwassenen spelen ook graag. Voor hen ligt de belangrijkste focus op plezier maken. Klassieke bordspellen zoals Monopoly of Trivial Pursuit, die je vaak urenlang kunt spelen, zijn goed voor lange spelavonden met het hele gezin of met vrienden. Kaartspellen die talloze spelvarianten of klassiekers bieden, zoals UNO zijn net zo mooi. Als je op volwassen leeftijd nog steeds een knutselaar bent, kun je ook constructiespeelgoed of modelbouwsets gebruiken, waar je voertuigen of constructies kunt recreëren met behulp van min of meer complexe instructies.

Kinderspeelgoed onderhouden

Speelgoed gaat niet altijd jarenlang mee, maar je kunt het toch goed onderhouden. Hieronder komen vragen aan bod hoe je speelgoed kunt bewaren en wat je met speelgoed kunt doen dat je niet meer gebruikt.

Hoe kun je speelgoed opruimen en sorteren en en hoeveel speelgoed mag er in de woonkamer liggen?

Speelgoed kun je niet overal rond laten slingeren. Zorg ervoor dat je deze spullen bewaard in een kast of opbergdoos. Zo gaat alles langer mee. Daarnaast is het fijn dat het speelgoed is opgeruimd en er geen dingen in de woonkamer in de weg liggen.

Hoe kun je plastic, houten speelgoed en een speelgoed auto reinigen?

Niet al het speelgoed kan gereinigd worden. Houten speelgoed kun je reinigen met vochtige schoonmaakdoekjes. Speelgoedautootjes kun je schoonmaken met een biologisch sopje. Buitenspeelgoed kun je gewoon met de tuinslang afspoelen. Als laatste kun je plastic speelgoed gewoon in de vaatwasser doen.

Hoe kun je oud speelgoed wegdoen?

Oud speelgoed is zonde om weg te gooien. Wanneer je speelgoed niet meer gebruikt kun je het weggeven aan een kennis zodat zijn of haar kinderen er nog van kunnen genieten. Je kunt er ook voor kiezen om het speelgoed te doneren aan arme gezinnen. Dit kan via de speelgoedbank. Je kunt het ook gratis weggeven aan scholen en kinderopvangcentra.

Online speelgoedwinkel

In onze webshop vind je een groot assortiment speelgoed waarmee kinderen zich urenlang kunnen vermaken. We hebben veel baby- en peuterspeelgoed, van schommels tot knuffels tot houten blokken. Ook games, poppen, LEGO en buitenspeelgoed kun je gemakkelijk online bestellen om de kinderen mee te verblijden. Als je zoekt naar een cadeau voor een neefje, nichtje, broertje of zusje kun je het leukste speelgoed bij ons bestellen.