Keurmerken

   
Cotton made in Africa

Cotton made in Africa bevordert de teelt van duurzaam katoen in Afrika en levert zo een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van armoede en de bescherming van het milieu op dit continent. De boeren leren efficiënte en milieuvriendelijke teeltmethoden, waardoor ze een hogere oogstopbrengst realiseren die zowel het milieu als hun gezondheid ontzien. De levensomstandigheden van de Afrikaanse katoenboeren en hun families verbeteren en door dit initiatief te ondersteunen draagt OTTO bij aan een betere toekomst voor Afrika.

   
Forest Stewardship Council® (FSC®)

Het hout van onze artikelen is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Het is gecertificeerd door een onafhankelijke organisatie volgens de strenge ecologische, sociale en economische standaard van de Forest Stewardship Council® (FSC®). OTTO is FSC-licentiehouder en heeft al in 1990 alle artikelen van tropisch hout zonder FSC-keurmerk uit het assortiment gehaald. Zo kunnen we hout dat uit roofbouw afkomstig is (en kaalslag veroorzaakt) uitsluiten. OTTO is medeoprichter van de Duitse FSC Buyers Group, die sinds 1997 het doel heeft om door gerichte vraag duurzame bosbouw wereldwijd te bevorderen.

De Organic Content Standard 100 (OCS 100)

Bij OTTO vind je textielproducten die voldoen aan de criteria van de Organic Content Standard 100 (OCS 100). OSC-producten zijn gemaakt van 100% bio-katoen. Het biologische katoen wordt verbouwd met behulp van methoden die een lage impact hebben op het milieu. Controle van de volledige productieketen door onafhankelijke partijen zorgt ervoor dat er in het eindproduct geen ‘gewoon’ katoen is verwerkt.

De Organic Content Standard blended (OCS blended)

Textielproducten waar ten minste 5% bio-katoen in verwerkt is, krijgen het logo ‘Organic Content Standard blended’ (OCS blended). Bij OTTO krijgt het artikel dit logo echter pas als het textiel uit minimaal 50% bio-katoen bestaat. Het biologische katoen wordt verbouwd met behulp van methoden die een lage impact hebben op het milieu. Controle van de volledige productieketen door onafhankelijke partijen zorgt ervoor dat er bij OTTO nooit meer dan 50% ‘gewoon’ katoen in het artikel met dit logo is verwerkt.

De Global Organic Textile Standard

Textielproducten met dit logo voldoen aan de criteria van de Global Organic Textile Standard (GOTS). Het bio-katoen is verbouwd en verwerkt volgens strenge ecologische regels. Het productieproces wordt tot aan het eindproduct gemonitord en vastgelegd. Een voorwaarde voor het GOTS-logo is een transparante en verplichte certificering van elke partner in het productieproces.

De Global Recycle Standard

De Global Recycling Standard (GRS) is een internationaal geldend keurmerk voor textielproducten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Het GRS-logo garandeert dat het gebruikte materiaal van gerecyclede grondstoffen is gemaakt. Dit gebeurt door de certificering van leveranciers en door controle van de goederenstromen. De GRS waarborgt de handhaving van sociale minimale standaards (zoals veiligheid op de werkplek en het verbod op kinderarbeid) en de inachtneming van ecologische basisprincipes.

GoodWeave

Als je een handgemaakt tapijt met GoodWeave-keurmerk koopt, weet je zeker dat deze niet door kinderhanden is gemaakt. De non-profitorganisatie die achter het GoodWeave-keurmerk zit, zet zich in voor de bescherming van kinderrechten in de Zuid-Aziatische tapijtindustrie. In veel Zuid Aziatische regio's is kinderarbeid helaas geen uitzondering. Het certificeren en controleren van de bedrijven moet kinderarbeid in de tapijtsector een halt toeroepen. Daarom geeft een code op het GoodWeave-keurmerk (op de achterkant van het artikel) informatie over de herkomst. Bovendien komt anderhalf procent van de inkoopprijs ten goede aan sociale programma’s voor voormalige kindarbeiders, voor wie GoodWeave een school- of beroepsopleiding mogelijk maakt. OTTO heeft al een jaar na oprichting van GoodWeave het initiatief tegen uitbuitende kinderarbeid in de tapijtindustrie omarmd en was het eerste postorderbedrijf ter wereld dat tapijten met het GoodWeave-keurmerk in het assortiment opnam. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen gecertificeerde tapijten verkocht, waardoor er al ruim een half miljoen euro ten goede is gekomen aan de opleiding van kinderen in Zuid-Aziatische regio’s.

Fairtrade

Het katoen van dit product komt van Fairtrade-gecertificeerde organisaties uit Afrika of Azië. De katoenboeren ontvangen voor hun oogst een eerlijke prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Daarnaast ontvangt de boer een fairtrade-premie voor de financiering van maatschappelijke projecten, zoals het verbeteren van de lokale infrastructuur of voor de bouw van een school of ziekenhuis. Fairtrade verbiedt dwangarbeid en illegale kinderarbeid. Het gebruik van pesticiden en chemicaliën wordt verminderd en het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden is verboden. Met deze regelgeving wordt de biologische teelt gestimuleerd.

Grotere efficiëntie

Bij het selecteren van onze GOODproducts laten we ons leiden door de strenge criteria van de Duitse EcoTopTen. Alle artikelen met het GOODproduct-label horen bij de energiezuinigste producten van hun klasse:

(Warmtepomp)drogers: A+++

Ovens en fornuizen: A+

Wasmachines: A+++-10%

Koelkasten en vriezers: A+++

Het energielabel van TV’s is afhankelijk van de afmeting van het beeldscherm.

 • TV’s kleiner dan 28 inch (minimaal A)

 • TV’s van 28 t/m 47 inch (minimaal A+)

 • TV’s vanaf 48 inch  (minimaal A++)

Let daarom altijd op het GOODproduct-label. Zo zie je direct welke apparaten de zuinigste energieklasse hebben.

Energy star  

Energy Star is van oorsprong een Amerikaans milieukeurmerk voor energiezuinige apparaten. In 1992 wordt het keurmerk door de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Protection Agency (EPA) in het leven geroepen en sinds 2002 is het keurmerk ook in de EU erkend. Het EU Energy Star-programma richt zich speciaal op energiezuinige kantoorapparatuur zoals computers, beeldschermen, printers en kopieerapparaten.

Der Blaue Engel

Der Blaue Engel is een klassieker onder de milieukeurmerken en bestaat al sinds 1978. Producten met dit keurmerk zijn minder milieubelastend dan soortgelijke producten. Daarnaast moeten de producten aan hoge eisen voldoen op het gebied van gezondheid, veiligheid en gebruikswaarde. In tegenstelling tot andere keurmerken is dit label een initiatief van de (Duitse) overheid. Veel gerenommeerde instituten verbinden zich aan het keurmerk. Het Duitse ministerie van Milieu, Natuurbescherming, Bouw en Nucleaire Veiligheid is eigenaar van het keurmerk. Een onafhankelijke ecolabel-jury met vertegenwoordigers uit diverse belangengroepen bepaalt de technische vereisten voor de producten. 

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten en diensten met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het keurmerk is erkend door alle landen van de Europese Unie. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van:

 • grondstoffen
 • energie
 • water
 • schadelijke stoffen
 • afval
 • verpakking

 

Seal of Approval voor allergievriendelijke producten

Seal of Approval is een keurmerk van de Britisch Allergy Foundation voor artikelen waarbij aangetoond is dat deze allergenen tegengaan, verminderen of zelfs verwijderen.Eco-DECT - draadloze telefoons

Toestellen met het Eco-DECT-symbool verminderen de blootstelling aan straling doordat het basisstation niet uitzendt in stand-bymodus. De hoeveelheid straling past zich automatisch aan; hoe dichter je bij het basisstation in de buurt bent, hoe minder straling het toestel uitzendt. Bovendien verbruiken Eco-DECT-toestellen weinig stroom ten opzichte van ‘normale’ telefoons.

AGR-Keurmerk

Ergonomisch geconstrueerde producten zijn erg belangrijk voor de preventie en behandeling van rugproblemen. Producten worden onderscheiden met het AGR-keurmerk als de ergonomische constructie door een onafhankelijke commissie van experts uit verschillende medische vakgebieden goedgekeurd is.

Ecocert

Ecocert is een organisatie die levensmiddelen, cosmetica, wasmiddelen, textielproducten en andere eco-producten controleert en certificeert. Ecocert maakt een onderscheid tussen natuurcosmetica en biologische cosmetica.

Natuurcosmetica heeft een plantaardige samenstelling van ten minste 50%. De samenstelling moet voor ten minste 5% ecologisch geproduceerd zijn.

Biologische cosmetica heeft een plantaardige samenstelling van ten minste 95%. De samenstelling moet voor ten minste 10% ecologisch geproduceerd zijn.

Natural Products Association (NPA) – natuurlijke verzorgingsproducten

Producten die volgens de standaard van de Natural Products Association (NPA) gecertificeerd zijn:

 • bevatten ten minste 95% natuurlijke ingrediënten;
 • bevatten 100% natuurlijke geur- en kleurstoffen;
 • bevatten geen ingrediënten die schadelijk zijn voor de gezondheid;
 • zijn zonder dierproeven gemaakt;
 • bevatten gerecyclede of biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen.
NATRUE

NATRUE is een Europees certificeringssysteem voor natuurlijke verzorgingsproducten en is in 2008 opgericht door een groep toonaangevende producenten van natuurlijke cosmetica. NATRUE hanteert een driesterrensysteem:

*Natuurlijke verzorgingsproducten

De natuurlijke ingrediënten van een product zijn van natuurlijke oorsprong, maar niet uitsluitend biologische geproduceerd.

**Natuurlijke verzorgingsproducten met biologische ingrediënten

Ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten van een product is afkomstig van gecertificeerde biologische productie.

***Biologische verzorgingsproducten

Ten minste 95% van de natuurlijke ingrediënten van een product is afkomstig van gecontroleerde biologische productie.

De BDIH-standaard

De Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming (BDIH) is in 1951 opgericht en certificeert farmaceutische producten, voedingssupplementen, persoonlijke huidverzorgingsproducten en gezondheids- en reformproducten. De BDIH-standaard met het bijbehorende BDIH-certificaat bestaat sinds 2001 en wordt internationaal gebruikt. Cosmetica en huidverzorgingsproducten met een BDIH-certificaat mogen 'biologisch' genoemd worden. Dat betekent dat artikelen met het BDIH-logo alleen plantaardige grondstoffen bevatten. De producten zijn proefdiervrij en dierlijke grondstoffen zijn verboden. Bovendien is er een groot aantal stoffen en behandelingen die niet gebruikt mogen worden bij de productie van artikelen met een BDIH-certificaat. Alle fabrikanten die het BDIH-keurmerk voeren worden regelmatig gecontroleerd.

Lenzing Modal®

Zo zacht als een veertje en 100% natuurlijk dankzij de uit beukenhout gewonnen cellulose. Lenzing Modal® is een vezel van beukenhout. De ecologische voordelen liggen in het gebruik van de duurzame grondstof hout en het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen tijdens het productieproces. Door de geringe stijfheid van de vezel is Lenzing Modal® bijzonder zacht, heeft het een hoog draagcomfort en is het ideaal voor gebruik in aansluitende en soepele textielproducten.

Lenzing Tencel®

Lenzing TENCEL® is een functionele vezel uit de natuur. De vezel wordt gemaakt van houtpulp. De uit het hout gewonnen cellulose wordt tot een vezel gesponnen in een gesloten kringloopsysteem dat de gebruikte middelen recyclet. Dit kringloopsysteem maakt het productieproces bijzonder milieuvriendelijk en is daarom onderscheiden door de Europese Unie met de ‘European Award for the Environment’. In vergelijking met de productie van katoen is het waterverbruik 10 tot 20 keer lager. Producten van Lenzing TENCEL® hebben een uitstekende vochtopname en een uniek vochttransport, wat optimale omstandigheden voor de huid garandeert.

bluesign®

De bluesign®-standaard werkt via het zogenaamde ‘Input Stream Managementsysteem’ dat milieu, gezondheid en veiligheid in de gehele textiele productieketen bevordert. Het systeem heeft één standaard om de veiligheid van consumenten te garanderen, water- en luchtvervuiling te verminderen en efficiënt gebruik van grondstoffen te stimuleren. Het hoofddoel is om milieuschade te minimaliseren en het efficiënt gebruik van grondstoffen in de totale textielproductieketen te optimaliseren.

Cradle to Cradle®

Cradle-to-Cradle® wordt vertaald als ‘van wieg tot wieg’ en beschrijft daarmee een productiemethode met als doel om gebruikte materialen voor mens en natuur te behouden. Producten mogen dit keurmerk dragen wanneer ze uit milieu-neutrale, gezonde en recycle- of composteerbare materialen bestaan. De producten en de daarin gebruikte materialen belanden na hun leven niet in het afval, maar worden hergebruikt of teruggeleid in de natuur.

​​

 Terug naar Klantenservice