Verdwaald in eigen gedachtes door abstracte schilderijen

Abstracte kunst

Het woord abstractie komen van het Latijnse woord abstrahère en betekent ‘weglaten’. Het woord staat voor de kunst van het weglaten, waarbij essentiële informatie weg wordt gelaten zodat er meer fundamentele structuren zichtbaar worden. In abstracte schilderijen worden de geschilderde elementen dus niet exact weergeven, waardoor de interpretatie van de abstracte schilderijen op elke persoonlijke manier ingevuld kan worden. Het maken van abstracte schilderijen is een kunststroming dat begin 20ste eeuw is ontstaan. Abstracte kunst is een opvolger van het impressionisme. De impressionisten waren voorstanders van subjectieve kunst en daarmee tegenstanders van het realisme, die objectieve werkelijkheden afbeelden in hun kunst. Daarmee zijn de abstracte schilderijen een logische opvolging van het impressionisme, gezien de manier van afbeelden van hun subjectieve ‘werkelijkheid’.

Verschillende richtingen in abstracte schilderijen

Het kubisme: Abstracte schilderijen die geschilderd zijn in de richting van het kubisme worden gekenmerkt door een afgevlakt volume, het teweegbrengen van een verwarrend perspectief en meerdere standpunten en het analytische vermogen. Een stoel kan bijvoorbeeld vanuit verschillende hoeken bekeken worden: van bovenaf, de zijkant of van onderaf. Kubisten proberen deze verschillende invalshoeken in één abstract schilderij te verwerken. Het woord kubisme hangt samen met de kubus. Kubisten deden alsof de natuur bestond uit kubussen, bollen en kegels. Alles wordt dus met deze vormen geschilderd in de abstracte schilderijen.

Geometrische abstractie: Geometrische abstractie zijn abstracte schilderijen met geometrische vormen. Bij een geometrische vorm moet je denken aan vormen als de rechthoek, vierkant of de driehoek. Een geometrische vorm is een gesloten vorm, waarbij de lijnen op elkaar aangesloten zijn. Een openvorm is een enkele lijn en wordt dus niet verbonden met andere lijnen.

De eerste abstracte schilderijen

Het eerste abstracte schilderij werd geschilderd door Paul Cezanne, een Franse schilder die de eerste creaties maakten tussen 1904 en 1906. Paul Cezabbe schilderde zijn Arlésiaanse landschappen voor het eerst in kubistische vormen, waardoor de eerste abstracte schilderij was ontstaan.

Abstracte schilderijen voor in huis

Bij OTTO vind je een groot aanbod aan betaalbare abstracte schilderijen voor in huis. Of je ze nu in de slaapkamer, de woonkamer of de keuken wil hangen, abstracte schilderijen brengen een mysterieus tintje aan je woning. Kennis van verschillende schilderstijlen is niet perse nodig wanneer je kiest voor abstracte schilderijen. Er zijn genoeg goedkopere versies te vinden in ons assortiment.  Je vindt verschillende afmetingen, kleuren en ‘afbeeldingen’ waaraan je zelf weer je eigen interpretatie kan geven. Abstracte schilderijen laten je uren verdwaald raken in je eigen gedachtes. Ideaal voor het creëren van rust in je huis.