Moderne kunst: abstract schilderij

Abstracte kunst is een richting binnen de moderne kunst. Het wordt ook wel absolute kunst en concrete schildering genoemd. In deze stijl wordt niet geprobeerd objecten zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Met verschillende vormen, kleuren en contrasten kunnen onderliggende principes zichtbaar gemaakt worden.


Het ontstaan van abstracte kunst

De oorsprong van abstracte kunst was aan het begin van de twintigste eeuw. Deze stijl kwam zowel tot uiting in de beeldhouwkunst als de schilderkunst. Binnen de schilderkunst kwam de abstractie tot uiting in verschillende schilderstijlen, bijvoorbeeld:

  • Abstract expressionisme. Het surrealisme speelde een belangrijke rol in het abstract expressionisme. Toeval speelde een grote rol in deze schilderstijl. Dit was een belangrijke inspiratiebron van de kunstenaars in deze stijl.
  • Biomorfische schilderkunst. Een stijl van schilderen gebaseerd op levende vormen uit de natuur. Zoals dieren en de mens.
  • Cobra. De Cobra-kunstenaars wilden in hun werkwijze een spontane uitdrukking bereiken. Ze lieten zich inspireren door tekeningen van kinderen.
  • Constructivisme. Deze stijl was bezig met machines, architectuur en technische constructies. Kunstenaars in deze stijl zagen een houvast, een streefden naar duidelijkheid en exactheid.
  • Kubisme. Kenmerken van het kubisme zijn afgevlakt volume, verwarrende perspectieven, verschillende uitgangspunten, stilleven en collages.
  • Neoplasticisme. Een belangrijke kunstenaar binnen deze schilderstijl is Piet Mondriaan. Hij probeerde de kunst te beperken tot de nodige principes van de kunstvorm.
  • Suprematisme. Deze stijl wordt gezien als de tegenpool van het constructivisme. Waar constructivisme uitgaat van de techniek en exactheid, geeft het suprematisme meer inhoud aan het gevoel.

Abstracte schilderijen in huis

Kennis van de verschillende schilderstijlen in het modernisme is niet nodig wanneer je een abstract schilderij zoekt voor thuis. Er zijn goedkopere opties dan een echt Piet Mondriaan schilderij. Verschillende afmetingen en kleuren zijn beschikbaar zodat er iets te vinden is voor in elk interieur. Kijk naar wat je mooi vindt en wat past bij de rest van je inrichting. Houd je van super een super abstract schilderij waar niks specifieks in te herkennen is en je gevoel de leiding kan nemen? Of zie je er liever nog enigszins wat in terug? Moet het je opvrolijken of wil je er uren lang naar kunnen staren? Alles is mogelijk. Een abstract schilderij kan iets extra’s geven aan elke ruimte. Ben je uitgekeken op een schilderij? Probeer het eens in een andere ruimte, het zal je verbazen hoe anders het dan kan overkomen.