De evolutie van de dames badjas

De dames badjas
Je zou het haast niet zeggen, maar een dames badjas kent aardig wat verschillen met de badjas voor de mannen. Hoewel de functie uiteraard hetzelfde blijft. Ten eerste komt de dames badjas voor in meerdere felle kleurtjes. De mannen badjas heeft vaak toch een neutrale kleur. Ook is de badjas voor de dames smaller, lichter van gewicht en bestaan er tal van stijlen en ontwerpen. Hierdoor is het kiezen van een badjas voor een vrouw vaak lastiger dan voor de man. Maar of dat daadwerkelijk aan het assortiment van de dames badjassen ligt..?

Verschillende soorten dames badjassen


De Japanse Kimono
De kimono is een zijde mantel met wijde mouwen, ook wel vlindermouwen genoemd, en een ceintuur om het middel. In dit ceintuur kunnen spullen gestopt worden en wordt een ohi genoemd. De kimono wordt voornamelijk gedragen in Japan en heeft een ander functie dan de badjas zoals wij hem kennen. Hoewel de kimono een grote inspiratiebron voor de Nederlandse badjas is geweest, wordt de Nederlandse functie voor de kimono door de Japanners hoogstwaarschijnlijk niet herkend. In Japan wordt de kimono niet gedragen als dames badjas, maar wordt dit kledingstuk alleen gedragen op speciale gelegenheden. Voornamelijk op Japanse bruiloften zie je de kimono terugkomen. Hiermee valt de kimono onder de traditionele kleding van Japan.

De Egyptische gewaden
Een eerdere inspiratiebron voor de dames badjas was het Egyptische gewaad dat door zowel de armen als de rijke gedragen werd. Ook de Griekse vrouwen droegen een gewaad, dat bestond uit een wollen rechthoekige lap met een afmeting van twee bij drie meter. Het gewaad werd gevormd naar het lichaam van de vrouw met behulp van kledingspelden en een koord om haar middel. Niet alleen de Egyptische vrouwen droegen gewaden, ook voor de Romeinse vrouwen was dit de normaalste zaak van de wereld. Uiteraard werd dit gewaad niet gedragen voor het gemak na een heerlijk bad, maar vormden ze het straatbeeld van die tijd.

Het gebruik van de dames badjas
Tegenwoordig worden de dames badjassen vooral gebruikt voor het gemak. Vaak worden de dames badjassen aangetrokken op een zondagmorgen of na een heerlijk warm bad. Ook in de sauna wordt het dragen van een badjas veel gedaan. In het assortiment van OTTO vind je verschillende dames badjassen die je warm zullen houden tijdens de winterse dagen of je het gemak geven op een zondagochtend.