Voorkom een waterballet met een badwand

Niet elke badkamer is groot genoeg voor een losse douche en een los bad. Wat dan veel voorkomt is een douche/bad combinatie. Wanneer er dan wordt gedoucht in bad veroorzaakt dit een waterballet. Een vrij gemakkelijke manier om dit te voorkomen is door het plaatsen van een badwand. Deze scheidingswand houdt het water tegen.

Materialen

Een badwand wordt meestal gemaakt van transparante materialen. Op deze manier wordt er wel een afscheiding gecreëerd, maar wordt de badkamer voor het oog niet verkleind. De meest voorkomende opties zijn dan glazen of kunststof badwanden. Kunststof badwanden zijn, ten opzichte van glazen badwanden, minder transparant, gevoeliger voor krassen en kalkaanslag en goedkoper.

Een badwand van kunststof is dus een goedkopere optie. Een glazen badwand heeft daarentegen een chiquere en meer kwalitatieve uitstraling. Wanneer een badwand gemaakt is van glas, wordt er gebruik gemaakt van veiligheidsglas. Het gebruik van veiligheidsglas voorkomt dat wanneer de badwand kapot gaat, het glas in hele kleine stukjes uiteen spat. Het uiteenvallen van de badwand is te vergelijken met het uiteenvallen van de zijruiten van een auto. Door het veiligheidsglas springt de badwand, mocht deze stuk gaan, uiteen in kleine brokjes. Op deze manier wordt de kans op verwondingen kleiner.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende opties wat betreft afscheidingswanden:

  • Douchegordijnen
  • Vaste badwanden
  • Klapwanden
  • Vouwwanden
  • Schuifwanden

De modellen zijn over het algemeen allemaal eenvoudig te monteren. Er zijn dus verschillende modellen en verschillende materialen te vinden. Er zijn ook badwanden met een motiefje om de badkamer op te fleuren. Zo zijn er passende badwanden te vinden voor elke badkamer, qua design en afmetingen.

Waar op te letten bij het kopen van een badwand

De keuze voor een badwand hangt af van de situatie, je persoonlijke smaak en het budget. Maar er zijn een paar punten die extra aandacht verdienen bij het aanschaffen van een badwand. Allereerst is het belangrijk dat de badwand en het bad goed op elkaar worden afgestemd. Wanneer je een badwand wil monteren op een al eerder geplaatst bad,  kijk dat goed tot waar je wilt dat de badwand uitkomt. Op deze manier ben je bewuster bezig met de keuze voor de breedte van de badwand.

Bedenk ook of je een vaste wand wilt plaatsen of dat het handiger is om de badwand dicht te klappen tegen de muur wanneer deze niet nodig is. Je keuze beïnvloedt de manier van montage en de overige ruimte in je badkamer. Wanneer je wilt dat de badwand op te klappen is tegen de muur, moet daar wel ruimte voor zijn.

Houd ook rekening met onderhoud en schoonmaken. Het is makkelijk wanneer de badwand niet alleen naar binnen maar ook naar buiten kan klappen. Op deze manier hoef je niet in het bad te gaan staan tijdens het schoonmaken van je badkamer.