Bedden – maak de beste keuze voor een goede nachtrust

Slapen, een van de belangrijkste dingen in het leven, alleen door het krijgen van genoeg slaap kun je herstellen van de eisen die aan je worden gesteld door de dag heen, op professioneel vlak en privé. Je realiseert je pas hoe waardevol en gezond een goede nachtrust is wanneer je het niet meer hebt. Wat de reden van je slaaptekort ook is, een goed bed is noodzakelijk om over een goede nachtrust te kunnen beschikken. Als je op zoek bent naar een nieuw bed (omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen, of omdat je oude bed toe is aan vervangen) biedt OTTO je een goedkoop en breed scala aan bedden aan die sowieso zullen voldoen aan al jouw verwachtingen. Onze producten variëren van smalle eenpersoonsbedjes tot luxe boxsprings, we hebben bedden in alle soorten, materialen, maten en afwerkingen. Bij OTTO is er voor ieder wat wils op het gebied van bedden.

Voor mensen die zich nu nog afvragen waar ze een perfect nieuw bed kunnen vinden: zoek niet verder, onze online webshop is de perfecte plaats. Het is natuurlijk een mogelijkheid dat je nog twijfelt of je een bed wel online wilt bestellen, het is online natuurlijk niet mogelijk om het bed te testen, je kunt niet uitproberen hoe hard of zacht het bed is en welke materialen zijn gebruikt om het bed te maken. Maar we zullen je nu gerust stellen: als je je vooraf goed verdiept in waar je op moet letten wanneer je een bed gaat kopen – in het bijzonder in matrassen en de bedbodems – dan kan er niks misgaan. En het echte ‘proefliggen’ van een nieuw bed is toch overschat, pas nadat je een paar nachten in een nieuw bed hebt geslapen kun je echt beoordelen of het bed bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan een hard matras, wanneer je na een lange dag werken matrassen gaat uitproberen kan dit matras aanvoelen als de hemel op aarde, lekker hard voor je rugspieren. Maar dit matras kan zorgen voor rugklachten wanner je het permanent in gebruik neemt. Daarom moet je altijd luisteren naar je eigen gevoel en je goed verdiepen in de matrassen van de potentiële bedden die je wilt kopen. Het is heel belangrijk om in dit beslissingsproces de bedden waar je vroeger op hebt geslapen mee te nemen, vond je dit matras juist fijn of niet, dit is belangrijker om naar te kijken wanneer je een nieuw bed gaat kopen dan naar wat de trend is op dat moment. Laat je bij het kopen van een nieuw bed niet verleiden door nieuwe trends zoals ‘harde futon bedden’ of ‘vederlichte matrassen’ maar kijk naar welke matrassen jij vroeger hebt gebruikt en waar je je fijn bij voelde.

Wij, otto.nl, bieden u hier een overzicht van de meest populaire bedsoorten en daarnaast vertellen wij u over het materiaal waarvan de bedden zijn gemaakt en geven wij u wat meer informatie over lattenbodems en matrastypes. Wij hopen u hiermee te kunnen helpen om online een nieuw bed te vinden wat perfect past bij al uw wensen.

Inhoudsopgave

Bedden kopen bij OTTO – Voor elke smaak het perfecte bed
Eenpersoons- en tweepersoonsbedden
Boxspring bedden

Een trend die steeds populairder wordt de laatste jaren, zijn boxspring bedden. Deze waren in eerste instantie een luxueus nicheproduct, maar zijn dankzij de dalende prijzen populairder geworden. Deze vorm van bedden komt vooral veel voor in de VS, Canada en Scandinavië en is bekend bij veel Amerikaanse films en series. Maar wat maakt het boxspringbed nou zo speciaal?

Het belangrijkste verschil met onze traditionele bedden is de constructie. Deze bestaan namelijk alleen uit latten en een matras, terwijl de boxspring de basis is voor een dik matras met hierop nog een topper. De comfortabele hoogte van 45-70 centimeter wordt bereikt, wat dit bed ideaal maakt voor ouderen en mensen met rugpijn. Je kunt een boxpspring kiezen met koudschuim of latex matras, maar als je echt comfort wilt kun je het beste kiezen voor een combinatie van twee binnenveringen.


Futonbedden
Hoogslapers
Wanneer moet een baby bed worden vervangen voor een bed zonder tralies?
Materialen en constructie – bedden kennis bij OTTO
Lattenbodem: een goede basis
De eeuwige zoektocht naar het perfecte bed
De perfecte plek voor je bed
Wat heeft een futonbed te maken met een gezonde nachtrust?
Populaire kleuren bedden

Bedden kopen bij OTTO – Voor elke smaak het perfecte bed

Wanneer je overweegt om een nieuw bed aan te schaffen lijkt persoonlijke smaak natuurlijk erg belangrijk. Maar je persoonlijke smaak is niet het allerbelangrijkste, het is nog belangrijker om goed te letten op je persoonlijke leefomstandigheden, om te letten op de ruimte waarover je beschikt in je woning. Bijvoorbeeld: een student zal op zijn kleine studentenkamer niet meer kwijtkunnen dan een smal eenpersoonsbedje, maar soms kun je deze ruimte beter benutten door een hoogslaper in deze kleine ruimte neer te zetten in plaats van een normaal eenpersoonsbed, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere meubelen in de studentenkamer en je de ruimte waarover je beschikt optimaal benut. Voor jonge ouders kan het super leuk zijn om een gigantisch familiebed neer te zetten middenin de slaapkamer zodat ze daar gezellig samen met hun kinderen in kunnen liggen.

Eenpersoons- en tweepersoonsbedden

Voordat we de materialen en het ontwerp van je nieuwe bed zullen bespreken gaan we ons eerst focussen op de grootte van je toekomstige droombed, wat heb je nodig? Een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed? Voor eenpersoonsbedden is de standaardafmeting 80 centimeter in de breedte en 200 centimeter in de lengte. Maar, de grootte van het bed wordt ook beïnvloed door trends en momenteel is de trend dat eenpersoonsbedden iets groter worden gebouwd waardoor ze iets comfortabeler liggen, met een breedte van 90 centimeter. Hierdoor heb je een groter oppervlak om op te liggen en heb je meer bewegingsvrijheid. Voor mensen die langer zijn dan 1.85 meter is het aan te raden om een langer bed aan te schaffen, voor deze mensen zijn er bedden beschikbaar met een lengte van 210 cm of 220 cm.

Echter, enkele eenpersoonsbedden hoeven niet per definitie smal te zijn, de benaming betekent alleen dat het bed beschikt over één enkel matras en één enkele lattenbodem, daarentegen tweepersoonsbedden beschikken over twee delen. Daarom kun je tegenwoordig eenpersoonsbedden bestellen met een breedte van 160 centimeter (queen-size) of zelfs met een breedte van 200 centimeter (king-size). Op deze manier kun je zelf het perfecte bed creëren voor in jouw slaapkamer. Echter, ook al is dit eenpersoonsbed breder en zouden er twee mensen in kunnen liggen het is nog steeds gebouwd voor één persoon op de lange-termijn. Als een stel kun je beter de voorkeur geven aan een tweepersoonsbed, waarbij je beiden over een eigen matras en lattenbodem beschikt. Dit zorgt voor een beter slaapcomfort, in het bijzonder wanneer je beiden een ander gewicht hebt. In het geval van een gewichtsverschil zal het matras beter comfort geven aan de persoon die zwaarder weegt waardoor de ander niet voldoende ondersteuning zal ontvangen. Een andere reden om voor een écht tweepersoonsbed te kiezen is dat je op een eenpersoonsbed iedere beweging van je partner zal voelen en dit kan je nachtrust ernstig verstoren.

Boxspring bedden

Een trend die steeds populairder wordt de laatste jaren, zijn boxspring bedden. Deze waren in eerste instantie een luxueus nicheproduct, maar zijn dankzij de dalende prijzen populairder geworden. Deze vorm van bedden komt vooral veel voor in de VS, Canada en Scandinavië en is bekend bij veel Amerikaanse films en series. Maar wat maakt het boxspringbed nou zo speciaal?

Het belangrijkste verschil met onze traditionele bedden is de constructie. Deze bestaan namelijk alleen uit latten en een matras, terwijl de boxspring de basis is voor een dik matras met hierop nog een topper. De comfortabele hoogte van 45-70 centimeter wordt bereikt, wat dit bed ideaal maakt voor ouderen en mensen met rugpijn. Je kunt een boxpspring kiezen met koudschuim of latex matras, maar als je echt comfort wilt kun je het beste kiezen voor een combinatie van twee binnenveringen.

Futonbedden

Beschik je maar over een kleine ruimte en wil je deze ruimte maximaal benutten? Dan kun je kiezen voor functionele bedden die wij aanbieden binnen onze beddencollectie, wij hebben goedkope functionele bedden die perfect zullen staan in jouw kleine ruimte. Een functioneel futonbed biedt extra opbergruimte, bijvoorbeeld door bedkisten onder het bed waar je bijvoorbeeld je was of beddengoed handig in op kan bergen. Bij een andere variant functioneel bed kun je handig een eenpersoonsbed uitbouwen tot tweepersoonsbed doordat het bed beschikt over een extra ‘uitklapbed’. Dit uitklapbed bevindt zich onder het matras en beschikt over een extra lattenbodem en matras, zo heb je binnen een paar seconden een extra logeerbed zonder dat het opbergen ervan extra ruimte inneemt. Zo’n uitklapbed is natuurlijk helemaal perfect voor de kinderkamer, de beste vriend of vriendin van je kindje kan op ieder moment blijven slapen zonder dat het veel moeite kost, zo hoeven ze nooit te stoppen met spelen. Populair zijn ook bedden met een opbergruimte aan het hoofd- of voeteneinde. Deze worden in het bijzonder vaak gebruikt op de zolder, het is heel makkelijk om hier extra boeken en dvd’s in op te bergen.

Hoogslapers

Waar functionele bedden erg praktisch zijn voor kleine kamers met lage plafonds en zolderkamers zijn hoogslapers erg praktisch voor kleinere ruimtes met een hoog plafond. Met een hoogslaper kun je de ruimte onder het bed gebruiken voor kledingkasten en schoenenrekken. In tienerkamers kun je onder de hoogslaper een bureau plaatsen of er kan een leuk zithoekje gemaakt worden. Heb je nog kleine kindjes dan kun je een speelhoek maken onder de hoogslaper. In onze hoogslaper beddenshop kun je bedden vinden in de vorm van piratenschippen en prinsessenpaleizen. Door deze prachtig ontworpen bedden zullen jouw kinderen ongekend veel creatieve speelideeën krijgen en zullen ze vele uren van speelplezier ervaren met hun vrienden.

Wanneer moet een baby bed worden vervangen voor een bed zonder tralies?

Een precieze leeftijd hiervoor bestaat niet. Bij de meeste kinderen wordt het babybed meestal voor een normaal kinderbed ingewisseld rond de leeftijd van 1,5 tot 3 jaar. Vaak als de kinderen over de tralies gaan klimmen, kun je het bedje vervangen. Ook voor het zindelijk worden is een bed zonder relingenhandig; dan kunnen ze er ’s nachts zelf uit als ze naar het toilet moeten.

Materialen en constructie – bedden kennis bij OTTO

In ons brede assortiment vindt je bed frames in verschillende vormen en materialen, van klassiek minimalistisch tot excentrieke designs. Bedden met houten frames zijn lange tijd gezien als ouderwets en oubollig, maar nu zie je ze veel terug met eenvoudige en strakke lijnen. De oppervlakken worden vaak onbehandeld gelaten of worden wit geschilderd, waardoor het erg goed past bij de Scandinavische woonstijl. Echter zijn ook staal of stalen frames nog steeds erg populair en verkrijgbaar in zowel romantische varianten als in strakke moderne vormen. Als geen van deze twee materialen je aanspreekt, kun je ook nog voor een gestoffeerd bed kiezen. Deze comfortabele bedden met kleurrijke of gedessineerde stof of leer, kun je ook kopen bij OTTO.

Voor nu even genoeg over het uiterlijk, een goede nachtrust komt vooral aan op het comfort van je bed. De combinatie van het matras en de lattenbodem en de perfecte aanpassing aan je lichaam is erg belangrijk. Zelfs als je je bed zo goedkoop mogelijk wilt kopen, op de lattenbodem en het matras moet je niet besparen. Raadpleeg ook van te voren een beddenspecialist, zodat je de juiste kennis hebt om een bed online te kopen.

Lattenbodem: een goede basis

Het is gebruikelijk om voor het onderstel van je bed te kiezen voor een lattenbodem, afhankelijk van je matras heb je een lattenbodem nodig die wat meer of wat minder flexibel is. In het algemeen wordt een lattenbodem gebruikt om het matras te laten ‘ademen’, via de lattenbodem kan het matras ventileren en het vocht wat vrijkomt door het transpireren kan weg uit het matras. Daarnaast helpt de lattenbodem jou ook om een natuurlijke slaaphouding aan te nemen. Het is raadzaam om bij de aanschaf van een nieuw bed ook een nieuwe lattenbodem aan te schaffen, je hebt niks aan een prachtig bed als je nog steeds slaapt op de lattenbodem van tien jaar geleden, ook al heb je dan een nieuw bed aangeschaft dit nieuwe bed zal je niet meer rust geven. Er zijn twee verschillende soorten lattenbodems. Allereerst zijn er lattenbodems waarbij je het hoofd- en voetstuk aan kan passen naar je individuele slaaphouding en waarin de mate van ‘hardheid’ tussen je schouders en bekken kan aanpassen door bandjes. De tweede optie lattenbodem is een frame lattenbodem, deze bestaat uit vele individuele ruiten die aan te passen zijn in iedere richting. Deze ruiten passen zich aan naar jouw ligpositie en zorgen ervoor dat je kunt genieten van optimaal slaapcomfort. Het is mogelijk om je lattenbodem samen te kopen met je nieuwe bed en nieuwe matras, dan ben je verzekerd van een heerlijke nachtrust in je nieuwe bed.

De eeuwige zoektocht naar het perfecte bed

Of je nu in een diepe slaap valt of je ’s ochtens de prinses op de erwt voelt, hangt vooral af van je matras. Als je een nieuw bed koopt, is het daarom slim om je matras en lattenbodem ook te vervangen. Welk type matras de beste is, verschilt per persoon.

  • Veermatrassen. Dit type matras bestaat uit een kern van metalen veren, die met elkaar verbonden zijn en zijn omgeven door beschermende bekleding. Hoe hoger het matras, hoe meer veren erin zitten per vierkante meter. Bijzonder comfortabel zijn de pocketvering matrassen. Bij deze matrassen zijn de veren afzonderlijk in zakjes die alleen in het midden met elkaar zijn verlijmd. Hierdoor kunnen de veren afzonderlijk van elkaar bewegen waardoor je overal optimaal ligcomfort ervaart.
  • Schuimmatrassen. Deze van koudschuim- of viscosekern gemaakte matrassen bestaan vaak uit meerdere lagen van verschillende lagen met verschillende materiaaldiktes. Het is een cellulair netwerk dat uit miljoenen cellen is opgebouwd.
  • Latexmatrassen. Deze matrassen zijn erg populair bij mensen met allergieën, omdat stof en huismijt hier lastig in komen. Bovendien stoot het materiaal vocht af wat het hygiënischer maakt dan andere matrassen. Toch is het matras ook uitermate geschikt voor mensen zonder allergieën door het comfort.

De perfecte plek voor je bed

Naast de optimale combinatie van matras en lattenbodem kan de positie van het bed doorslaggevend zijn in het slaapcomfort. Bedden zetten we meestal, intuïtief, met het hoofdeinde bij de muur neer. Eenpersoonsbedden worden vaak in de hoek van een kamer neergezet, waar twee muren een ruimtelijke begrenzing vormen. Muren geven ons namelijk een gevoel van veiligheid en zekerheid. Een bed in het midden van de kamer neemt niet alleen meer ruimte in, maar kan ook leiden zot onzekerheid en onrust. Optische rust vloeit ook voort uit een nachtkastje die aan weerszijden van een tweepersoonsbed wordt geplaatst. Een nachtkastje zou in strijd zijn met de visuele balans in de kamer. Daarnaast kun je je bed beter niet plaatsen in een luchtstroom. Positioneer je slaapplek dus liever niet bij een raam, deur of koude buitenmuur.

Wat heeft een futonbed te maken met een gezonde nachtrust?

Een opgeruimde, schone en nette sfeer draagt bij aan een relaxte en rustgevende nachtrust. De optische rust buiten je bed draagt ook bij naar de rust van je lichaam, je geest en je ziel. Dit is waarom je zo min mogelijk spullen in je slaapkamer moet hebben behalve je bed. Dus pas op met het plaatsen van allerlei nachtkastjes, ladenasten en kledingkasten, plaats deze zo min mogelijk en houd je slaapkamer zo rustig mogelijk. Een futonbed, met opbergmogelijkheden, zorgt voor praktische opbergruimte onder je bed. Echter, het is aanbevolen om in deze bedboxen alleen dekens, spreien of extra kussens op te bergen. Te veel spulletjes in de opberboxen kan een negatief effect hebben op jouw nachtrust. Want, ook al kan je deze objecten niet direct zien, je weet dat ze dichtbij zijn en dat beïnvloed je nachtrust al. Dus, houd je slaapkamer zo opgeruimd en rustig mogelijk zodat je van een optimale nachtrust kan genieten.

Populaire kleuren bedden

Witte bedden, zwarte beddengrijze bedden