Beeldjes

Het ontstaan van de beeldjes
Beeldhouwkunst is een vorm van kunst dat al eeuwen mee gaat. Zelfs ver voor Christus werd er al aan beeldhouwkunst gedaan en waren beeldjes een vorm van kunst. In het zo gehete prehistorie was de kunst voornamelijk voor sjamanistische handelingen, ter decoratie van gebruiksvoorwerpen, kleding en paardentuigen en giften in graven van belangrijke personen.

In de tijd van de Egyptenaren werden beelden gemaakt in dienst van Goden en doden. Er was voornamelijk sprake van tempelbeelden als koningsbeelden en sfinxen in natuursteen. De graven van belangrijke mensen stonden net als in de prehistorie vol met beelden die als gift aan de overledene gegeven waren.

Het beeld: De Sfinx
In de prehistorie en in de tijd van de Egyptenaren waren beelden belangrijke portretten van belangrijke mensen en Goden. De beeldhouwkunst heeft zich in deze tijd ontwikkelt en tempels en heilige plaatsen stonden er vol mee. De meest bekende beelden zijn de, zoals hierboven genoemde sfinxen. Een sfinx is een mythisch wezen en komt voor in verschillende culturen. In Egypte komt de sfinx voor als half man (hoofd) en half leeuw (lichaam). In Griekenland is dit anders, en wordt de sfinx afgebeeld als half vrouw (hoofd) en half adelaar (lichaam).De zogenaamde criosfinxen zijn beelden met een ramskop. Dit beeld, de sfinx, werd in het oude Egypte onder andere gebruikt als wachter en werd gebruikt om vijanden af te schrikken. Niet alleen was dit beeld een afschrik-element, maar werd het ook gezien als de wachter van de zon.  Het beeld van de leeuwensfinx werd vereenzelvigd met Horus (de Farao) en de zon. De criosfinxen waren verbonden aan de Goden Amon en Khnum.

Beelden in elke cultuur
In elke cultuur komt de kunst van het beeld terug. In Afrika werd het gieten van brons ontwikkeld en daar werden beelden van gemaakt. Tussen de 11e en de 15de eeuw werden er vooral hoofden van Koningen gemaakt. Duidelijk is dat beelden in de geschiedenis vooral gebruikt werden om koningen en belangrijke mensen te vereren. Afrika had voornamelijk bronzen beelden.In India kwamen beelden voornamelijk voor in de Hindoetempels. Ook hier werden er voornamelijk beelden van Goden gemaakt. Beelden van Shiva, Vishnoe en Brahma worden nu nog steeds volgens oude tradities gemaakt. De bekende Boeddhabeelden werden vanaf 100 jaar voor Christus gemaakt. Een beeld dat hedendaags erg populair is.  

Beelden bij OTTO
In het assortiment vind je beeldjes n verschillende vormen en kleuren voor de laagste prijzen. Van Boeddhabeelden tot het beeld van een lief konijntje, je vindt het allemaal in ons assortiment. Voor ieder huishouden zijn andere beeldjes beschikbaar. Kijk gauw in het assortiment van OTTO en vind het; beeldje dat bij je past.