Extra tafelruimte komt altijd goed van pas. Een bijzettafel is daarom essentieel in de woonkamer.

Bijzettafels: belangrijke dingen binnen handbereik

Bijzettafels behoren tot de kleine meubelstukken die je in veel kamers kunt gebruiken. Tegelijkertijd zien veel van de kleine tafels er erg aantrekkelijk uit en ronden ze de uitstraling van jouw leefruimte af. Bijzettafels zijn in de regel zo ontworpen dat ze weinig ruimte innemen. Sommige modellen zijn voorzien van lades of deuren waardoor je extra opbergruimte hebt. Dit maakt het voor je gemakkelijker om de zaken netjes te houden.

Inhoudsopgave

Van werk tot woonkamer: deze bijzettafels passen
Van modern tot landhuis: bijzettafels voor jouw woonstijl
Bijzettafels onderhouden: vijf tips

Van werk tot woonkamer: deze bijzettafels passen

Met de mooie varianten van bijzettafels zou het zonde zijn om maar voor één tafel te kiezen. De kleine meubels zijn veelzijdig en passen in veel kamers. Hier maken we de beslissing voor je gemakkelijker met de volgende tips.

Decoratieve consoletafels voor op de gang

Je kindje stormt met rubberen laarsjes de woonkamer binnen, de hond trekt aan de riem en de bidons in de boodschappentas worden steeds zwaarder. Je kunt je voordeursleutel gewoon op een bijzettafeltje in de gang gooien of je sjaal neerleggen. Kleine, delicate consoletafels met lades en kleine kastdeurtjes zijn hier populair.

Je kunt de opbergruimte goed gebruiken om bijvoorbeeld handschoenen voor de winter of dunne kleding voor de zomer op te bergen. Als je een kam bij de hand hebt op de consoletafel , kun je je kapsel snel weer rechttrekken voordat je het appartement verlaat.

Nette woonkamer: berg kleine spullen op in kisttafels

Een decoratieve kisttafel kan je gebruiken als salontafel in de woonkamer. In eenvoudige koffers met naar boven te openen deksel is een verwarmende wollen deken goed opgeborgen voor koele avonden. Als je salontafel kleine lades heeft, kun je bijvoorbeeld de afstandsbedieningen voor je televisie en Blu-ray speler opbergen of kleine snacks klaarzetten voor de volgende spannende misdaadthriller. Nog een voordeel van ladekasttafels: jouw woonkamer ziet er netter uit.

Tip: een open alternatief voor kisttafels zijn dienbladtafels. Afhankelijk van de hoogte kun je deze ook voor de bank plaatsen of als bijzettafel naast je bank gebruiken.

Weerbestendige tafels voor op het terras en balkon

Soms heb je ook een kleine opslagruimte nodig buiten op het balkon of terras. Kleurrijke mozaïektafels zijn een goede keuze . De frames van deze tafels zijn meestal gemaakt van metaal en zijn meestal weerbestendig. Mozaïektafels bieden je een plank voor jouw ochtendkoffie en jouw favoriete boek wanneer je de volgende mooie zondag buiten doorbrengt. Andere populaire ontwerpen voor buiten zijn dienbladtafels gemaakt van materialen die geschikt zijn voor buitengebruik, zoals ijzer, plastic of weerbestendig hout.

Praktische telefoontafels voor de studie

Als je een vaste telefoon hebt, kan het laadstation op een telefoontafel in de studeerkamer worden geplaatst. je kunt jouw telefoonboek ook meteen opslaan. Veel telefoontafels hebben één of meerdere lades. Door notitieblokken en pennen erin te bewaren, kunt je indien nodig snel aantekeningen maken.

Serviesgoed transport met zijwagens in de keuken

Zijwagens zijn praktische hulpmiddelen in de keuken. Deze bijzettafels hebben kleine wieltjes die doen denken aan een keukentrolley . In vergelijking met deze zijn zijwagens meestal kleiner en daardoor ruimtebesparend. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om gerechten van de keuken naar de eetkamer te vervoeren .

Van modern tot landhuis: bijzettafels voor jouw woonstijl

Bijzettafels zijn functioneel en mooi om naar te kijken. Om een harmonieus totaalbeeld in jouw leefruimte te creëren, kiest je de bijzettafels die bij jouw woonstijl passen. We zullen jouw beslissing gemakkelijker maken met de volgende suggesties.

Bijzettafels voor de moderne woonstijl

Gereduceerd en met een duidelijke lijn, dat is de moderne woonstijl. Gebruik voor bijzettafels daarom vrij subtiele modellen. Een salontafel van glas is makkelijk in onderhoud en past mooi bij jouw woonstijl, zelfs simpele witte bijzettafels zijn goed.

Tip: voor een vakkundig pauze in stijl en een beetje kleur in jouw moderne kamers, kun je twee kubusvormige houten bijzettafels in verschillende maten gebruiken. Als ze naast elkaar worden geplaatst, vormen ze een kleine trap.

Bijzettafels voor de landhuisstijl

Natuurlijke materialen als hout en waterhyacint weven overheersen in de landhuisstijl. Je kunt een lichthouten tafel ook uitrusten met een onderste plank met een mand om de natuurlijke flair te onderstrepen en tegelijkertijd nette opbergruimte te bieden. Tijdschriften worden bijvoorbeeld goed bewaard in zo'n mand.

Tip: Wil je wat meer kleur in je landhuiskamer, dan passen bijzettafels met witte accenten.

Een vleugje Afrika in huis

Verlang je naar een reis door de Afrikaanse uitgestrektheid? Richt dan je woonkamer in, in de stijl van een safarilounge. Je kunt grote donkere banken, vaak van leer, combineren met gebogen armleuningen met bijzettafels van hout en metalen frames. Het avontuurlijke karakter van deze woonstijl onderstreep je met kisttafels waarin je je kleine schatten kunt verstoppen.

Tip: Kleine houten schaaltjes passen goed bij de Afrikaanse woonstijl en je kunt er decoratief exotisch fruit in bewaren als tussendoortje.

Bijzettafels onderhouden: vijf tips

Een bijzettafel moet in het dagelijks leven veel weerstaan. Om ervoor te zorgen dat het lang mooi blijft, volgen hier vijf verzorgingstips:

  • Behandel houten tafels eenmaal per jaar met een geschikte houtpoets. Voor de dagelijkse verzorging is een licht vochtige doek voldoende.
  • Je kunt een strijkijzer gebruiken om kleine beschadigingen aan te pakken in zacht hout zoals grenen. Leg hiervoor een vochtige doek op de beschadiging in de tafel en strijk deze voorzichtig en op een lage stand eroverheen. Voor ernstigere schade helpt houtplamuur bij de reparatie.
  • Met spiegelreiniger kun je glazen tafels weer glanzend maken. Overigens: het glas dat voor tafels wordt gebruikt, is extreem veerkrachtig. je hoeft zich geen zorgen te maken over krassen.
  • De beste manier om stof uit het waterhyacintgaas te krijgen, is door een stofzuiger te gebruiken. Zware vervuiling kunt je met een tandenborstel en een mild sopje verwijderen.
  • Denk er bij verkoudheid aan om de knoppen en handgrepen van lades en kasten schoon te maken, zodat bacteriën en ziektekiemen geen kans krijgen. Een beetje zeepwater en een zachte doek zijn voldoende.