Binnenveringsmatrassen voelen vaak koel aan. Dit komt doordat er veel lucht tussen de veren door kan. Met dit matras kun je een geveerd matras in huis halen voor relatief weinig geld. 

Slapen als een baby op een binnenveringsmatras

Verschillende typen matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen, zo is er voor iedereen een geschikt matras te vinden. De een slaapt nou eenmaal liever op een wat harder matras, terwijl bij een ander een zachter matras zorgt voor een heerlijke nachtrust. Grofweg zijn er vier verschillende soorten matrassen:

  • Koudschuim matrassen
  • Visco matrassen
  • Pocketvering matrassen
  • Binnenveringsmatrassen

Alle matrassen hebben andere eigenschappen en voor een goede nachtrust is het belangrijk om een matras te vinden dat bij jou past. De verschillen tussen de verschillende soorten matrassen komen veelal voort uit de gebruikte materialen. De belangrijkste verschillen tussen de soorten matrassen zijn ventilatievermogen, hardheid, zachtheid en temperatuur.

Het binnenveringsmatras

Van de bovengenoemde matrassen soorten, zijn er twee matrasvormen met metalen veren. Dit zijn de pocketvering matrassen en binnenveringsmatrassen. Een binnenveringsmatras is de variant waarbij de veren met een spiraaldraad aan elkaar zijn verbonden. Daarnaast worden binnenveringsmatrassen voorzien van een toplaag van bijvoorbeeld traag schuim voor de verbetering van de drukverdeling van het lichaam. Het lichaamsgewicht wordt hierdoor gelijkmatig verdeeld, waardoor een binnenveringsmatras de perfecte ondersteuning geeft aan jouw lichaam. Dit type matras is geschikt voor elk gewicht.

Veerkracht

Over het algemeen voelen binnenveringsmatrassen koeler aan. Dit komt doordat er veel lucht tussen de veren door kan. Vergeleken met andere soorten matrassen ventileren binnenveringsmatrassen het best. Binnen in het matras zijn een groot aantal stalen veren te vinden. De veren zijn van invloed op de veerkacht van het matras. Eigenschappen van de veren kunnen verschillen, zo wordt de veerkracht bepaald door: de dikte van het staaldraad, de hoeveelheid veren per vierkante meter, het aantal slagen van de veren en de vorm van de veren. De dikte van het staaldraad bepaald hoe hard het matras aanvoelt. Hoe dikker het veerdraad, hoe harder het matras is. De hoeveelheid veren is ook belangrijk voor de stevigheid van het matras. Hiervoor geldt dat zodra het aantal veren toeneemt, het matras steviger wordt. Vaak is een binnenveringsmatras onderverdeeld in verschillende zones. Er is vaak een aparte zone voor schouders en heupen. Op deze punten heb je vaak iets meer ruimte nodig. Geschikte bodems voor dit type matras zijn een boxspring, een spiraalbodem en een lattenbodem met minstens 28 latten. Binnenveringsmatrassen zijn niet geschikt om te gebruiken op verstelbare bodems.

Een Bonell-binnenveringsmatras

Een Bonell-binnenveringsmatras is een type binnenveringsmatras dat is opgebouwd uit veel losse, vier- of vijfslagsveren. Het aantal veren in dit type matras is 100 tot 150 per vierkante meter. Dit zorgt voor een goede vochtdoorlatendheid, maar heeft daarentegen een matige isolatie. En ondanks dat dit type matras zeer goed stabiliseert, heeft het een matige veerkracht. Over het algemeen gaan binnenveringsmatrassen lang mee. Wil je de levensduur van je matras verlegen? Vergeet dan niet om het matras eens in de zoveel tijd om te draaien. Draai niet alleen het matras om, wissel ook een keer hoofd- en voeteneinde.