Boekenkasten

Boekenkasten zijn een blikvanger en geven elke kamer sfeer. Hier vind je tips voor het uitkiezen en inrichten.

Inhoudsopgave

Waarop moet ik letten bij het kopen van een boekenkast?
Ik wil graag heel veel boeken opbergen – welke boekenkast is de juiste?
Hoe maak ik van een boekenkast een scheidingswand?
Welke boekenkasten zijn geschikt voor kamers met een schuin plafond?
Hoe maak ik van een boekenkast een blikvanger?
Met deze 5 tips richt jij je boekenkast perfect in

Waarop moet ik letten bij het kopen van een boekenkast?

De belangrijkste vraag voor de aankoop van een boekenkast is: Wat wil ik er allemaal in opbergen? Als de kast uitsluitend voor boeken is, meet dan het grootste formaat boek dat er in moet passen. Daar kun je uit opmaken hoe diep de boekenplanken moeten zijn. Voor een paperback collectie is een diepte van 25 cm vaak voldoende. Geïllustreerde boeken hebben minstens 30 cm nodig. Verstelbare planken bieden flexibiliteit in de hoogte. Zorg er ook voor dat de planken zijn dik en stevig genoeg zijn. Want een boekenverzameling kan heel zwaar zijn.

Ik wil graag heel veel boeken opbergen – welke boekenkast is de juiste?

Je bent een echte boekenwurm en brengt je halve leven in boeken door? Kies een boekenkast met zo veel, dicht bij elkaar gelegen planken. Er zijn ook modellen die in de diepte een tweede, iets hogere plank bieden. Zodat je je romans in twee rijen kunt opstellen en nog steeds de titels van de achterste rij kunt zien.

Hoe maak ik van een boekenkast een scheidingswand?

Open boekenkasten, die van beide kanten toegankelijk zijn, kunnen ook losstaand in een kamer geplaatst worden. Ze dienen als een scheidingswand tussen de woonkamer en eetkamer of scheiden in kleine appartementen het bed en de rest van het appartement met elkaar. Belangrijk voor een scheidingswand is een veilige staanplek. Indien nodig moet je met een schroef de smalle zijkant aan een muur vastmaken.

Welke boekenkasten zijn geschikt voor kamers met een schuin plafond?

Ook muren met een schuin dak kunnen tot de laatste centimeter worden gebruikt als opslagruimte voor je boekencollectie. Hiervoor hele brede en afgeschuinde planken geschikt. Als alternatief kun je ook individuele planken toevoegen aan de wand.

Hoe maak ik van een boekenkast een blikvanger?

Boekenkasten zijn niet alleen een praktisch opbermeubel, maar geven de kamer ook een gezellige sfeer. Ze bieden ook een geweldige mogelijkheid om dingen te tonen die gezien moeten worden. Daarom is het de moeite waard om tijd te besteden voor het indelen en een harmonieuze totaalindruk te garanderen. Orden je boeken, bijvoorbeeld, op basis van grootte, zodat er geen boek uitsteekt. Als je speciale items wil presenteren, geef het dan rechts en links genoeg ruimte, zodat het item genoeg opvalt.

Met deze 5 tips richt jij je boekenkast perfect in

Zonder twijfel een boekenkast ziet er op zichzelf al mooi uit. Maar met deze trucs kun je de sfeervolle werking nog uitbreiden:

  • Makkelijker en sneller boeken vinden.Wie kent het niet? Je zoekt een bepaald boek, maar je kan het ondanks je grote moeite niet vinden tussen alle andere boeken. Dit kun je hier snel verhelpen door de boeken in alfabetische volgorde en op basis van onderwerp in te delen.
  • Show je boeken! Terwijl sommige boekomslagen een beetje saai eruit zien van de buitenkant, zijn anderen heel kunstig vormgegeven. Zet of leg de mooiste boekomslagen met de voorkant naar voren, zodat deze onmiddellijk je blik vangen.Creeer ook wat contrast door sommige boeken op elkaar te stapelen en andere naast elkaar te zetten.
  • Harmonie op de plank. Toegegeven, kunnen boekenkasten ook chaotisch ogen door verschillende kleuren boeken. Als dat storend is, kun je het verhelpen met zelfgemaakte kaften. Kies simpelweg wat simpel papier, vouw het om de boeken en label de achterzijde met de titel. Natuurlijk is dit zeer tijdrovend, maar het heeft een fascinerend optisch effect.
  • Ruimte scheppen. Boekenkasten kunnen snel te vol worden. Daarom is het raadzaam om van tijd tot tijd wat ruimte te creeren en ongeliefde boeken uit de kast te verwijderen.
  • Gooi oude boeken niet weg. Boekenkasten zijn erg bijzonder, omdat ze het leven van de bezitter documenteren. Vroegere interesses, speciale herinneringen en geplande reisjes getuigen van het leven en persoonlijke ontwikkeling. Kinderboeken, stripboeken, jeugdboeken en klassiekers van de literatuur – welke schatten je ook bezit, vele ervan zijn het waard om te bewaren.