Meerdere matrassen, meer comfort: dit onderscheidt de beste boxspringbedden

Het bijzondere aan een boxspring is de vering, want in plaats van een lattenbodem en een matras worden meerdere lagen bekleding op elkaar gestapeld. Zo ontstaat een comfortabele basis die ook nog eens aangenaam hoog is: de zithoogte van boxsprings ligt doorgaans tussen de 50 en 70 cm. Als je bijvoorbeeld last hebt van rugpijn of beperkte mobiliteit, dan maakt een boxspring bed het makkelijker voor je om in en uit bed te stappen.

De opbouw van een boxspring ziet er als volgt uit: De lattenbodem wordt vervangen door een onderbouw van een massief houten frame waarin een verend kernsysteem is verwerkt. Het eigenlijke matras, die ook gevuld is met Bonnell-veren of een pocketveringkern, ligt bovenop deze gewatteerde bodem. Bij een tweepersoonsbed kun je ook kiezen voor twee verschillende matrassen met verschillende hardheidsgraad.

De afwerking is een dunne topper, die bij twee enkele matrassen de kier afdekt. De topper is lekker zacht, terwijl de matras en boxspring je ondersteunen tijdens het slapen en zorgen voor een comfortabele houding. Ademende materialen voeren vocht goed af en de met stof beklede zij- en hoofdborden geven het bed een moderne uitstraling.

Boxsprings zijn verkrijgbaar in gangbare afmetingen, beginnend met een eenpersoonsbed van 90 x 200 cm, via middelgrote modellen in 140 x 200 cm tot bedden van wel 200 x 220 cm.

Inhoudsopgave

Bodem met bonnellvering of pocketvering? Dit zijn de verschillen
Hoe moet je de juiste boxspring kiezen? Het volgende moet in acht worden genomen
Bovenmatras, ondermatras of een boxspring zonder matras: Wat gaat goed samen?
Waarom heb je een topper nodig? De kers op de taart van het boxspringbed
Voor wie zijn boxspring bedden geschikt?
Wat zijn de voordelen van boxsprings?
Boxspringbedden met bijzonderheden kopen? Deze extra's zijn beschikbaar
Leuk in de slaapkamer: deze bedden of twijfelaars passen bij jouw woonstijl
Hoe moet je een boxspring opmaken? Met deze tips blijft je bed lang mooi

Bodem met bonnellvering of pocketvering? Dit zijn de verschillen

Kies je voor een boxspring bed, dan heb je de keuze uit verschillende bodems. Hier kun je ontdekken waaruit de afzonderlijke varianten bestaan.

Bonnellvering

Binnenin de onderbouw bevinden zich taille-vormige veren die over het gehele ligvlak door middel van smalle draden met elkaar zijn verbonden. Als er druk op het oppervlak wordt uitgeoefend, veert het mee en zakt je lichaam gelijkmatig naar binnen.

Als je minder dan 100 kg weegt en graag wat zachter ligt, is een onderstel met bonnell-veerkern de juiste keuze voor jou.

Pocketvering

Bij een pocketveer kernvulling zijn de afzonderlijke veren in de pockets verwerkt. In tegenstelling tot de bonnell-veerkern zijn de zakken echter niet met elkaar verbonden en wijken ze daarom mee als er druk wordt uitgeoefend. Het matras past zich individueel aan het lichaam en de gebieden met verschillend gewicht aan.

Lig je graag wat steviger of heb je een lichaamsgewicht van 100 kg of meer, dan is een onderstel met pocketverenkern een verstandige investering.

Veerkern

De veerkern is een verdere variant van de pocketveerkern, de veren zijn aan de boven- en onderkant smaller dan in het midden, waardoor een nog grotere sterkte wordt bereikt. Hoe meer druk er op de veren wordt uitgeoefend, hoe hoger de weerstand, wat een bijzonder hoge aanpassing aan jouw lichaam mogelijk maakt. Vatveren worden vaak gebruikt in dure boxsprings en vormen een solide en stabiele basis.

Hoe moet je de juiste boxspring kiezen? Het volgende moet in acht worden genomen

Hardheidsgraad: van H1 tot H5

Bij een boxspring moet het boxspring matras de stevigheid hebben die past bij jouw lichaamsgewicht. Zo zorg je ervoor dat je lichaam 's nachts niet te hard of te zacht is, maar in een comfortabele houding ligt. In het ideale geval wordt de natuurlijke S-curve van de wervelkolom ondersteund en gedempt.

Je moet ook overwegen of je een buik-, zij- of rugslaper bent. Als je op je zij ligt, zakken je heupen en bovenlichaam meer in het matras en biedt een zachter matras je meer comfort. Als jij en jouw partner zeer verschillende lichaamsgewichten of verschillende slaapgewoonten hebben, moet je twee eenpersoonsmatrassen kiezen in plaats van één. Je kunt deze afstemmen op jouw individuele behoeften.

De hardheidsgraden kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillen, maar een grove indeling naar lichaamsgewicht is als volgt:

  • H1: tot 65 kg
  • H2: tot 80 kg
  • H3: 81 tot 100 kg
  • H4: 101 tot 120 kg
  • H5: 121 tot 160 kg

Tip: Als het model het toelaat, moet je jouw matrassen regelmatig draaien en keren, zodat ze gelijkmatig worden gebruikt en er geen deuken of holtes ontstaan. Bij binnenveringsmatrassen moet je hier extra op letten.

Ligzones: van 3 tot 7 zones

Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam als je gaat liggen precies daar steun krijgt waar het het nodig heeft, zijn veel matrassen verdeeld in bepaalde liggebieden, die elk in verschillende mate meebewegen bij het uitoefenen van druk. 3-zonematrassen zijn iets zachter in het schouder-, lenden- en bekkengebied en ondersteunen zo de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom - ook als je op jouw zij slaapt.

5-zonematrassen stabiliseren jouw hoofd- en nekgedeelte en, verder naar beneden, jouw dijen en voeten, terwijl jouw schouders en bekken comfortabel wegzakken. Het lumbale gebied veert ook mee, zodat je comfortabel in buikligging kunt liggen.

Koudschuimmatrassen en binnenveringsmatrassen zijn ook verkrijgbaar met een orthopedische 7-zone vulling die zich van top tot teen aanpast aan jouw lichaam en jouw gewicht gelijkmatig verdeelt. Omdat de puntelastische delen meestal gespiegeld zijn, kun je ook matrassen met zeven ligvlakken draaien zonder iets aan de steunkracht te veranderen.

Bovenmatras, ondermatras of een boxspring zonder matras: Wat gaat goed samen?

Een onderstel van een bonnell-veerkern en een boxspringmatras met pocketveringkern zijn eenvoudig met elkaar te combineren en resulteren in een uitgebalanceerd slaapsysteem. Deze combinatie wordt bijzonder vaak gekozen. Je kunt ook een dekmatras van koudschuim gebruiken, maar het verende gevoel van de boxspring gaat bij deze variant snel verloren. Als je het echter 's nachts snel koud krijgt, is een koudschuimmatras een goede warmteopslag en zorgt voor aangename nachten.

Hoe meer veren er in een matras zijn verwerkt, hoe beter het het lichaam dempt. Standaardmodellen hebben ongeveer 300 veren, terwijl de luxere modellen een verendichtheid hebben van 500 veren per vierkante meter of meer. Verschillende ligvlakken zorgen voor een goede ondersteuning. Vaak worden er meer veren gebruikt in het heup- en ruggebied dan op het voet- of hoofdgedeelte.

Waarom heb je een topper nodig? De kers op de taart van het boxspringbed

Een topper is ongeveer 4 tot 10 cm dik en vormt de bovenkant van het boxspring bed. Het is hygiënisch met afneembare en wasbare hoezen en vormt een zacht en comfortabel geheel. Bij tweepersoonsbedden zorgt een doorlopende topper ervoor dat de kier tussen twee matrassen wordt afgedekt. Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor de vulling.

Visco-schuim

Visco-schuim is thermoactief materiaal en past zich bij warm weer aan de contouren van het lichaam aan. Wanneer de druk wordt opgeheven, keert het schuim langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Koudschuim

Koudschuim is een wat harder materiaal dat snel opwarmt en een aangenaam stevige basis biedt voor wie op de rug slaapt.

Latex

Een bijzonder zacht materiaal is latex. Hoe dikker de topper, hoe meer het lichaam in de steun zakt. Latex is een goede keuze voor mensen die op hun zij slapen, maar ook voor mensen met allergieën, omdat mijten vrijwel geen kans hebben om in het materiaal vast te komen te zitten. Als je echter 's nachts de neiging hebt om te zweten, kun je beter een ander matras gebruiken, omdat latex niet zoveel vocht opneemt als binnenverings- of schuimmatrassen.

Tip: Hoeslakens voor toppers zijn er in diverse maten.

Voor wie zijn boxspring bedden geschikt?

Boxsprings hebben veel voordelen en zijn daarom voor veel mensen geschikt. Vanwege de bijzondere hoogte zijn boxsprings geschikt voor bijvoorbeeld oudere personen, omdat dit het in- en uitstappen vergemakkelijkt. De speciale vering ondersteunt de wervelkolom tijdens de slaap en is daarom bijzonder geschikt voor mensen met rugklachten. Verder hebben boxsprings een ideale hoogte voor het kijken van TV waardoor deze ook geschikt is voor mensen die graag lekker in bed televisie kijken.

Wat zijn de voordelen van boxsprings?

Naast het puur optische pluspunt van boxsprings, die vanwege hun gewichtige ontwerp erg knus zijn, heeft de hoogte nog een beslissend voordeel bij het in- en uitstappen van het bed, wat vooral oudere mensen ontlast. Maar ook jongere mensen met rugklachten zijn hiermee geholpen.

Boxspringbedden met bijzonderheden kopen? Deze extra's zijn beschikbaar

Net als bij een conventioneel bed kun je bij verschillende boxsprings kiezen uit diverse uitrustingsvarianten.

Elektrisch boxspring bed met motor: beweegbaar hoofd- en voeteneinde

Als je het bijzonder comfortabel wilt hebben, kun je een elektrisch verstelbare boxspring met motor gebruiken, waarbij je met een druk op de knop het hoofd- en voeteneinde in verschillende hoogtes kunt verstellen. Zo heb je optimale ondersteuning wat zorgt voor de beste nachtrust. Als je bijvoorbeeld graag in bed leest, biedt een verhoogd hoofdeinde je comfortabele steun in jouw rug.

Tip: Bij stroomuitval kan het matras op een gemotoriseerd bed ook handmatig in de oorspronkelijke positie worden teruggezet.

Boxspring met bed box: onzichtbare opbergruimte

Opbergruimte is altijd praktisch en als de ruimte onder het bed nog kan worden gebruikt, neemt deze zelfs geen extra vloeroppervlak in beslag. Bij boxsprings met een bed box kan het matras zowel aan het voeteneinde als vanaf de zijkant worden opgetild en biedt de bed box voldoende ruimte om extra dekbedden of jouw sportuitrusting op te bergen. Bovendien kan hierdoor een goede luchtcirculatie onder het matras ontstaan.

Luxe boxspring met verlichting: LED's bepalen de sfeer

Ingebouwde LED-spots die je boxspring verlichten en een geweldig alternatief zijn voor de bedlamp zorgen voor sfeervolle uren en een luxe uitstraling. Smalle lichtstrepen zien er bijzonder modern uit.

Tip: Is het boek zo spannend dat je alles om je heen vergeet? Maak je geen zorgen, LED-lampen genereren geen warmte, dus je kunt met een gerust hart in slaap vallen als de lampen nog branden.

Leuk in de slaapkamer: deze bedden of twijfelaars passen bij jouw woonstijl

Boxsprings zijn meestal rondom bekleed met stof, leer of synthetisch leer. De keuze is navenant groot. Hier vind je drie voorbeelden hoe je diverse modellen kunt combineren om verschillende woonstijlen te creëren en aan te passen aan je persoonlijke wensen.

De moderne stijl: eenvoudig en duidelijk

Als je fan bent van heldere vormen en kleuren, dan is je slaapkamer zeker modern ingericht. Een boxspring met een kunstleren hoes in antraciet en geïntegreerde LED-strips past daar goed bij. Om de look compleet te maken ligt er een modern tapijt met een grafisch patroon op de vloer en zijn de muren lichtgrijs geschilderd.

De klassieke stijl: elegant design met een hoofdbord

Volg je geen trends in je interieurontwerp, maar geef je de voorkeur aan tijdloze en elegante stukken? Dan zal een boxspring bed met knoopsluiting op het hoofdbord je zeker bevallen. Samen met een comfortabele bedbank en ondoorzichtige gordijnen en draperieën creëer je een gezellige sfeer.

De landelijke stijl: gezellig en natuurlijk

Je voelt je aangetrokken tot felle kleuren en natuurlijke materialen. Je perfecte boxspring is daarom bekleed met katoenen stof en voor het beddengoed vertrouw je op stevig linnen. Op een eenvoudig nachtkastje van licht hout mag een vaas met verse bloemen niet ontbreken.

Hoe moet je een boxspring opmaken? Met deze tips blijft je bed lang mooi

Je moet je overal goed voelen in je bed. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, volgen hier enkele tips voor het onderhoud van jouw boxspring en voor een goede slaapomgeving.

  • Wanneer je opstaat, schud je het beddengoed uit en trek je de dekens naar achteren. Dit verfrist ook het matras.
  • Ventileer de slaapkamer meerdere keren per dag, in ieder geval na het opstaan ​​en een keer 's avonds. Zo komt er verse zuurstof in de kamer en dit bevordert de slaap.
  • Boxspring bedden met een stoffen bekleding maak je schoon met een stofzuiger en een meubelborstel. Zet de stofzuiger op het laagste niveau en beweeg langzaam langs de zij-, hoofd- en voeteneinden. Overtrekken van kunstleer kun je weer laten glanzen met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
  • Als er verse vlekken op het matras zitten, dompel dan onmiddellijk een doek in koud water en neem de vlek van buiten naar binnen op. 
  • Was hoezen en beddengoed regelmatig. Informatie hierover vind je meestal op het was etiket van de fabrikant.