De boxspring – een comfortabele trend uit de VS

De boxspring - een innovatie of eerder een uit de oude doos? Boxsprings worden steeds populairder en zijn niet meer alleen in hotelkamers, maar ook vaker in huishoudelijke slaapkamers te vinden. In het volgende stuk beantwoorden wij veel gestelde vragen die rond het thema boxsprings relevant zijn.

Inhoudsopgave

Waar komen boxsprings vandaan?
Voor wie zijn boxspring bedden geschikt?
Wat zijn de voordelen van boxsprings?
Welke nadelen hebben boxsprings?
In welke maten zijn boxsprings verkrijgbaar?
Wat is bijzonder aan boxsprings?
Helpen boxsprings tegen rugklachten?
Wat moet je overwegen bij de aankoop van een boxspring?
Het is de combinatie

Waar komen boxsprings vandaan?

Boxsprings werden aan het einde van de 19e eeuw in Amerika ontwikkelt en worden daarom vaak aangeduid als Amerikaanse bedden. De naam bestaat uit de beide begrippen “box” en “spring”, wat respectievelijk verwijst naar het frame en de vering. Daarmee is ook gelijk de bouw van het bed beschreven. Het onderstel, dat op poten steunt om luchtcirculatie mogelijk te maken, vormt het frame die de vering bevat. Daar bovenop komt een matras en naar behoefte nog een extra topper.

Voor wie zijn boxspring bedden geschikt?

Boxsprings hebben veel voordelen en zijn daarom voor veel mensen geschikt. Vanwege de bijzondere hoogte zijn boxsprings geschikt voor bijvoorbeeld oudere personen, omdat dit het in- en uitstappen vergemakkelijkt. De speciale vering ondersteunt de wervelkolom tijdens de slaap en is daarom bijzonder geschikt voor mensen met rugklachten. Verder hebben boxsprings een ideale hoogte voor het kijken van TV waardoor deze ook geschikt is voor mensen die graag gezellig in bed televisie kijken.

Wat zijn de voordelen van boxsprings?

Naast het puur optische pluspunt van boxsprings, die vanwege hun gewichtige ontwerp erg knus zijn, heeft de hoogte nog een beslissend voordeel bij het in- en uitstappen van het bed, wat vooral oudere mensen ontlast. Maar ook jongere mensen met rugklachten zijn hiermee geholpen. Afhankelijk van welk beddengoed gekozen wordt, kan het bed bijzonder knus zijn en is daardoor optimaal geschikt voor “winterhanden”.

Welke nadelen hebben boxsprings?

Als het matras te zacht is kunnen boxsprings leiden tot beperkingen in de bewegingsvrijheid en bij sterk zinken wordt door de warmte zweten bevorderd. Het is daarom erg belangrijk om bij de aankoop van een boxspring de optimale hardheid vast te stellen, om deze fouten te vermijden. Daarnaast is een boxspring vaak groot en daarom lastig te vervoeren. Ook bij voor het vervangen van het matras is een hogere inspanning nodig.

In welke maten zijn boxsprings verkrijgbaar?

Boxspring zijn in verschillende uitvoeringen te koop. Bij OTTO kun je bedden met een ligoppervlak van 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm of 140x200 cm bestellen. Als je wat meer ruimte nodig hebt, zijn er ook boxsprings in de maten 160x200 cm, 180x200 cm of 200x200 cm verkrijgbaar.

Wat is bijzonder aan boxsprings?

Het bijzondere van boxspring zit in de constructie. De verschillende onderdelen – van het verenframe over de matraskern tot en met de topper, kunnen individueel op elkaar afgestemd worden en bieden daardoor het hoogste comfort voor elk type slaper. In tegenstelling tot conventionele bedden is met name de topper de doorslaggevende eigenschap die de boxsprings zo bijzonder maakt.

Helpen boxsprings tegen rugklachten?

Als de boxspring optimaal is afgestemd op de eigen behoeften kan het rugklachten voorkomen of verlichten. Door het gebruikte verenframe en de puntelasticiteit van het matras wordt de wervelkolom optimaal ondersteund en kunnen de spieren zich ontspannen. Ook de hoogte van het bed en het daarmee gepaarde lichtere instappen en uitstappen ontlasten de rug en voorkomen zo klachten.

Wat moet je overwegen bij de aankoop van een boxspring?

Laat je bij de aankoop van je boxspring adviseren zodat de afzonderlijke onderdelen perfect op je behoeften kunnen worden afgestemd. Naast het kiezen van het juist frame moeten ook het boxspring-matras en de boxspring-topper worden afgestemd. Let daarbij op de kwaliteit van de producten om de positieve eigenschapppen van boxsprings volledig te kunnen benutten. Onze klantenservice is rond de klok beschikbaar voor vragen.

Het is de combinatie

Boxsprings worden vaak met matrassen met binnenvering, pocketvering of Bonnell-vering gecombineerd. De boxspring-matrassen kunnen echter veel dikker uitvallen dan standaard varianten. Bovendien zorgt een topper voor hoger slaapcomfort zonder hinderlijke randen. De boxspring-topper is in het algemeen voorzien van een hygiënische afdekking en laat een onaangename “spleet” tussen de afzonderlijke kanten van een dubbel bed helemaal verdwijnen.