Een buffetkast bestaat uit twee delen. Het onderste gedeelte is dicht en het bovenste is open.

Buffetkasten: eettafel en keukenkast in één

Keukenbuffetten zijn gemaakt van massief hout en dienen als praktische plank en decoratief meubelstuk. Klassieke buffetten zijn 180 cm hoog, 120 cm breed en 50 cm diep. Daarom zien ze er bijzonder goed uit in een ruime eetkamer of een grote woonkeuken. Voor kleinere appartementen zijn er compacte modellen.

Het onderste deel van buffetkasten creëert veel opbergruimte voor zaken als bestek, tafelkleden of servetten met lades en afsluitbare vakken. Het bovenste gedeelte bestaat uit planken - open of met glazen deuren. Je kunt er fijn serviesgoed, fijne glazen, mooie schalen, foto's of andere favoriete items in plaatsen.

Tip: Als je jouw buffet naast de eettafel zet, hoef je niet lang te doen om de tafel te dekken. Daarnaast kun je hier eten plaatsen zoals bij een klassiek dressoir. Dit is handig als er een bezoeker is of de tafel al erg vol is.

Inhoudsopgave

Massief hout of houtdecor: de materialen die in buffetkasten worden gebruikt
Deze buffetkast past bij jouw woonstijl
Vijf tips: zo reinigt en verzorg je jouw buffetkast

Massief hout of houtdecor: de materialen die in buffetkasten worden gebruikt

Buffetkasten zijn meestal gemaakt van massief hout of een houten decor - beide brengen een huiselijke sfeer in jouw vier muren. Lees hier hoe de materialen verschillen en wat hun voordelen zijn.

Duurzaam massief hout voor een prettige leefomgeving

Een massief houten buffetkast is vaak gemaakt van sparren, grenen of eiken. Sommige exotische modellen zijn ook gemaakt van bijvoorbeeld mango of teak. Massief houten buffetten worden meestal geolied, in de was gezet, gepatineerd of geverfd. Meubels van puur hout dragen bij aan een prettige leefomgeving en de natuurlijke kleurstelling zorgt voor een gezellige, warme sfeer in de keuken of eetkamer.

Massief hout voelt goed aan en de natuurlijke houtnerf maakt elke kast uniek. Dankzij de hoogwaardige afwerking en het robuuste materiaal zijn massief houten meubelen zeer duurzaam - een kast gaat jarenlang mee en kan zelfs meerdere generaties behagen.

Krasbestendige kasten gemaakt van houtdecor

Een buffetkast met een houten decor bestaat uit spaanplaat of vezelspaanderplaten van gemiddelde dichtheid, kortweg MDF. Deze zijn bekleed met een melamine oppervlak in natuurlijke houtreproductie. Er zijn houtdecors met de uitstraling van vele houtsoorten, zoals eiken, beuken of kersen. De oppervlakken zijn krasvast en stootvast. Dit is vooral handig in de keuken, waar je veel kookt en werkt. Bij sommige modellen is het dressoir gemaakt van een ander materiaal dan de eigenlijke kast, bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk steendecor of kunststof.

Tip: Als je duurzaamheid in houten meubels waardeert, let dan op het FSC-keurmerk (FSC = Forest Stewardship Council), dat is gemaakt van hout dat afkomstig is van duurzaam bosbeheer.

Deze buffetkast past bij jouw woonstijl

Zodat de buffetkast past optisch in het appartement en zorgt voor een harmonieus totaalbeeld, moet je de kast die past bij jouw woonstijl te kiezen. Ontdek hier welke modellen bij welke stijl passen.

Landhuisstijl: lichte massief houten buffetten

Landhuismeubilair ademt een rustieke charme uit. Natuurlijke materialen zoals hout, linnen of glazuur en warme kleuren zoals bruin, taupe of zand creëren een gezellige sfeer in jouw keuken, eetkamer of hal. Deze stijl wordt aangevuld met een klassieke buffetkast in massief hout, bijvoorbeeld gemaakt van gewaxt spar of antieke witte eik. Dat past goed bij een rechthoekige massief houten eettafel.

Moderne woonstijl: eenvoudige kasten en gladde oppervlakken

Functionaliteit en rechte lijnen vormen de moderne woonstijl. Materialen die er cool uitzien, zoals metaal en glas, en heldere, contrastrijke kleuren passen goed bij een moderne eethoek. Met een glazen tafel harmonieert een buffet in een eenvoudige vorm met matglazen elementen en gladde kunststof oppervlakken in wit of een combinatie van grijs en rood.

Vintage stijl: kleurrijke en individuele keukenbuffetten

Meubels met een verhaal, verzamelobjecten uit de kringloopwinkel of vondsten op de vlooienmarkt zijn typerend voor de vintage look. Met pasteltinten en nostalgische decoraties die liefdevol gedetailleerd zijn, kunt je een persoonlijke, gezellige sfeer creëren in jouw woon- en eetkamer. Een gewaxte teakhouten buffetkast met gekleurde vlakken en kleine gebruikssporen past goed bij ander vintage meubilair, bijvoorbeeld een Chesterfield bank van fluweel en een gezellig vintage vloerkleed.

Vijf tips: zo reinigt en verzorg je jouw buffetkast

Waarmee veeg je jouw buffetkast af, hoe plaats je deze correct en wat doet je als er krassen op komen? Met deze vijf tips heb je lang plezier van je buffetkast:

  • U kunt stof verwijderen met een zachte, licht vochtige doek of spons. Veeg het oppervlak daarna droog. Een beetje neutrale zeep helpt meestal bij hardnekkig vuil.
  • Het is beter om geen microvezeldoeken te gebruiken voor massief houten kasten, omdat hun structuur minimale krassen op het oppervlak kan achterlaten.
  • Als het hout natuurlijk, geolied of in de was gezet is, behandel de kast dan met speciale houtolie of was nadat je deze hebt schoongemaakt. Zo bescherm je het oppervlak tegen vocht.
  • Massief houten buffetten mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, anders kan het materiaal verkleuren.
  • Als jouw massief houten buffetkast krassen, vlekken of kleine deukjes heeft, kunt je deze schuren en opknappen.