Een goede bureaustoel is belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Kies jouw perfecte stoel!

Bureaustoelen

Tips nodig voor aanschaf van een bureaustoel? Hier vind je interessante vragen en onze antwoorden over bureaustoelen

Inhoudsopgave

Wat is er belangrijk bij een bureaustoel?
Wat betekent een synchroon-mechanisme voor bureaustoelen?
Het instellen van de bureaustoel: dit is hoe je goed zit
Waarom hebben bureaustoelen vijf poten?
Waar moeten vrouwen op letten bij een bureaustoel?
Hoe kun je goedkoop bureaustoelen bestellen?

Wat is er belangrijk bij een bureaustoel?

Een goede bureaustoel moet voldoen aan verschillende criteria. Allereerst moet je aandacht besteden aan de rugrust: de bureaustoel moet niet te groot of gevormd zijn. Een bureaustoel moet verstelbaar zijn zodat deze jouw rug optimale ondersteuning kan bieden. Ook armleuningen moeten niet vergeten worden. Ze odnersteunen de armen tijdens het werken en maken het zo gemakkelijker om op te staan en geven de armen de mogelijkheid om tot rust te komen. Een van de meest belangrijke kenmerken is de mogelijkheid om de hoogte te verstellen. Idealiter eindigt het zitgedeelte van de stoel voor de knieholte, zodat er precies een vuist tussen past. Dit garandeert een goede bloedsomloop naar de benen en voeten. Het mechanisme vormt de kern van elke bureaustoel. Het is ook aan te raden om een bureaustoel met kantelmechanisme te kiezen. Wat nog beter is, is een bureaustoel met synchroon-mechanisme.

Wat betekent een synchroon-mechanisme voor bureaustoelen?

Het synchroon-mechanisme verzekert je van meer bewegingsvrijheid, ontlasting van de tussenwervelschijven, en bloedcirculatie tijdens het zitten. Het ondersteunt het lichaam, ongeacht in welke positie je zit. Het synchroon-mechanisme verbindt het zitgedeelte met de rugleuning. Wanneer je naar achteren hangt in je stoel, zal je rugleuning kantelen, terwijl het zitvlak zich daar evenwijdig aan bevindt.

Het instellen van de bureaustoel: dit is hoe je goed zit

Mensen die iedere dag vele uren per dag achter de computer werken, hebben een verhoogde kans op ernstige nek- en rugklachten. Dit is vaak niet alleen te wijten aan de lange werkdagen, maar ook aan de fysieke positie die men inneemt. Daarom is het van essentieel belang om je bureaustoel goed in te stelen. Pas jouw bureaustoel zo aan dat er een rechte hoek gevormd wordt vanaf de dijen tot aan de knieën. De voeten moeten recht op de grond gezet kunnen worden. Je armen zouden relaxed en in de juiste hoek op de armleuningen en het bureau moeten kunnen liggen. Je computerscherm moet op ooghoogte staan zodat je hoofd niet omhoog of omlaag hoeft te leunen wanneer je aan het werk bent. Houd een afstand van 50 centimeter tot het scherm aan. Wanneer je langdurig achter de computer aan het werk bent, dan is het aan te raden om kleine bewegingspauzes in te lassen. Veel mensen profiteren ervan om een ergonomisch, oplaasbaar zitkussen op hun stoel te leggen. Dit kussen traint rugspieren en houdt het lichaam continu, onbewust, in beweging.

Waarom hebben bureaustoelen vijf poten?

De basis van bureaustoelen is de zogenoemde voetster. Bureaustoelen zijn voorzien van vijf of zes poten om stabiliteit te verhogen. Vanwege de rollende, roterende en kantelfunctie vereist deze stoel meer flexibiliteit dan statische stoelen met vier poten. Door de ingebouwde stabiliteit is het nauwelijks mogelijk om om te vallen met een bureaustoel.

Waar moeten vrouwen op letten bij een bureaustoel?

Dankzij de anatomie hebben vrouwen een andere zithouding dan mannen. Bredere bekken en smalle schouders zorgen ervoor dat het middelpunt van het lichaam dieper ligt. Bovendien zijn hun spieren minder uitgesproken aanwezig in de benen, billen en onderrug en het bovenlichaam is lichter. Daarom neigen veel vrouwen naar voren te leunen. Een verstelbare zithoogte kan hierbij helpen. Wat ook belangrijk is, is dat de rugleuning van de bureaustoel zachter en flexibeler zou moeten zijn voor vrouwen, om de onderrug meer ondersteuning te bieden. Mannen hebben daarentegen een stevige rugleuning nodig, welke de schouders en de nek ondersteunt.

Hoe kun je goedkoop bureaustoelen bestellen?

Als je je bureaustoel vele uren per dag gebruikt, dan is het sterk aan te raden om iets meer geld te investeren in een bureaustoel van goede kwaliteit. Op de lange termijn zal een goede bureaustoel weldegelijk bijdragen aan een goede gezondheid. Bij OTTO vind je een grote selectie bureaustoelen van hoge kwaliteit in verschillende prijscategorieën. Bij OTTO kun je met iets minder geld ook een goede aankoop doen. Neem ook eens een kijkje bij de sale voor lucratieve aanbiedingen. Hier zijn regelmatig afgeprijsde bureaustoelen van hoge kwaliteit te vinden.