Een goede bureaustoel is belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Kies jouw perfecte stoel!

Flexibele en ergonomische bureaustoelen

Werken op de laptop duurt vaak langer dan gepland. Voor je het weet zit je weer twee uur aan je bureau. Op een bureaustoel zit je veel comfortabeler dan op een normale keukenstoel. Bureaustoelen hebben een zachte zitting die zorgt voor een comfortabel zitvlak. Bovendien heeft een bureaustoel vaak een roterende functie. Je kunt je dus zittend in de stoel verplaatsen, wat het veel gemakkelijker maakt om meerdere uren te zitten. Beweegbare arm- en rugleuningen zorgen ervoor dat je je zithouding kunt veranderen en individuele spiergroepen kunt ontspannen.

Een ergonomische bureaustoel kun je ook individueel aanpassen aan je lichaam en je werkplek. Dit is belangrijk zodat je goed rechtop kunt zitten en een juiste houding voor je rug aan kunt nemen. Je kunt de zithoogte en de helling van de rugleuning aanpassen aan je lengte en zitgewoonten. De zithoogte is vaak te variëren tussen 42 en 54 cm.

Inhoudsopgave

Van design stoelen tot kantoorstoelen: Welke soorten bureaustoelen zijn er?
Waar moet je op letten bij het kopen van een bureaustoel?
Tips voor een gezonde houding aan het bureau
Welke bureaustoel is nu het beste voor op kantoor of thuis?

Van design stoelen tot kantoorstoelen: Welke soorten bureaustoelen zijn er?

Van design stoelen tot directiestoelen - bureaustoelen zijn er in verschillende uitvoeringen die verschillen qua uitrusting en afmeting. Om een goede keuze te maken voor de aanschaf van je nieuwe bureaustoel worden hieronder de verschillende soorten bureaustoelen uitgelegd.

Bureaustoelen: de mobiele klassiekers

Deze tweedelige bureaustoelvariant bestaat uit een zitting met metalen frame en een rugleuning. Je kunt kiezen tussen modellen met en zonder armleuningen. Het neerleggen van je armen ontlast je de nek. Met behulp van een veiligheidsgasdrukveer kun je de zithoogte gemakkelijk aanpassen aan je lichaamslengte. Draaistoelen zijn licht en ruimtebesparend. De breedte varieert tussen 48 en 53 cm, de hoogte tussen 82 en 95 cm. De compacte modellen zijn ook terug te vinden in kleine kantoren en studeerkamers. Als je bezoek hebt en extra zitplaatsen nodig hebt, rol je de draaistoel eenvoudig de woon- of eetkamer in.

Directiestoel: het pluspunt in comfort

De directiestoel is een variant op de bureaudraaistoel en kenmerkt zich door een bijzonder hoge rugleuning en zachte bekleding waarin je comfortabel achterover kunt leunen. Vaak is de zitting aan de voorzijde afgerond zodat de knieën er comfortabel op rusten. Sommige modellen hebben verwijderbare kussens voor het hoofd en de lendenstreek. Sommige armleuningen zijn zelfs gewatteerd en traploos in hoogte verstelbaar en je kunt ze opzij of omhoog klappen. De hellingshoek van de rugleuning is verstelbaar tussen 90 en 165 graden ten opzichte van de zitting.

De standaard hoogte van directiestoelen is tussen de 109 en 127 cm. De modellen zijn ontworpen voor mensen tussen de 170 en 190 cm lang. De laadlimiet is vaak een maximaal gewicht van 130 kg. De relatief massieve stoelen passen goed in grote ruimtes. Modellen met bekleding van echt of kunstleer worden geïntegreerd in een klassieke kamersfeer. Populaire kleuren zijn zwart en natuurlijke tinten. Directiestoelen in felle kleuren zijn extravagant.

Draaibare kruk: rondom zicht in rechtop zittende positie

De kruk heeft een lage totale hoogte. Als je er niet op zit, schuif je hem gewoon helemaal onder het bureau. Het compacte model zonder rugleuning neemt nauwelijks ruimte in beslag, wat vooral handig is in kleine ruimtes. Draaikrukken voor het bureau hebben een afgewerkte zitting en kunnen 360 graden vrij worden gedraaid. Je kunt een gasveersysteem gebruiken om de zithoogte aan je individuele behoeften aan te passen. Met een draaibare kruk oefen je ook het rechtop zitten, je kunt er namelijk niet op leunen.

Tip: Je kunt de draaibare kruk aanschaffen als aanvulling op de bureaustoel zodat je vaker van zithouding kunt wisselen.

Kinderbureaustoel: optimaal zitcomfort voor je kind

Een stoel voor kinderen is praktisch het kleine zusje van de draaistoel. Het is net zo comfortabel, maar heeft een kleinere totale grootte en zithoogte. Met een zitbreedte tot 43 cm, een zitdiepte van 37 cm en een maximale belasting van 70 kg is de stoel zeer geschikt voor kinderen en tieners. Kinderbureaustoelen zijn ook verkrijgbaar in opvallende kleuren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bureaustoel?

Je zult waarschijnlijk vele uren aan je bureau in je nieuwe stoel doorbrengen. De stoel speelt een essentiële rol bij de ergonomie op je werkplek, dus bij het beschermen van je lichaam tegen schade veroorzaakt door langdurig zitten. Overweeg voor je aankoop welke eigenschappen van de stoel voor jou belangrijk zijn.

Wielen en vloerbeschermer

Bureaustoel hebben vaak geremde dubbele veiligheidswielen zodat deze alleen bewegen als het moet. Ze remmen de stoel af als er niemand op zit en zorgen ervoor dat hij stevig staat. Hard plastic zwenkwielen beschermen de vloerbedekking en bewegen geruisloos. Om er zeker van de te zijn dat je vloer na verloop van tijd geen beschadigen oploopt door de wielen kun je een vloerbeschermer aanschaffen.

Verstelbare armleuningen

Voor een goede zithouding is het belangrijk dat je je armen comfortabel weg kunt leggen en je nek kunt ontspannen. Verstelbare armleuningen zijn hiervoor de uitkomst. Hiermee kun je de breedte, hoogte en helling van je bureaustoel aanpassen naar eigen wens.

Luchtige en lendenvriendelijke rugleuning

Als het in de zomer warm wordt, kun je je ook achter je bureau in het zweet werken. Stoelen met een mesh rugleuning zorgen voor een goede luchtcirculatie en voorkomen warmteopbouw in het rug gedeelte. Een zegen voor de onderrug is een in hoogte verstelbare lendensteun die zich aanpast aan de kromming van de lumbale wervelkolom en het zitten gemakkelijker maakt.

De juiste materiaalkeuze

Drink je wel eens koffie achter je bureau of eet je even snel een snack tijdens het werken? Dan kan de materiaalkeuze van groot belang zijn. Stoelen met hoezen van polyester, leer, synthetisch leer en katoen zijn slijtvast en gemakkelijk schoon te maken voor het geval je iets morst.

Let op het draagvermogen

Een bureaustoel moet passen bij je lichaamsgewicht. In de informatie van de fabrikant, onder belastbaarheid, vind je richtlijnen over wat het maximale gewicht is dat de stoel kan dragen.

Schommelfunctie en vering voor dynamisch zitten

Leun achterover en ontlast je rug: bij stoelen met een schommelmechanisme geeft de rugleuning mee zodra je er tegenaan leunt. Je kunt het bewegingsbereik naar wens wijzigen. Wanneer je deze zacht afstelt kun je bijvoorbeeld met weinig moeite in een meer horizontale positie komen. Bureaustoelen met zitdieptevering geven langzaam mee als je gaat zitten, wat het bekken en de wervelkolom ontziet.

Tips voor een gezonde houding aan het bureau

De volgende punten helpen je om je werkplek op een gezonde manier in te richten en met simpele oefeningen spanningen te voorkomen.

  • De juiste zithoogte: Stel je zithoogte zo af dat je onderarm en bovenarm een ​​rechte hoek vormen. Je benen moeten in een hoek van 90 graden op je knieën staan ​​en je voeten moeten los op de grond staan. De armleuningen moeten waterpas zijn en een verlengstuk van de tafel vormen. Je kunt er dus je ellebogen en onderarmen op laten rusten en je schouders en nek ontlasten.
  • Benen bewegen: Zet je benen vrij op de grond of op een steun zonder ze te kruisen. Zo krijgen ze een betere bloedtoevoer. Maak af en toe cirkels met je enkels om wat losser te worden en strek je benen tussendoor helemaal uit.
  • Beweeg je bekken: Als je de helling van de zitting in je stoel kunt aanpassen, zorg dan dat deze iets naar voren helt. Vanuit deze positie is het makkelijker om de beweging en stand van de bekken en de onderrug te variëren.
  • Lijn de afstand tot de tafel en de computer uit: De afstand tussen de bureaustoel en de tafel moet zo groot zijn dat je voldoende ruimte hebt om diep in te ademen via je buik en ontspannen uit te ademen. De aanbevolen kijkafstand tot de computer voor oogvriendelijk werken ligt tussen de 50 en maximaal 80 cm. Als je geen meetlint bij de hand hebt, gebruik dan gewoon je armlengte als referentie. Als je op je laptop werkt, kun je een extern toetsenbord gebruiken om de afstand tot het scherm te vergroten.
  • Stel de schermhoogte correct in: De bovenkant van je scherm moet zich op ooghoogte bevinden. Dit bevordert een rechte houding en ontziet de nek- en oogspieren. Staat je laptop te laag? Laptopsteunen zijn een goede oplossing. Deze zijn in hoogte verstelbaar en je kunt de laptop erop plaatsen zodat het scherm op de gewenste hoogte staat.
  • Regelmatig opstaan: Plaats je printer op enige afstand van je bureau om meer beweging te stimuleren. Wil je bijvoorbeeld koffie zetten of naar het toilet gaan, maak dan van de gelegenheid gebruik om een ​​extra rondje in huis te doen. Regelmatig bewegen is goed voor rug en benen en stimuleert de bloedsomloop en het concentratievermogen.

Welke bureaustoel is nu het beste voor op kantoor of thuis?

Een goede bureaustoel moet voldoen aan verschillende criteria zoals we hierboven hebben beschreven. Wat nu echt de beste bureaustoel is, is per persoon verschillend. Een aantal onderdelen zijn voor iedereen belangrijk, zoals een goede ondersteuning voor de rug, armleuningen en opties om de stoel naar eigen wensen te verstellen zoals bijv. de hoogte. Daarnaast kunnen persoonlijke voorkeuren of belangen meewegen in het kiezen van de perfecte stoel. Om erachter te komen welke bureaustoel het beste bij jou past, beantwoorden we hieronder nog een aantal veel gestelde vragen.

Hoe kan ik mijn bureaustoel kantelen?

Een stoel met een synchroon-mechanisme maakt het mogelijk om een kantelbeweging te maken. Dit mechanisme verzekert je van meer bewegingsvrijheid, ontlasting van de tussenwervelschijven en een goede bloedcirculatie tijdens het zitten. Het ondersteunt het lichaam, ongeacht in welke positie je zit. Het synchroon-mechanisme verbindt het zitgedeelte met de rugleuning. Wanneer je naar achteren hangt in je stoel, zal je rugleuning kantelen, terwijl het zitvlak zich daar evenwijdig aan bevindt.

Wat is beter: een bureaustoel of een kruk?

Mensen die iedere dag vele uren per dag achter de computer werken, hebben een verhoogde kans op ernstige nek- en rugklachten. Dit is vaak niet alleen te wijten aan de lange werkdagen, maar ook aan de fysieke positie die men inneemt. Daarom is het van essentieel belang om je bureaustoel goed in te stellen. Pas jouw bureaustoel zo aan dat er een rechte hoek gevormd wordt vanaf de dijen tot aan de knieën. De voeten moeten recht op de grond gezet kunnen worden. Je armen zouden relaxed en in de juiste hoek op de armleuningen en het bureau moeten kunnen liggen. Je computerscherm moet op ooghoogte staan zodat je hoofd niet omhoog of omlaag hoeft te leunen wanneer je aan het werk bent. Houd een afstand van 50 centimeter tot het scherm aan. Wanneer je langdurig achter de computer aan het werk bent, dan is het aan te raden om kleine bewegingspauzes in te lassen. Veel mensen profiteren ervan om een ergonomisch, oplaasbaar zitkussen op hun stoel te leggen. Dit kussen traint rugspieren en houdt het lichaam continu, onbewust, in beweging. Ook het afwisselen van het zitten op een bureaustoel en kruk is aan te raden. Het voordeel van een kruk is dat je een actievere zithouding aanneemt, omdat de rugleuning niet aanwezig is.

Waarom hebben bureaustoelen vijf poten?

De basis van bureaustoelen is de zogenoemde voetster. Bureaustoelen zijn voorzien van vijf of zes poten om stabiliteit te verhogen. Vanwege de rollende, roterende en kantelfunctie vereist deze stoel meer flexibiliteit dan statische stoelen met vier poten. Door de ingebouwde stabiliteit is het nauwelijks mogelijk om om te vallen met een bureaustoel.

Waar moeten vrouwen op letten bij een bureaustoel?

Dankzij de anatomie hebben vrouwen een andere zithouding dan mannen. Bredere bekken en smalle schouders zorgen ervoor dat het middelpunt van het lichaam dieper ligt. Bovendien zijn hun spieren minder uitgesproken aanwezig in de benen, billen en onderrug en het bovenlichaam is lichter. Daarom neigen veel vrouwen naar voren te leunen. Een verstelbare zithoogte kan hierbij helpen. Wat ook belangrijk is, is dat de rugleuning van de bureaustoel zachter en flexibeler zou moeten zijn voor vrouwen, om de onderrug meer ondersteuning te bieden. Mannen hebben daarentegen een stevige rugleuning nodig, welke de schouders en de nek ondersteunt.