Kisten door de jaren heen

De kist is tegenwoordig een gewild decoratief item dat vaak gebruikt wordt voor het opbergen van verschillende spullen. Zo bestaat er de dekenkist voor alle dekens en beddengoed en de verkleedkist waarin oude carnavalspakken en oma’s hakken opgeborgen worden. Natuurlijk zijn er ook de eeuwenoude boekenkisten die het nog steeds erg goed doen.

De voorloper van alle meubels

De kist was het eerste meubel binnen het huishouden en werd voornamelijk gebruikt voor het opbergen van spullen. Onder de namen kist, cassa, cassone en Truhe komen ze voor in heel Europa. Het was een handig exemplaar, want wanneer men geen zitplaats meer had, gebruikten zij hiervoor diezelfde kist. Je kan je indenken dat een hele avond op een kist zitten niet altijd even prettig is. Daar zocht men een oplossing voor. De stoel werd namelijk uitgevonden toen men een verhoging aan de achterkant van de rug plaatsten en twee armsteunen toevoegden. Dit werd de ‘zittekist’ genoemd. De langere exemplaren van de zittekist waren bedoeld als zitbank.

Buiten dat de kist de voorloper van de stoel was, is het ook de voorloper van de kasten en het dressoir geweest. Het middeleeuwse tresoir was een kist op vier hoge poten. Later werd dit meubelstuk uitgebreid tot kasten en dressoirs.

De boekenkist

De boekenkist is bekend geworden door het verhaal van Hugo de Groot. Hugo de Groot zat in een levenslang gevangenschap in Slot Loevestein wegens religieuze rellen binnen het land. Prins Maurits, wie toen aan de macht was, besloot om al zijn tegenstanders te straffen of van het leven te beroven. Hugo de Groot had in dat opzicht geluk, want in zijn gevangenschap was het voor hem toegestaan om te blijven studeren en te lezen. Hugo de Groot las ontzettend veel. Zijn stapels boeken werden gehaald en gebracht in een grote boekenkist. Deze boekenkist werd na een lange tijd niet meer gecontroleerd op smokkelwaar dat Hugo de Groot vanuit zijn kamer had kunnen smokkelen. Een vertrouwen dat ze hem niet hadden moeten geven, want met behulp van zijn vrouw en het dienstmeisje weet Hugo de Groot te ontsnappen via zijn boekenkist. De boekenkist van Hugo de Groot heeft extra waarde gegeven aan de boekenkist in het algemeen.