Douchecabines zijn er in veel soorten en maten. Kies jij voor een douchescherm of schuifdeur?

Een douchecabine ziet er goed uit en biedt comfort

Goed en passend geselecteerd, draagt een douchecabine bij aan een heldere lijn en een harmonieuze uitstraling in de badkamer. Douchecabines creëren met hun wanden een duidelijk gescheiden ruimte - de badkamer ziet er verzorgd en van hoge kwaliteit uit.

Naast zijn sfeervolle uitstraling is de douchecabine ook nog eens zeer functioneel: dankzij de goed gesloten cabines blijft spatwater in de douche, waardoor ook de vloer buiten de douche droog blijft. Het maakt het ook gemakkelijker om de badkamer schoon te maken. Het belangrijkste verschil tussen douchecabines is de vorm, hoogte en soort glas.

Inhoudsopgave

Keurig opgesomd: varianten van douchecabines
Een kwestie van perspectief: plastic of glas?
De juiste cabine voor jouw badkamer: tips om te kiezen
De juiste maat - zo zijn de afmetingen juist
Vier tips voor het schoonmaken van douchecabines

Keurig opgesomd: varianten van douchecabines

De badkamers en de behoeften van hun gebruikers zijn divers - ook douchecabines. Daarom worden de functionele en visueel aantrekkelijke natte ruimtes in verschillende uitvoeringen aangeboden. We hebben een overzicht samengesteld en hieronder laten we je de voordelen zien van de verschillende modellen.

Barrièrevrije toegang tot de kamer en inloopdouches

Kamerdouches geven je ruimte en bewegingsvrijheid tijdens het douchen. Niets staat dus een ontspannen douche voor twee in de weg. Grote douches zijn meestal van vloer tot plafond of hebben slechts een zeer kleine richel, zodat ze vaak drempelvrij zijn. Dit is handig voor lichamelijk gehandicapten en maakt het ook gemakkelijker om de douche schoon te maken. De vloer is gemakkelijk te schrobben bij het afnemen van de badkamervloer.

Tip: Mocht het niet mogelijk zijn om een afvoer in de vloer te plaatsen, dan kun je in de grote douche een douchebak gebruiken .

Inloopdouches , die ook gelijk met de vloer worden geïnstalleerd , kunnen een alternatief zijn voor kamerdouches . In dit geval moet de badkamer volledig betegeld zijn en een afvoer in de vloer hebben. Inloopdouches hebben meestal alleen een douchewand die beschermt tegen opspattend water en zijn verder aan de zijkanten open.

Ruimtebesparende varianten: hoekdouches en ronde douches

In kleine badkamers is het belangrijk om goed gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Dat kan met hoekdouches of ronde douches. Hoekdouches hebben meestal twee douchewanden die een vierkant vormen met de betegelde hoekwanden van de badkamer. Een van de wanden is meestal uitgevoerd als schuif- of klapdeur , waarvan de ruiten worden opgevouwen of achter elkaar worden geschoven.

Met ronde douches maak je goed gebruik van de kleine ruimte in kleine badkamers. In tegenstelling tot hoekdouches steekt er bij deze modellen geen hoek uit in de ruimte. In plaats daarvan worden ze gekenmerkt door een ruimtebesparende afronding en vormen ze zo een soort halve cirkel. Dergelijke douches betreed je via een klapdeur of een dubbele klapdeur.

Complete douches: praktische, zelfstandige cabines

Met complete douches , de naam zegt het al. Net als in een klein hokje zijn er geen open zijkanten om aan tegels of aan de muur te bevestigen. Deze variant van de douchecabines is daarom ook geschikt voor badkamers die niet betegeld zijn op de douchelocatie. Een flexibele complete douche geeft je dus nog meer vrijheid bij het vormgeven van je badkamer.

Complete douches zijn meestal duurder dan andere douchewanden omdat douche armaturen en andere accessoires zijn inbegrepen bij deze douches. Veel complete douches hebben ook een dak. Hierdoor kan er geen water over de douchewanden spatten. Tegelijkertijd dringen er minder geluiden van buitenaf de douche binnen en kunt je jouw tijd voor uzelf besteden zonder gestoord te worden.

Het alternatief: bad opzetstukken

Als je in jouw appartement geen douche heeft, kun je in plaats daarvan het bad gebruiken om te douchen. Zo'n opzetstuk bevestig je meestal met een telescoopstang tussen de badkuip en het plafond.

Een kwestie van perspectief: plastic of glas?

Douchecabines bestaan meestal uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een voor de douchebak en een ander voor de douchebeglazing. Hier is een kort overzicht:

Sanitair acryl: onderhoudsvriendelijke composieten

Terwijl douchebakken in het verleden voornamelijk van geëmailleerd staal werden gemaakt, worden composietmaterialen zoals sanitair acryl tegenwoordig vaker gebruikt. Dit materiaal is sterk en gemakkelijk schoon te maken. Omdat het oppervlak vaak gladder is dan andere materialen, is het aan te raden om een douchemat te gebruiken zodat je niet snel uitglijdt onder de douche.

Stabiel, ongevoelig glas

Met name kunststof en veiligheidsglas hebben de overhand gekregen voor de scheidingswanden. Dit laatste maakt een hoogwaardige indruk en is duurzaam en stabiel. Veiligheidsglas is gemakkelijk schoon te maken en ongevoelig voor krassen. Mocht de douchewisser per ongeluk tegen het glas vallen of om andere redenen breken, dan valt veiligheidsglas in vele kleine stukjes zonder scherpe randen.

Lichte en goedkope kunststof deuren

Kunststof deuren hebben als voordeel dat ze bijzonder licht zijn en daarom bijzonder geschikt zijn voor gezinnen met kinderen of lichamelijk gehandicapten. Qua prijs zitten ze ook vaak in het lagere segment.

Ook voor de deuren kunt je kiezen tussen helder glas en gezandstraald melkglas. Als de badkamer door het hele gezin wordt gebruikt, kun je het matglas gebruiken om ongestoord te douchen als er iemand anders in de kamer is. Als je tijdens het douchen alleen in de badkamer bent, kan het uitzicht dat je geniet door het heldere glas erg ontspannend zijn.

De juiste cabine voor jouw badkamer: tips om te kiezen

De douchecabine en de badkamer moeten bij elkaar passen. Wij helpen je bij het vinden van de douchecabine voor jouw badkamer:

Ruimtebesparend voor grote badkamers

Met grote badkamers bent je vrij om te kiezen. Om thuis zoveel mogelijk uit je wellness paleis te halen, raden we een grote kamer of inloopdouche aan. Hij biedt je niet alleen veel comfort, maar kan ook een aansprekende hoofdrolspeler in jouw badkamer worden.

Klein maar krachtig: praktische oplossing voor weinig ruimte

In een kleine badkamer hoef je niet zonder een ontspannende douche met veel comfort. Ook in kleinere hoeken is er ruimte - dit betekent dat vooral hoek- en ronde douches ook bij beperkte ruimte een plekje vinden . Houd bij de planning rekening met de benodigde ruimte voor de openstaande deuren.

Heb je daar aan gedacht? Tips voor hellingen

Bij schuine plafonds is de ruimte bovenaan beperkt. Zit er een ligbad onder, dan bouw je deze met een bad opzetstuk eenvoudig om tot douche.

Ga naar de laatste planningsstap

Overweeg ook of jouw badkamer een afvoer in de vloer heeft. Als deze beschikbaar is, is het raadzaam om een barrièrevrije douche te plannen, zodat je voorbereid bent op de toekomst. Als er geen afvoer is, kunt je een extra douchebak plaatsen.

Tip: welke variant je ook kiest, zoek naar ten minste nog een paar helpende handen om op te zetten.

De juiste maat - zo zijn de afmetingen juist

De juiste hoeveelheid is belangrijk, zodat jouw nieuwe douche in jouw badkamer past. De productbeschrijvingen van de afzonderlijke modellen helpen je bij het plannen:

  • Bij ronde douches wordt de straal gemeten, die bij de meeste modellen 55 cm is.
  • Meet bij hoekdouches het beschikbare vloeroppervlak en plan indien nodig een kleine vrije ruimte van 1 - 2 cm per zijde.
  • Veel douchedeuren hebben een verstelbereik, waardoor ze groter en kleiner gemaakt kunnen worden . Zoek naar zo'n opmerking in de productbeschrijving.
  • Houd er bij het inschatten van de opstaphoogte rekening mee dat de douche naar binnen afloopt zodat het water kan weglopen. De werkelijk te overwinnen drempel is dus groter dan de buitentrap van de douche.

Vier tips voor het schoonmaken van douchecabines

Een voordeel van douchecabines is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Vier eenvoudige tips in het kort:

  • Reinig de douchekranen af en toe met azijn om kalkaanslag te verwijderen.
  • Ook hardnekkige kalkvlekken zijn te verwijderen met tandpasta en een oude tandenborstel. Doe gewoon wat tandpasta op de vlekken en laat het een paar minuten inwerken. Daarna schrobben, afspoelen - klaar!
  • Extra voor aluminium: Wij adviseren een mengsel van water en bakpoeder in plaats van azijn om kalkaanslag te verwijderen. Meet beide delen af zodat er een stevige pasta ontstaat die je op de kalkvlekken kunt aanbrengen. Daarna even laten inwerken en daarna met een zachte doek en schoon water afnemen.
  • Je moet de douchekop ook regelmatig ontkalken, zodat het water gelijkmatig kan stromen. Als je een ballon over hebt van het verjaardagsfeestje van de laatste kinderen, kun je die gebruiken - anders doet een plastic zak hetzelfde. Vul de ballon met azijnzuur of citroenzuur, plaats hem boven de douchekop en laat hem intrekken. Daarna kun je de limoen wegvegen met een doek.

Tip: We hebben op Roombeez een uitgebreid artikel over het verwijderen van kalkaanslag voor je samengesteld.