Gezellig tafelen in de eetkamer

Een eetkamer is meer dan een tafel met stoelen waar je kan eten. Een eetkamer staat symbool voor samen zijn. Romantisch dineren met z’n tweeën, gezellig eten met de kinderen, of uren lang tafelen met vrienden. De eetkamer is dus meer dan alleen een ruimte om in te eten. Er zijn verschillende keuzes wat betreft meubels. Een tafel met stoelen of een bank. Een lange tafel waar je veel gasten aan kwijt kan of juist een vierkante of ronde tafel zodat iedereen contact met elkaar kan maken.

Alles is mogelijk om ervoor te zorgen dat de eetkamer de uitstraling krijgt die jij wilt. Of dat nou die Bourgondische gezelligheid is of een chique uitstraling alsof je in een luxe restaurant zit. Het fijne aan een aparte eetkamer is dat alles afgestemd kan worden op eten en dineren. Zo hoeven er geen onnodige meubels in de ruimte geplaatst te worden. Het belangrijkste is de eettafel en de stoelen. Genoeg opbergruimte voor servies, tafellinnen en decoratie is wel handig. Een buffetkast zou in een eetkamer voor opbergruimte kunnen zorgen.

Een paar tips die handig kunnen zijn bij het inrichten van je eetkamer en het kiezen van de juiste meubels:

    • Meet de eetkamer. Zo voorkom je dat je een tafel kiest die te groot is voor de ruimte en die bijvoorbeeld de route van de eetkamer naar de keuken hindert.
    • Zorg dat de stoelen en tafel bij elkaar passen. Niet que design, maar qua grootte. De eetstoelen moeten makkelijk onder de tafel kunnen schuiven. En tussen de onderzijde van het tafelblad en de armleuning moet minimaal 15 centimeter ruimte zijn. Anders schaaf je je armen open. Houd ook rekening met de ruimte tussen de stoelen om botsende ellebogen te voorkomen.
    • Bedenk hoeveel personen aan de eettafel moeten kunnen zitten. Een goede richtlijn is om uit te gaan van alle gezinsleden plus 2. Komen er vaak eetgasten dan kiest u voor een grotere tafel.
    • Denk goed na over de materialen. Een glazen blad met scherpe hoeken is niet de handigste keuze als er kinderen in huis rondlopen.
    • Speel met kleuren en verlichting. De keuze voor verlichting en kleur is belangrijk omdat deze een belangrijke rol spelen in de sfeer bepaling.