Een futonbed essentieel en praktisch

Een goed bed is essentieel. Wanneer je een bed gaat kopen is het belangrijk om goed uit te proberen welk bed perfect bij jou past. Dit om ervoor te zorgen dat je elke nacht heerlijk kunt slapen. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je overdag meer energie hebt. Uitgerust aan een nieuwe dag beginnen, dat wil toch iedereen?

Een goed bed kiezen is dus belangrijk en daarom moet je er genoeg aandacht aan geven. Er zijn verschillende type bedden. Een daarvan is het futonbed. Een futonbed heeft in tegenstelling tot andere bedden een licht matras. Een voordeel hiervan is dat makkelijk kan worden verplaatst. Het idee hierachter is dat het bed dan ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zo kan een futonbed bijvoorbeeld overdag opgeklapt worden en met kussens omgetoverd worden tot een bank. Dit is ideaal in kleinere ruimtes.

De herkomst van futonbedden

De inspiratie voor futonbedden komt vanuit Azië. In Japan refereert het woord futon naar een traditionele stijl van Japans beddengoed dat uit buigzame matrassen bestaat. Ze zijn ontworpen om te slapen op de vloer. Een futonmatras in Japan is een plat matras met een stoffen buitenkant. Het matras is gevuld met katoen, wol of een synthetische vulling. Doordat de matrassen buigzaam zijn kunnen ze overdag worden opgevouwen en opgeborgen. Zo kan de ruimte overdag voor andere doeleinden worden gebruikt. Om te voorkomen dat de vulling plat gedrukt raakt, zijn er veel Japanners die regelmatig hun futonmatras uitkloppen. Ze gebruiken daar een speciaal instrument voor dat traditioneel van bamboe werd gemaakt. Het lijkt op een mattenklopper.

Een westers futonbed heeft echter wel een onderstel, maar dit is vaak vrij laag. Daarnaast heeft het vaak laders onder het bed, zodat er extra opbergruimte is voor eventueel kussens en dekens. Er zijn ook futonbedden met een verstelbaar frame. Door het matras te vouwen, kan het niet alleen als bed maar ook als bank gebruikt worden. In tegenstelling tot de Japanse variant, heeft een westers futonbed meestal meerdere lagen en is het meestal dikker en groter. Qua formaat lijkt een westers futonbed dus meer op een traditioneel matras. Futonbedden hebben daarnaast ook vaak een verwijderbare hoes zodat het uiterlijk kan worden aangepast naar smaak. Een bijkomend pluspunt is dat de hoes zo gemakkelijk kan worden gewassen. Dit is erg handig vooral omdat futonbedden vaak worden gebruikt voor logees. De bank kan makkelijk veranderd worden in een bed, wanneer er onverwacht gasten blijven slapen.

Futonbedden worden vaak geleverd als set: met een matras en een frame. Een licht matras als van een futonbed kan misschien oncomfortabel klinken, maar dat is het zeker niet. Er zijn verschillende types futonbedden te koop zo vindt je er zeker een waar je heerlijk op kan slapen.