Gordijnen

Gordijnen zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar twee dingen hebben ze gemeen; ze staan erg mooi in de woonkamer en houden pottenkijkers buiten. Bij OTTO kun je veel verschillende gordijnen makkelijk online bestellen. Scrol door ons enorme assortiment en heb jouw perfecte gordijnen binnen enkele dagen in huis.

Inhoudsopgave

Comfortabele temperatuur in huis door gordijnen
Wat zijn energiebesparende gordijnen?
Wat is het voordeel van energiebesparende gordijnen?
Hoe kan je gordijnen het beste wassen?
Dekkend, maar doorschijnend; hoe vind je de juiste gordijnen
Welke hoogte moeten gordijnen hebben?
Hoe breed moeten de gordijnen zijn?
Kies de juiste montage
Soepele rails voor meerdere gordijnen
Meer dan bescherming tegen de zon: gordijnen creëren een gezellige sfeer
Gordijnen: lichte stoffen en textiel voor in de zomer
Zomerse frisheid

Comfortabele temperatuur in huis door gordijnen

Gordijnen zijn in eerste instantie tegen pottenkijkers en kunnen zorgen voor een goede sfeer in het huis. Vanwege de vele verschillende ontwerpen kun je dit mooi afstemmen op de rest van de woonkamer en leg je een mooi accent op de vensterbank. Vloer lengte gordijnen zijn erg elegant en werken als echte eyecatcher. De sierlijke plooien brengen visuele beweging in de kamer.

Een ander voordeel van gordijnen is dat ze licht, stof en tocht tegenhouden. Afhankelijk van de dikheid van het materiaal kunnen gordijnen ook geluidwerend zijn. Dit is vooral belangrijk op kamers die grenzen aan drukke wegen. Als je last hebt van veel licht in de kamer dat schijnt op de tv of computer, is het raadzaam lichtgewicht, semi-pure gordijnen aan te schaffen. Zo beperk je namelijk het licht in de kamer, zonder dat het donker wordt.

Wat zijn energiebesparende gordijnen?

De zogenaamde thermische gordijnen kunnen je helpen de stookkosten tijdens het koude maanden te beperken. Ze zijn gemaakt van isolerend materiaal zoals polyester of acryl. Speciale stoffen als fluweel hebben een groot oppervlak en houden de warmte in de kamer. Dit vermindert het energieverbruik. Wil je het isolerende effect bereiken, moet je wel zorgen dat de gordijnen tot op de grond vallen. Door het dichte materiaal is er gelijk een verduisterend effect.

Wat is het voordeel van energiebesparende gordijnen?

Energiebesparende gordijnen bieden een extra manier om de warmte in de winter binnenshuis te houden. Een groot raam is in de donkere maanden een toegangspoort voor kou. Om een optimaal effect te bereiken, moet de gordijnen tot aan de grond vallen.

Hoe kan je gordijnen het beste wassen?

Aangezien gordijnen gemaakt worden van veel verschillende materialen, moet je altijd het wasvoorschrift in acht nemen. Echter kunnen de meeste gordijnen gewassen worden op een temperatuur van 30 tot 40 graden met een mild reinigingsmiddel. Voor witte gordijnen wordt aanbevolen te wassen met wasmiddel waar bleek in zit.

Dekkend, maar doorschijnend; hoe vind je de juiste gordijnen

Voor degenen die veel waarde hechten aan hun privacy, zijn gordijnen al een goede keuze. Omdat de gordijnen aan de binnenkant van het raamt hangt, kun je wel naar buiten kijken, maar kunnen mensen vanaf buiten niet naar binnen kijken. Daarom hebben transparante gordijnen een afschermende werking maar laat het dunne materiaal genoeg natuurlijk licht binnen. Klassiek witte gordijnen of pasteltinten zorgen ervoor dat de ruimte lekker licht blijft.

Welke hoogte moeten gordijnen hebben?

Over de hoogte van de gordijnen beslist natuurlijk ten eerste jouw eigen smaak. Als het gordijn op vensterbankhoogte is, dan moet hij even hoog zijn als de vensterbank, maar je kunt hem ook net iets langer dan dat maken. Vloergordijnen zijn gordijnen die van het plafond tot de vloer reiken. Of er ruimte tussen de gordijnen en de vloer is of dat ze precies tot op de grond vallen, beslis je zelf. Er zijn geen vaste regels. Toch kiezen de meeste mensen wel voor een afstand tussen vloer en gordijn van 2 tot 3 centimeter. Het voordeel: gordijnen worden aan de onderkant niet vies of nat en vangen veel minder stof op.

Hoe breed moeten de gordijnen zijn?

Bij productinformatie van het product vind je de werkelijke stof breedte. Wanneer het gordijn geplooid is, moet je een bredere maat aanschaffen dan wanneer het gordijn gewoon recht is. Als vuistregel kun je onthouden: ongeveer drie keer de venstermaat, dan heb je genoeg stof voor de plooien.

Kies de juiste montage

Welk monteersysteem de juiste is, is afhankelijk van het ontwerp en gewicht van de door jou gekozen gordijnen. Bij valletjes en paneelgordijnen is een smalle gordijnroede aan het raamkozijn of de muur bevestigd. Deze bestaan meestal uit licht en stevig kunststof, maar soms ook uit metaal of hout. Ze kunnen er snel op- en af worden gemonteerd. Als je niet wilt boren, hebben we hier ook genoeg alternatieven voor.

Soepele rails voor meerdere gordijnen

De lange en vaak zware gordijnen kunnen vaak aan met een gordijnrails of een stang aan de muur bevestigd worden. De rails zorgen voor een zeer stabiele bevestiging en soepele werking. Zo kun je de gordijnen snel en moeiteloos bewegen. De rails systemen zijn ook geschikt voor verschillende soorten gordijnen. Een montage van drie verschillende gordijnen die apart kunnen bewegen is geen probleem.

Meer dan bescherming tegen de zon: gordijnen creëren een gezellige sfeer

Gordijnen zijn niet alleen om nieuwsgierige blikken buiten te houden of kamers te verduisteren, ze dienen ook aanzienlijk bij in de sfeer van je woonkamer, slaapkamer babykamer of keuken. Zware stoffen als brokaat en fluweel zorgen voor een bijzonder gezellige sfeer, terwijl delicate gordijnen van semi-transparante synthetische vezel of licht katoen zorgen voor aangenaam licht in de kamer. Wie graag voor iets aparts gaat: grote prints trekken veel aandacht en lijken bijna op een kunstwerk in je vensterbank, terwijl kleurrijke gordijnen met hun met lengte elke balkon of terras een seventies flair bezorgen.

Gordijnen: lichte stoffen en textiel voor in de zomer

Gordijnen dienen niet langer meer alleen tegen nieuwsgierige blikken, maar zijn uitgegroeid tot een centraal element van het huis. Door gordijnen worden kamers namelijk comfortabeler en sfeervoller. Ze hebben ook invloed op de temperatuur binnenshuis, afhankelijk van de stof. Het grootste voordeel van gordijnen is dat je ze makkelijk kan vervangen wat de kamer weer een hele andere look en feel geeft.

Zomerse frisheid

Het is voordat de zomer begint leuk om de zware materialen die in de winter veel sfeer en gezelligheid geven te vervangen voor lichte katoen en linnen stoffen. De nieuwe look in combinatie met de lichte kleuren en speelse patronen brengt een zomerse lichte frisheid. Vooral in de hete zomermaanden zijn gordijnen niet alleen decoratief, maar ook praktisch omdat ze de temperatuur binnenshuis koel kunnen houden. Hiervoor kun je ’s Ochtens eenvoudig de gordijnen dicht doen zodat het zonlicht niet direct de kamer in schijnt. De lichte stoffen reflecteren de zonnestralen, zodat niet alle warmte de kamer in kan komen. De keuze van gladde oppervlakken is in de zomer raadzaam, omdat dit beter reflecteert dan oppervlakken met plooien.