Hanglampen zijn prachtige blikvangers in je woning

Het inrichten van je woning is vaak een lastig karwei en het kost je veel tijd. Hiernaast kunnen de kosten ook hoog oplopen wanneer je nieuwe meubels en een vloer wilt aanschaffen. Wanneer je weinig ervaring hebt met het inrichten van woningen, weet je vaak totaal niet waar je moet beginnen. Welke stijl vind je mooi en hoe kun je dingen met elkaar combineren? Met het bezoeken van woonwinkels en het lezen van woonmagazines kom je vaak een heel eind voor je inspiratie. Er zijn ook nog vele mogelijkheden om accessoires te combineren met je meubels. Daarnaast sta je voor de keuze om lampen uit te kiezen. Er worden vele soorten lampen aangeboden en voor verschillende doeleinden, dus welke moet je kiezen? Bijvoorbeeld een industriële hanglamp, of juist een klassieker model?

Ben je op zoek naar verlichting die zowel functioneel als decoratief is? Hanglampen hangen elegant aan het plafond en zorgen zo voor directe lichtuitstraling in een bepaalde straal. Of ze nu gericht zijn op een lichte tafel of op een nis in je woonkamer, deze hanglampen geven bepaalde objecten in je huis gericht licht.

Misschien wil je een speciaal verlichte eethoek? Of wil je je salontafel sfeervol verlichten? Tegelijkertijd worden de lampen zelf een decoratief object: ze worden niet direct aan het plafond bevestigd zoals andere plafondlampen, maar fungeren als woondecoratie in de kamer. Moderne lichtbronnen zoals LED zorgt ervoor dat deze lampen in hun volle kracht schijnen en je vier muren verlichten zonder veel warmte af te geven.

Inhoudsopgave

Laat er licht zijn: je kunt kiezen tussen deze varianten
Led of halogeen
Welke hanglamp past bij jouw woonstijl?
Algemene tips bij het kiezen van een hanglamp
Alles wat je verder nog wilt weten over hanglampen
Hanglampen kopen je bij OTTO voor woonkamer, slaapkamer of waar dan ook in huis: kies en koop je favoriete hanglamp.

Laat er licht zijn: je kunt kiezen tussen deze varianten

Hanglampen bieden vele functies: van in hoogte verstelbaar tot dimbaarheid van het licht. Er is een breed scala aan hangende lampen verkrijgbaar in ongebruikelijke vormen, kleurrijke ontwerpen en in vele maten.

Een of meer lichtbronnen

Hanglampen kun je onderscheiden op basis van het aantal lichtbronnen: Een spot met slechts één lichtbron accentueert optisch een kleine straal, zoals een ronde eettafel voor één of twee personen. Multiflame kroonluchters bestaan uit een strip met meerdere lampen. Ze creëren een langgerekte, lichte ruimte om je heen en zijn dankzij hun design met maximaal vijf spots bijzonder geschikt voor grotere en langere tafels.

In hoogte verstelbaar

In hoogte verstelbare lampen hebben één of twee katrollen of kabels die naar wens verlengd of verkort kunnen worden. Zo kun je zelf de lichtcirkel bepalen. Hierbij geldt: Hoe dieper de lamp hangt, hoe smaller de radius en hoe lichter de ruimte eronder.

Voor het dimmen van de lichtintensiteit

Met een dimmer - zowel ingebouwd als apart - kan het licht naar wens helderder of donkerder worden ingesteld. Zo kun je de lichtintensiteit aanpassen aan de situatie. Of je nu meer licht wilt hebben voor het diner of juist meer ingetogen voor de daaropvolgende discussies aan tafel: met een dimmer ben je flexibel.

Met een kap

Een model met een kap geeft het licht een richting. Met een directe lamp kunnen oppervlakken uiterst nauwkeurig worden verlicht.

Led of halogeen

Lichtbronnen zoals led- en halogeenlampen kunnen de hanglampen min of meer fel laten schijnen in je kamers. De lichtsterkte wordt gemeten in lumen (lm) per watt (W), met een bereik van 15 tot 150 lm/W van de donkerste tot de helderste lamp.

LED-lampen: helder en duurzaam

Ben je op zoek naar een energiebesparende hanglamp? LED's produceren een bijzonder helder licht met maximaal 150 lm/W. Tegelijkertijd wordt LED als bijzonder energiezuinig beschouwd, omdat er meer licht wordt opgewekt met minder elektriciteit. LED-lampen gaan bijzonder lang mee, tot wel 50.000 uur. Als moderne lichtbron is LED daarom zeer geschikt voor meerdere spotjes. Op deze manier kun je ook waardevolle energie besparen.

Halogeenlampen: prettig en voordelig

Met een lichtsterkte van 15 en 27 lm/W is halogeen bijzonder aangenaam voor de ogen. Halogeenlampen hebben een warm wit licht van rond de 3.200 Kelvin. Dit komt ongeveer overeen met de kleurtemperatuur van een conventionele gloeilamp. Halogeenlampen zijn goedkoper in aanschaf, maar hebben een hoger stroomverbruik dan LED lampen. Hun levensduur is ongeveer 4.000 uur.

Tip: Als één lamp uitvalt, moet je ook een vervanging voor alle andere kopen in het geval van kroonluchters met meerdere lampen. Ze hebben meestal een vergelijkbare levensduur en moeten daarom in dezelfde periode worden vervangen.

Welke hanglamp past bij jouw woonstijl?

Decoratieve hanglampen baden niet alleen jouw woonruimtes in sfeervol licht, ze onderstrepen ook je favoriete woonstijl. Hier vind je drie ideeën voor geschikte lampen die passen bij jouw voorkeur.

Klassiek: subtiel en gereserveerd. Klassieke kleuren zoals hout en wit passen prima.

De klassieke woonstijl werkt met gedempte kleuren en kenmerkt zich door zijn tijdloze meubelstukken. Een elegante, goudkleurige lamp met een witte kap past goed boven een massief houten keukentafel. Symmetrie is een populair stijlmiddel in de klassieke woning: hang gewoon twee lampen naast elkaar.

Modern: schoon en eenvoudig. Een glazen hanglamp van glas of met een industriële uitstraling passen perfect!

Eigentijdse meubels met roestvrijstalen elementen in combinatie met eenvoudige lijnen: zo ziet een moderne woning eruit. Een chroomkleurige hanglamp met meerdere lampen vestigt de aandacht op een glazen eettafel in de eetkamer. Zwart lederen stoelen, ook met roestvrijstalen poten, passen er goed bij. Grote industriële hanglampen passen ook perfect in een modern interieur en zorgen voor een stoere uitstraling.

Vintage: speels en nostalgisch. Kies bijvoorbeeld voor een rotan, bamboe of houten hanglamp.

Als je je huis graag liefdevol en tot in de details inricht, dan past de vintage stijl waarschijnlijk helemaal bij jouw interieur. Een filigrane hanglamp met zwart metalen ornamenten is hier bijzonder geschikt om een kleine nis in je woonkamer te verfijnen, bijvoorbeeld boven een bijzettafel. Tegelijkertijd benadruk je het nostalgische karakter van je woonstijl. Materialen als rotan, bamboe of hout passen ook prima bij deze stijl.

Algemene tips bij het kiezen van een hanglamp

  1. Voorbeeld. Voordat je de lamp ophangt, kun je het beste een voorbeeld maken van touw en papier of karton. Hang hem op boven de plek waar je hem uiteindelijk wilt hangen. Is het de goede grootte en hoogte?
  2. Hoogte. We adviseren om de lamp ongeveer 70 cm boven de eettafel op te hangen. Wanneer je hem boven de salontafel hangt, zorg dan dat je je hoofd er niet aan kunt stoten en dat hij niet al het zicht belemmert. Wanneer het niet goed past, kun je beter een plafondlamp gebruiken.
  3. Doel. Waar wil je de lamp voor gebruiken? Voor sfeerverlichting of voor werkverlichting? Bij werkverlichting kun je het beste lampen gebruiken die naar beneden schijnen en bij sfeerverlichting lampen met een ronde, bredere verlichting.
  4. Type. Gebruik je de lamp veel of weinig? Bij licht dat je veel gebruikt, kun je het beste LED-lampen of spaarlampen gebruiken, want deze hebben veel meer branduren en besparen meer energie dan gloeilampen.

Alles wat je verder nog wilt weten over hanglampen

Hoe moet je een hanglamp ophangen en aansluiten of verplaatsen?

Let op dat je altijd als je een hanglamp aansluit de stroom uit zet. Check met een spanningszoeker of de stroom echt uit staat. Bij de lamp zit een bevestigingsbeugel of haakjes die je tegen het plafond kunt schroeven met behulp van schroefpluggen. Afhankelijk van de centraaldozen in je huis maak je de bevestigingsbeugel vast aan de centraaldoos of aan het plafond zelf. In nieuwbouw huizen kun je de lamp meestal aan de centraaldoos vast maken, in oudere huizen moet dit vaak aan het plafond. Check de gebruiksaanwijzing van de lamp hoe je de armatuur vastmaakt aan de bevestigingsbeugel.

Welke hanglamp past het beste boven een eettafel en hoeveel hanglampen gebruik je?

Welke hanglampen het best boven een eettafel passen zijn lampen die de tafel goed verlichten. Dus lampen waarvan de lichtbron vooral naar beneden gericht is. Afhankelijk van de vorm van de tafel en het formaat kun je voor één of meerdere lampen kiezen. Boven een ronde tafel staat één, grotere lamp vaak mooi. Boven een rechthoekige tafel kun je bijvoorbeeld meerdere kleinere lampen ophangen.

Hoe kun je een hanglamp inkorten?

De hoogte waarop een hanglamp hangt is erg belangrijk om praktische redenen en voor de sfeer. Hanglampen zijn daarom doorgaans ook prima in te korten, zodat je ze mooi op de juiste lengte kunt maken. Als de lamp een plafondkap heeft met wat extra ruimte, dan kun je de kabel meestal eenvoudig losmaken van de kap, een stukje naar binnen trekken en dan opnieuw vastmaken in de kap. Soms kan het ook nodig zijn een kabel echt een stukje in te korten. Schroef dan het kroonsteentje er af en maak de kabel op maat. Strip vervolgens een stukje van de kabel af, zodat je deze weer aan het kroonsteentje vast kunt maken. Let op dat je de kabel niet te kort afknipt, maar meet van tevoren goed op hoe lang de kabel moet zijn. Als je het zelf niet aandurft, dan zijn er vast vrienden of bekenden die het vaker hebben gedaan en je hiermee kunnen helpen.

Hoe kun je een hanglamp dimmen?

Een dimbare hanglamp is erg prettig als je soms heldere verlichting nodig hebt, maar ook de verlichting sfeervol wilt kunnen dimmen, bijvoorbeeld voor een gezellig etentje. Als een hanglamp dimbaar is, biedt je dat de mogelijkheden om de verlichting goed aan te passen aan de situatie. Wil jij graag een hanglamp die dimbaar is, let dan bij de aankoop van je lampen op dat het geen spaarlampen of TL buizen zijn, want deze zijn niet dimbaar. Een dimbare hanglamp zet je meestal aan en uit via een muurschakelaar. Je kunt deze muurschakelaar (laten) vervangen door een inbouwdimmer. Let wel op dat de inbouwdimmer dezelfde kleur en maat heeft, zodat deze ook past. En let goed op de specificaties van je dimmer, of deze geschikt is voor het type lampen dat je gebruikt.

Hoeveel ruimte moet je aanhouden tussen meerdere hanglampen?

Als je meerdere hanglampen boven een tafel wilt hangen, is het het rustigst als je de breedte van de hanglamp ook als ruimte tussen de lampen aanhoudt. Dus als je bijvoorbeeld lampen met een kap van 40 centimeter breed naast elkaar wilt hangen, zorg dan dat de ruimte er tussen ook 40 centimeter is, voor een rustig effect.

Hanglampen kopen je bij OTTO voor woonkamer, slaapkamer of waar dan ook in huis: kies en koop je favoriete hanglamp.

Zoek je een lamp voor boven je eettafel? Dan is een hanglamp de ideale lamp voor in je woning. Deze hangt goed in beeld en daarom is het een echte blikvanger. Hanglampen worden vaak in ruimtes gehangen waar je iets hoger zit, zoals boven je eettafel. Een hanglamp kan ook mooi staan in je woonkamer, zoals boven je salontafel. Omdat je op een bank of fauteuil iets lager zit, heb je wel een grotere kans om in het licht te kijken. OTTO heeft verschillende hanglampen welke je woning extra sfeer kunnen geven, zoals sfeervolle klassieke hanglampen, moderne hanglampen of zelfs industriële hanglampen. Ontdek in onze webshop welke lamp prachtig zal staan bij je inrichting.