De functionele rol van hoekkasten

Hoekkasten vallen onder de familie van de kasten, waarvan de hoofdfunctie het opbergen van spullen is. Allerlei soorten spullen kunnen opgeborgen worden in hoekkasten. Het voordeel van hoekkasten is dat deze zich in principe aanpassen aan de ruimte. Ze nemen minder ruimte in dan normale kasten en kunnen mooi weggezet worden in de hoeken van het huis. Niet alleen de hoeken van het huis kunnen opgevuld worden met hoekkasten, ook de hoeken van bijvoorbeeld je keukenblok kunnen prima opgevuld worden met een hoekkast. Soortgelijke hoekkasten worden hoekcarrousellen genoemd. Het betreft een draaikast in de hoek van je keukenblok, waarin voornamelijk pannen in opgeborgen worden.

Ze maken goed gebruik van de hoeken en gaten in je kamer: hoekkasten zijn meestal twee losse meubelen die in de hoek met elkaar verbonden zijn. Met een diepte tot 125 cm creëren ze extra opbergruimte, maar nemen ze tegelijkertijd weinig vloeroppervlak in beslag. Dit maakt hoekkasten een slimme oplossing, zeker in kleine slaapkamers. Dankzij de vele vakken, planken en kledingroedes berg je je kleding er netjes en overzichtelijk in op. Sommige modellen hebben planken aan de buitenkant. Daarop heb je ruimte voor boeken, decoraties of foto's.

Inhoudsopgave

Wat voor soorten hoekkasten zijn er?
De decoratieve functie van hoekkasten voor woonkamer of slaapkamer
Let bij het kiezen van de juiste hoekkast op formaat en aantal deuren
Hoekkasten: hier moet je op letten voordat je een hoekkast koopt
Welke hoekkast past bij jouw woonstijl?

Wat voor soorten hoekkasten zijn er?

De hoekcarrousel

De hoekcarrousel werd enkele decennia geleden uitgevonden en diende als oplossing voor hoekkeukens. In de hoeken van zulke keukens passen geen deurtjes, terwijl er wel een hoop ruimte is. Door de hoekcarrousel werd dit probleem opgelost. Wanneer je de hoekcarrousel draait, vouwen de deurtjes naar elkaar toe waarna ze in de hoekcarrousel verdwijnen. Deze hoekcarrousellen zijn geïnspireerd door de eerder bedachte hoekkasten.

Kledingkasten

Ook voor kledingkasten bestaan er hoekkasten die ruimte in de kleed- of slaapkamer bespaart. In het assortiment van OTTO vind je soortgelijke hoekkasten. Deze kasten zijn ideaal voor het ordenen van je kleding. Ook krijg je een duidelijk overzicht van alles wat je in je kast hebt hangen. Dit gepaard met het besparen van de ruimte maakt deze hoekkasten een musthave.

De decoratieve functie van hoekkasten voor woonkamer of slaapkamer

Een hoekkast wordt in eerste instantie gekocht omdat er spullen opgeborgen moeten worden die men thuis anders niet kwijt kan. Maar de hoekkasten worden natuurlijk uitgekozen op het uiterlijk. Want waarom zou je niet gaan voor een mooie decoratieve hoekkast wanneer je er toch al een nodig hebt?

Het kiezen van een hoekkast kan lastig zijn. Belangrijk is dat de hoekkast goed past bij je interieur en je persoonlijke smaak. Is jouw huis landelijk ingericht dan kun je het beste je kast aanpassen aan deze stijl. Bij een landelijk interieur wordt er veel gebruik gemaakt van (onbewerkt) hout. Een goede tip is om het hout van de hoekkast af te stemmen op het hout wat je voor de overige meubels gebruikt. Op deze manier blijft de eenheid binnen je woning ontstaan. En eenheid betekent rust. Een zeer belangrijk element in het huis.

Let bij het kiezen van de juiste hoekkast op formaat en aantal deuren

Inloop-, enkele of meerdeurs en uitschuifbare hoekkasten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bedenk wat je in je kasten wilt bewaren. Dan vind je afhankelijk van de beschikbare ruimte het juiste kastmodel.

Hoekkasten met meerdere deuren: royaal en ruim

Meerdeurs hoekkasten zijn verkrijgbaar met normale deuren en met moderne schuifdeuren. Deze hoekkasten bieden veel opbergruimte en zijn door hun formaat zeer geschikt voor stellen of meerpersoonshuishoudens. De multi-deurs meubelen zien er van buiten niet zo groot uit, maar hebben binnen genoeg ruimte voor je broeken, overhemden, jurken en truien .

Eendeurs hoekkasten: compact en ruimtebesparend

Enkeldeurs modellen zijn wat smaller dan tweedeurs hoekkasten. Ze zijn minder diep, maar achter de deur is ook veel opbergruimte voor je kleding. De compacte kasten maken goed gebruik van nissen en zijn daarom bijzonder geschikt voor kleine kamers en appartementen.

L-vormige hoekkasten: groot en uitschuifbaar

Hoekkasten in L-vorm kun je naar de zijkanten uitbreiden: Als er voldoende ruimte is, kun je de grote meubelen met meerdere elementen naar links of rechts uitbreiden. Als je behoeften veranderen, pas je de kast dienovereenkomstig aan. Zo heb je een individueel kastsysteem en maak je goed gebruik van de ruimte in je kamers.

Inloophoekkasten: een open hoekkast, praktisch en functioneel voor kleding

Naast inloophoekkasten in U-vorm zijn er ook modellen met deuren die verder naar buiten lopen, waardoor je zo de kast in kan lopen en betreden. Op de vele opbergvakken, kledingroedes en planken berg je je kleding netjes en overzichtelijk op. Met geïntegreerde lichtelementen of opbouwlampen aan de bovenranden heb je goed zicht en prettige lichtomstandigheden.

Hoekkasten: hier moet je op letten voordat je een hoekkast koopt

De maat van je hoekkast is belangrijk zodat je al je kleding er netjes in kan opbergen. Maar er zijn ook andere belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden bij het kopen. Hier is een kort overzicht om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken.

Hout, metaal, staal en kunststof: het kastmateriaal

Hout is slijtvast en robuust - er zijn hoekkasten die volledig van hout of met fineer zijn gemaakt, d.w.z. een dunne laag hout die op een vezelplaat is bevestigd. Zorg er bij massief hout voor dat het is behandeld met olie of een glazuur. Dit verlengt de houdbaarheid en maakt het oppervlak robuuster. Ook zijn er metalen hoekkasten waarbij alleen de planken van hout zijn. Deze kasten geven de kamer een industriële uitstraling.

Kunststof oppervlakken zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen eenvoudig worden gereinigd met een vochtige doek. Kasten met een kunststof oppervlak zien er modern uit met een stralende, hoogglans look en vergroten de ruimte optisch.

Ophangen, opvouwen, opruimen: de interieurinrichting

Wat wil jij in je kast kwijt? Afhankelijk van welke je kiest voor het interieur. Je kunt je truien, overhemden en broeken stapelen op flexibele opbergvakken. Je kunt de afzonderlijke oppervlakken in de kast individueel aanpassen aan je behoeften.

Planken die over de hoeken lopen zijn meestal bijzonder diep en bieden je daardoor veel opbergruimte. Aan een kledingroede kun je blouses en jurken netjes ophangen. Om accessoires zoals sjaals, mutsen of handschoenen op te bergen, kun je ook dozen of manden in de kast neerzetten.

Met of zonder spiegel, met of zonder grepen: de kastdeuren

Als het om deuren gaat, kun je kiezen tussen modellen met en zonder grepen. Door de vlakke en gladde fronten zien kasten zonder grepen er zeer modern uit. Je opent hem met de push-functie. Modellen met handvatten waarmee kinderen zelf hun kasten kunnen openen zijn ideaal voor kinderkamers.

Bij veel modellen kun je de deuren aan beide zijden bevestigen en zo je kastsysteem flexibel vormgeven. Met hoekkasten met spiegeldeuren bespaar je de ruimte voor een extra staande spiegel. Deuren met een bevestigd spiegeloppervlak vergroten de ruimte visueel en laten je ruimte er lichter uitzien.

De goede maat

Voordat je een hoekkastvariant kiest, dien je de ruimte op te meten, namelijk hoogte, breedte en diepte. Als je de maat op de vloer plakt met plakband, kun je een goed beeld krijgen van de afmetingen. Let ook op de opgegeven zijafmetingen: Het geeft de zijlengtes aan van een hoekkast.

Welke hoekkast past bij jouw woonstijl?

Ga je voor klassiek ingetogen, modern met glanzende fronten of gezellig met rustieke houten meubelen? Hoekkasten zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen die je kunt kiezen om bij jouw inrichtingsstijl te passen.

Landelijke hoekkast: rustiek en gezellig

Hoekkasten van massief hout zien er gezellig en huiselijk uit. Ze passen heel goed bij de landelijke woonstijl: lichte houtvarianten maken de sfeer bijzonder uitnodigend. Filigrane gravures in de kastdeuren en ronde grepen benadrukken de landelijke uitstraling. Donkere massief houttinten kun je combineren met lichte of witte bedframes. Een crèmekleurig hoogpolig vloerkleed, dat je midden in de kamer legt, past hier goed bij.

Moderne stijl: industriële, glanzende en elegante hoekkast

Kasten met hoogglans fronten passen goed bij een moderne woonstijl. Witte modellen zien er stijlvol uit en zijn goed voor kleine ruimtes. Hierdoor lijkt je kamer groter. De kast kan een mooi contrast vormen met de antracietkleurige gordijnen voor de ramen. Roestvrijstalen elementen ondersteunen het moderne effect.

Tip: Een witte kast ziet er bijzonder harmonieus uit in combinatie met donkere stoffen. Combineer bijvoorbeeld bijpassende gordijnen of beddengoed in donkergrijs.

Scandinavische inrichting: een mix van wit, pastel en licht hout

In Scandinavische stijl ben je voornamelijk ingericht met licht hout, witte meubels en pastelkleuren. Een hoekkast met esdoorn- of essenfineer behoort dus tot de mogelijkheden. Of je kiest voor een volledig wit model. Hiervoor kun je in je slaapkamer ook een bedsprei combineren in zachtroze of licht mintgroen.