Ruimte voor kleding en dergelijke: dit is wat kledingkasten onderscheidt

Kleerkasten zijn een essentieel onderdeel van woninginrichting. Als je niet veel ruimte hebt in het appartement, zijn de kasten vaak geschikt voor jouw kleding, schoenen, beddengoed, sieraden of hoofddeksels. Als ruimtebesparend tweedeursmodel in kleine kamers of als ruim kastensysteem waar ook bedlinnen en dergelijke in passen is een kleerkast als ordening systeem nauwelijks weg te denken. Met meerdere vakken, in hoogte verstelbare planken, uittrekbare lades en kledingroedes voor lange avond- en zomerjurken, zijn de slaapkamerkasten ontworpen om zoveel mogelijk kledingstukken in een kleine ruimte te bieden. De systematische indeling van een kledingkast onderscheidt zich van andere kledingkasten en is een verstandige investering voor de slaapkamer. De verschillende opbergmogelijkheden onderscheiden slaapkamerkasten ook van ladekasten of kledingroedes - ze combineren de functies van de twee meubels.

Inhoudsopgave

Mooie kasten: deze varianten zijn populair
Kleerkasten op maat: welk model past bij jou?
Klassiek tot modern: welk design past bij jouw woonstijl?
Eenvoudige installatie en configuratie
Met deze helpers kunt je jouw kledingkast organiseren

Mooie kasten: deze varianten zijn populair

Het assortiment kleerkasten is divers. Naast de indeling van het interieur, verschillen de kasten ook in vorm en structuur. Hier vind je een overzicht van de verschillende modellen.

Draaideurkasten: één of twee deuren

Deze slaapkamerkasten zijn voorzien van draaideuren die naar links of rechts geopend kunnen worden. In veel kasten vind je een combinatie van beide. De draaideuren worden geopend met een handgreep of een modern drukmechanisme. Bij dat laatste druk je zachtjes op de deur om deze te openen en weer te sluiten. Het voordeel van draaideurkasten is dat je alle deuren tegelijk kunt openen en dat de binnenkant van de deuren vaak ruimte biedt aan kledinghaken of spiegels.

Tip: Onthoud dat open deuren behalve de kastdiepte tot 50 cm ruimte innemen.

Schuifdeurkasten: ruimtebesparende variant

Bij een schuifdeurkast lopen de deuren aan de boven- en onderkant in een rail en kunnen zo gemakkelijk achter elkaar worden geschoven. Zeker voor kleine ruimtes zijn deze kasten een goede keuze, omdat je voor openstaande deuren geen ruimte hoeft te berekenen. Schuifdeuren die op kleine rollen lopen, zijn bijzonder gemakkelijk te openen en te sluiten.

Zweefdeurkasten: stil en licht

Zweefdeurkasten worden gekenmerkt door het feit dat het onderste deel meestal niet op rails loopt, maar vrij naar beneden hangt, waardoor de deuren net zo gemakkelijk glijden alsof ze zweven. Bij sommige modellen vind je ook schuifdeuren met spiegeloppervlak - dit scheelt jou de wandspiegel. In plaats van deurknoppen of handgrepen hebben de ruimtebesparende kasten vaak uitsparingen in de deuren of zijn aan de buitenranden lange handgreepstrippen bevestigd waarmee je de schuifdeuren opzij kunt openen.

Hoekkasten: ruime bergruimte

In kleine kamers is een hoekkast een goede oplossing om effectief gebruik te maken van de hoeken van de kamer. Zo'n slaapkamerkast neemt niet de ruimte in die nodig is voor andere meubels. Bovendien biedt het dankzij zijn diepte veel opbergruimte en ruimte en is het visueel ingetogen. Een spiegelende voorkant laat de kamer groter en helderder lijken.

Kastsystemen: slimme combinatie

Moderne kastensystemen overtuigen door een doordachte combinatie van meerdere losse onderdelen, die samen veel ruimte bieden. Met kasten, hoekkasten, kastopzetstukken en individuele open legplanken kunnen geavanceerde systemen de beschikbare ruimte volledig benutten. Elementen met open schapinzetstukken kunnen worden versierd met accessoires of je kunt er jouw parfumcollectie of jouw favoriete pumps presenteren.

Kleerkasten op maat: welk model past bij jou?

Heb je ruimte nodig voor al jouw kleding en wil je nog een paar dingen opbergen? Bekijk hier welke kledingkastmaat bij jou past.

Eengezinswoning: alles in één oogopslag

Bij het zoeken naar een kast voor één persoon heb je meerdere mogelijkheden. Schuif- of zweefdeurkasten zijn geschikt voor kleine ruimtes omdat ze geen extra ruimte nodig hebben voor openstaande deuren. Met een kastbreedte van circa 1,50 m heb je al genoeg ruimte voor je kledingkast. In grotere kamers kunnen bredere slaapkamerkasten van ongeveer 2 m worden opgesteld, waarin je naast jouw kleding ook andere dingen kunt opbergen waar je anders geen ruimte voor zou vinden. Ook kun je de ruimte in de hoogte goed benutten en bereiken voor zeer hoge kasten: veel modellen strekken zich uit over 2,20 m en bieden veel opbergruimte. Zo krijg je met één meubelstuk een opgeruimde indruk. Met een spiegelende voorkant kun je de ruimte ook optisch vergroten.

Wonen voor twee: individuele indeling

Wie een kast deelt, heeft ook meer ruimte nodig. Zo zijn slaapkamerkasten met meerdere deuren die onafhankelijk van elkaar te openen zijn geschikt , zodat beide personen tegelijkertijd toegang hebben tot de binnen vakken. Drie- of vierdeurs kasten vanaf een breedte van 2,5 m worden aanbevolen voor twee personen. De binnenkant speelt een belangrijke rol bij een kast die door twee personen wordt gebruikt, omdat er mogelijk verschillende apparaten nodig zijn. Meerdere kledingroedes zijn bijvoorbeeld handig, zodat jurken, jassen en pakken gemakkelijk kunnen worden opgehangen. In hoogte verstelbare legborden zorgen bovendien voor een individuele indeling.

Tip: Bij bijzonder hoge plafonds kunnen extra kastuitbreidingen worden aangebracht, die nog meer opbergruimte bieden en de ruimte goed benutten.

Familiehuishouden: veel ruimte voor veel dingen

In de ouderkast liggen vaak veel meer dingen dan 'alleen' kleding voor de dagelijkse behoeften: beddengoed en dekbedden, plus winterjassen of kleding die kinderen minder vaak dragen. Daarom zijn in een gezinshuishouden kledingkasten die zijn uitgerust met veel compartimenten, planken en kledingroedes voordelig. Diepe planken kunnen ook in twee rijen worden gebruikt, zodat je jouw T-shirts bijvoorbeeld in de zomer vooraan kunt opbergen en tops met lange mouwen verder naar achteren, die op dat moment minder nodig zijn. Kastsystemen bieden door hun combinatiemogelijkheden veel ruimte en zien er erg aantrekkelijk uit. Door de op elkaar afgestemde vormgeving creëren de afzonderlijke elementen een overzichtelijk ruimtelijk beeld. Indien nodig is het kastensysteem eenvoudig uit te breiden met extra kasten of kastbevestigingen.

Klassiek tot modern: welk design past bij jouw woonstijl?

Een kleerkast zorgt ervoor dat je een overzichtelijke ruimte hebt om je kleren op te bergen. De kast staat meestal in de slaapkamer en moet daarom passen bij de rest van de slaapkamerinrichting en bij jouw persoonlijke stijl. Ontdek hier welke modellen bij welke stijl passen.

Moderne stijl: eenvoudig en duidelijk

Een moderne look creëer je met een schuifdeurkast in donker eiken en contrasterende elementen in zwart. Verchroomde handgreep strips zorgen voor een spannende materiaalmix en je moderne slaapkamer met een steen-look fotobehang en geselecteerde zilverkleurige sierfiguren en fotolijsten is een ongedwongen toevluchtsoord.

Landhuisstijl: natuurlijke flair

Met een draaideurkast van uitgeloogd massief hout met decoratief houtsnijwerk zet je prachtige accenten. Licht hout past goed bij een subtiel interieur met crèmekleurige hoogpolige tapijten en gestreepte lus sjaals in beige, groen en bruin.

Klassieke stijl: elegant en subtiel

Een kastensysteem biedt veel ruimte in een klassiek ingerichte ruimte. Discrete kledingkasten met witte hoogglansoppervlakken en spiegelelementen houden door hun eenvoudige design terug en onderstrepen de rechtlijnige stijl. Hierbij passen een boxspringbed met een hoes in antraciet en bedlampjes met een verchroomde voet en een lampenkap in donkerblauw.

Eenvoudige installatie en configuratie

Een goed gevulde kledingkast is iets geweldigs. Om dit te doen, moet het eerst worden ingesteld en ingesteld. Hier vind je handige tips.

Zo bouw je zelf je kast

Als je een ervaren vakman bent, kun je ook je eigen garderobe samenstellen met de hulp van vrienden of familie.

 • Zorg ervoor dat de draadloze schroevendraaier is opgeladen.
 • Lees de instructies aandachtig door en rangschik de materialen in de aangegeven volgorde. Dat scheelt je een lange zoektocht.
 • U kunt de deuren en zijpanelen op een zachte wollen deken spreiden zonder dat ze bekrast raken.
 • Plan bij kasten met draaideur voldoende ruimte zodat je de deuren wijd kunt openen. Zorg er ook voor dat de kast niet te dicht bij het raam staat en dat deze geen daglicht absorbeert.
 • Geen zin om zelf iets te doen? Boek dan meteen de montageservice bij, het scheelt tijd en zenuwen en de kast is zo klaar.

Tips voor interieurdecoratie

Om de ruimte in de kast efficiënt te benutten, vind je hier tips voor het ordenen van vakken en kledingroedes.

 • Plannen in meerdere kleinere compartimenten zodat de stapels niet te hoog worden, omdat ze dan eerder omvallen.
 • Kledingroedes moeten zo hoog hangen dat broeken de vloer niet raken. Als je veel ruimte hebt, kun je ook twee kledingroedes boven elkaar hangen. Je kunt ook lange jumpsuits en maxi-jurken met de onderkant over de hanger hangen, dit is zacht voor de stof en het gewicht trekt niet zo veel aan het bovenste deel.
 • Organisatiesystemen geven je een goed overzicht. Schoenen kunnen in transparante dozen worden gestapeld om ruimte te besparen , terwijl handdoeken aan speciale handdoekhouders kunnen worden gehangen . Meerdere kleerhangers besparen ruimte en jouw blouses en overhemden hangen hier kreukvrij.

Met deze helpers kunt je jouw kledingkast organiseren

 • Kledingtassen beschermen tegen licht, stof en vuil. Door kleine kijkvensters kun je snel zien welk deel er binnenin verstopt zit. Als alternatief zijn er ook volledig transparante varianten.
 • Functionele kleerhangers zoals rok- en broekhangers zorgen voor een opgeruimd interieur en kreukvrije kleding.
 • Voor een goed overzicht kunt je gemakkelijk hechten kast verlichting achteraf . Zo zet je je kleding in het juiste licht en vind je snel wat je zoekt.