Tips omtrent de kledingkast

De kledingkast is één van de belangrijkste stukken van het meubilair in de woning. Daarom hebben we hier een paar suggesties over waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een kledingkast.

Voor je een model kiest, moet je kijken naar hoeveel ruimte je nodig hebt. Meestal staat de kledingkast in de slaapkamer: hier staat het grote meubelstuk het minst in de weg en je kleding is meteen beschikbaar wanneer je jezelf in de ochtend gaat aankleden. Wanneer je het geluk hebt, dat je nog een kamer over hebt kun je erover nadenken om hier een walk-in closet te bouwen. Waarschijnlijk is deze ruimte gelimiteerd door schuine hoeken of hellende daken waardoor het niet eenvoudig is om grote kasten te maken. In dit geval moet je nadenken over hoe je deze beschikbare ruimte het meest optimaal kan benutten.

Inhoudsopgave

Kledingkasten met veel bergruimte
Kasten kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften
De opslagruimte van je kledingkast zo optimaal mogelijk benutten
Hoe diep zijn kasten?
Eenheid creëren in je slaapkamer
Waar moet je op letten bij het kiezen van een kledingkast?
Kledingkasten voor kleine slaapkamers
Hoe kan ik de kledingkast het beste ordenen?
Hoe houd ik mijn slaapkamerkast geordend?
Wat te doen als de kast muffig ruikt?
Orde in je kledingkast – zo doe je dat!

Kledingkasten met veel bergruimte

Eigentijdse kasten dienen als decoratieve meubels en bergruimte tegelijkertijd. Wanneer de kledingkast is uitgerust met een spiegeldeur heb je zelfs nog een derde functie. Daarnaast hebben sommige kasten ook lichtstrips waarbij de garderobe en kastinhoud wordt verlicht en dient tevens als indirecte verlichting voor de kamer. Kasten in het aanbod van OTTO zijn verkrijgbaar met roterende of hangende schuifdeuren. Je kunt kiezen tussen twee modellen, met en zonder laden. De grootte van de kasten variëren van twee kastdeuren tot een maximum van zes kastdeuren.

Kasten kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften

De nieuwe garderobekast moet passen bij het interieur en de individuele behoeften, daarom zijn er op otto.nl kasten met verschillende indelingen voor de opslag van kleding. Daarnaast biedt OTTO ook kasten in een klassieke stijl met verschillende houtsoorten en kasten voor de romantische slaapkamer in landelijke stijl, met of zonder verlichting.

Kledingkasten met draaideuren zijn beschikbaar in de klassieke stijl. De selectie van kasten varieert van enkele deur naar de hele wandconstructie met tal van laden. Bovendien worden kasten in verschillende kleuren en verschillende materialen geleverd. Wit, een houtmotief of felle kleur? In ons brede aanbod van garderobekasten vind je zeker een kledingkast voor jou! Bekijk het assortiment rustig online.

Dankzij de schuifdeuren, is deze constructie bijzonder geschikt voor een optie voor in de slaapkamer. De solide metalen rails zorgt voor goed rollende schuifdeuren. Bekijk de verschillende kasten met of zonder verlichting op otto.nl en bestel gemakkelijk online tegen een voordelige prijs.

De opslagruimte van je kledingkast zo optimaal mogelijk benutten

Een eerste stap is het verkrijgen van inzicht in je garderobe; wat heb je allemaal? Op die manier kun je makkelijker bepalen wat voor ruimte en hoeveel ruimte je in je kledingkast precies nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een echt jurken/rokken type bent, is het zinvol om meerdere kledingstangen op te hangen. Draag je veel broeken en pullovers? Dan zijn planken belangrijker. Een korte stang is dan voldoende. Bedenk je vooraf ook hoeveel lades en manden je in je kledingkast voor kleine kledingstukken en accessoires nodig hebt.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de inrichting van je slaapkamerkast: broeken, blousen, ondergoed en accessoires moeten goed georganiseerd worden opgeborgen en moeten binnen handbereik liggen. Praktische kast organizers zijn daarom essentieel. Kast organizers die je aan de kledingrails kun hangen bieden extra ruimte. Maar ook organizers die je aan de deuren van de kledingkast kunt hangen vergroten de beschikbare ruimte voor bijvoorbeeld ondergoed en sokken. Kleine boxen van plastic of karton zijn prima geschikt om sokken en accessoires in op te bergen. Ook boxen op wieltjes onderin de kast zorgen voor meer opbergruimte. Indien je ook schoenen op wilt bergen in je kledingkast, doe deze dan in geëtiketteerde boxen.

Hoe diep zijn kasten?

Kledingkasten hebben een standaard afmeting van ongeveer 60cm diepte. Op deze manier hebben de ophangsystemen voldoende ruimte. Bij OTTO zijn er verschillende diepte maten en stijlen beschikbaar tegen een voordelige prijs.

Eenheid creëren in je slaapkamer

Het is ook belangrijk dat de kast visueel goed past bij de rest van de slaapkamer. Voor eenheid in de ruimte moet de kast passen bij de rest van de inrichting en moet je rekening houden met de grootte van de kamer. Voor kleine ruimtes zijn grote kasten ongeschikt, ze verkleinen de ruimte visueel en zijn inflexibel. Voor kleine kamers kun je beter gebruik maken van kledingstangen in combinatie met een commode of dressoir. Hang er een gordijn voor en je beschermt je kleding tegen stof en laat alles er opgeruimd uitzien.

Of je nu kiest voor een tijdloze garderobe of een landelijke stijl, een spiegelend wit oppervlak of massief hout, met of zonder verlichting, het is volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wat het beste bij je interieurstijl past. Denk ook extra goed na over de deuren. Draaideuren zijn geliefd. Openslaande deuren kunnen namelijk veel ruimte in beslag nemen. Met schuifdeuren, of met moderne en geruisloze zweefdeuren, loop je niet tegen het probleem aan dat de deuren ruimte in beslag nemen als je ze open doet. Ook maken ze de kast wat sneller toegankelijk. En ook vouwdeuren nemen weinig ruimte in beslag. Hoekkasten zijn uitermate geschikt om de ruimte in je slaapkamer volledig te benutten, terwijl ze aan de binnenkant even groot zijn als een gewone kast.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kledingkast?

De keuze voor een kledingkast hangt ten eerste natuurlijk samen met je persoonlijke smaak. Daarnaast moet je er op letten dat je nieuwe kast past bij je huidige inrichting. Wanneer je bijvoorbeeld al slaapkamermeubels hebt in landelijke stijl, ga dan voor een kledingkast in dezelfde stijl zodat je slaapkamer een eenduidig en harmonieus geheel wordt. Hoogglans schuifdeurkasten in wit of zweefdeurkasten met een spiegel complementeren een moderne slaapkamer, die al een futonbed, boxspring of metalen bed bevat. Meet voordat je een kledingkast gaat kopen de muur waar de kast voor komt te staan goed op, zodat je weet hoe groot de kledingkast kan zijn. De productbeschrijvingen in onze online shop helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Kledingkasten voor kleine slaapkamers

In kleine kamers kan een grote kledingkast toch zinvol zijn, aangezien een dergelijke kast veel opbergruimte biedt en dus zorgt voor een opgeruimde en geordende ambiance. Daarom kan het helemaal geen kwaad wanneer een kledingkast een volledige muur bedekt en wanneer er weinig centimeters zitten tussen de bovenkant van de kast en het plafond. Als de kast wat kleiner is, gebruik dan gewoon nog wat extra opbergdozen of boxen. Kledingkasten met felle, lichte kleuren met een spiegel laten een ruimte groter lijken. Een andere ruimtebesparende oplossing is een hoekkast. Ook schuifdeurkasten / zweefdeurkasten zijn prima geschikt voor een kleine slaapkamer, aangezien de schuifdeuren - in tegenstelling tot openslaande deuren - niet de kamer in slaan, wanneer ze worden geopend.

Hoe kan ik de kledingkast het beste ordenen?

Allereerst heb je een overzicht nodig van je hele kledingcollectie. Dit bepaald namelijk hoeveel en wat voor soort opslagruimte je nodig hebt in de kledingkast. Draag je liever broeken en truien in plaats van jurken en rokken? Dan is het beter om meer planken in de kast te installeren dan een hangende rails. Bij het sorteren van je kleding is het slim om gelijk kleding weg te doen die je toch nooit draagt; dit is zonde van de kastruimte en zo heb je beter overzicht. Berg je favoriete items vooraan op in de kast zodat je tijd en moeite bespaart om naar deze kledingstukken te zoeken. Ook kun je winter en zomer kleding van elkaar scheiden; zo maak je het zoeken van kleding in je kast makkelijker voor jezelf.

Hoe houd ik mijn slaapkamerkast geordend?

Daarnaast is het belangrijk dat je je kleren laat luchten. Bouw dus geen toren van kleding in je kast en zorg dat de kledinghangers niet te dicht op elkaar hangen. Wanneer je schoenen ook in de kledingkast of slaapkamerkast bewaart, kun je dit het beste met schoenendoos en al doen. Dit vergemakkelijkt het overzicht en op deze manier blijven de schoenen ook stofvrij. Accessoires zoals sjaals, dassen en riemen gaan bij de meesten in de slaapkamerkast. Hier helpen handdoekstangen of rails die aan de binnenkant van de kastdeur bevestigd worden bij het opbergen van deze accessoires. Om te zorgen dat je kleding niet van de hangers afglijdt, kun je kiezen voor hangers met suède, kunstleer of fluweel.

Wat te doen als de kast muffig ruikt?

Als er een vreemde, muffe geur uit de kast moet je snel actie ondernemen, anders gaat de kleding ook muf ruiken. Een oude truc voor stinkende kasten is azijn. Het verwijderd niet alleen de vervelende geur uit het hout van de kast, maar het werkt tegelijkertijd ook desinfecterend. Na de azijn behandeling is het belangrijk om de kast goed te ventileren, anders blijft de azijngeur hangen. De kast vullen met verschillende geuren zoals gemalen koffie of een stuk zeep helpen ook om de kast fris te houden in de toekomst.

Orde in je kledingkast – zo doe je dat!

Voor je in je kast orde kan scheppen, moet je eerst voor de juiste balans qua stangen en planken kiezen. De volgende tips helpen je bij het praktisch inruimen van de kasten:

  • Stel voor het inruimen een definitieve indeling vast. Vaak is de binnenkant en de indeling van de kledingkast erg flexibel, maar na het inruimen wordt de indeling van de kast zelden nog veranderd.
  • Kleerhangers niet te dicht op elkaar hangen en stapel de kleren niet te hoog: anders moet je iedere keer een stuk eruit trekken waardoor je kast rommelig wordt.
  • Er zijn nu veel handige alternatieven voor kledingstangen. Bijvoorbeeld uittrekbare manden, boorden en schermen en schuivende inzetstukken voor laden die een beter overzicht bieden waardoor het dus gemakkelijker wordt om het gewenste kledingstuk te vinden.
  • In de regel zijn slaapkamerkasten 60 centimeter diep: goed voor kleding op hangers, maar ongunstig voor planken. Om meer kwijt te kunnen kun je kledingstukken die je (nog) niet zo vaak draagt, bijvoorbeeld een dikke coltrui in de zomer of een badpak in de winter, kun je deze op de “tweede rij” leggen.
  • Je kunt het beste je lievelingstrui in het zicht leggen, zo hoef je niet lang te zoeken waardoor je chaos veroorzaakt in de kast.
  • Het is ook nuttig om de kast te sorteren op kleur en stijl.
  • Stropdassen en sjaals gaan vaak onder in de kast. Een praktisch alternatief voor een stropdassenrek zijn handdoekrekken van de bouwmarkt, deze kun je vervolgens aan de binnenzijde van de deur bevestigen.
  • Wanneer gestapelde shirts uit balans raken, kun je de stapel verstevigen met het gebruik van boekensteunen.
  • Om te zorgen dat je kledingstukken niet van hun hangers glijden, kun je kiezen voor hangers van kunstleer of fluweel.
  • Label ondoorzichtige kledinghoezen, bijvoorbeeld met een bagagelabel. Dat bespaart je de tijd van het onnodig open en dicht ritsen.

Veel plezier met het ordenen van je nieuwe kledingkast!

Populaire kleuren kledingkasten: Witte kledingkastenzwarte kledingkastengrijze kledingkastenbeige kledingkastenbruine kledingkasten