Creëer een thuisbar met krukken

De barkruk

De kruk kennen we over het algemeen vanuit een café of bar. Vandaar dat de naam barkruk veel wordt gebruikt. Deze kruk heeft van oorsprong zulke lange poten zodat de drinker gemakkelijk aan de bar kon zitten.

Tegenwoordig komen we de kruk niet alleen meer tegen in een café, de sportkantine of een bar. Een design versie van de kruk misstaat niet in de keuken. En werden de barkrukken eerder doorgaans van hout gemaakt, om het authentieke karakter van het café te ondersteunen, nu zien we dat design krukken van verschillende materialen als leer en metaal de keuken een moderne uitstraling geven.

Krukken in de keuken

Je kunt krukken op verschillende manieren gebruiken in de keuken. In moderne keukens is vaak een kookeiland opgenomen. Aan het kookeiland is vaak een bar opgenomen. Aan deze bar kan snel worden gegeten, maar ook vrienden een plekje bieden om tijdens het koken de kok of kokkin gezelschap te houden. Van oorsprong is de keuken tenslotte dé plek waar in huis het sociale leven zich afspeelt. Er wordt gepraat over werk, school, het nieuws. De krant wordt er gelezen en er wordt gekleurd en geknutseld door de kinderen. De keuken is veel meer dan alleen een plek om te koken.

Naast de krukken aan het kookeiland of de ontbijtbar, kun je er ook voor kiezen om krukken op een andere manier te laten terug komen. Speel met hoogtes, en ga voor een hoge keukentafel. Dit geeft een moderne uitstraling aan je keuken. Daarnaast zijn veel keukens tegenwoordig open keukens, dus des te meer reden om aandacht te besteden aan de uitstraling van de keuken.

Wanneer je krukken gebruikt in de keuken wil je niet dat ze alleen maar een mooie uitstraling hebben. Ze moeten ook comfortabel zitten. Een kruk met een zachte zitting en een rugleuning zit een stuk beter dan de standaard barkruk. Kijk bij het aanschaffen van krukken ook naar of ze in hoogte verstelbaar zijn en of ze over een voetensteun en armleuningen beschikken. Dit draagt bij aan het zitcomfort.

Zithouding

Hoe je zit is belangrijk. Belangrijk voor je spieren en gewrichten. Wanneer je een verkeerde zithouding hebt kan dit leiden tot rug- en nekklachten. Dit komt dan vaak door een passieve zithouding. Zitten op een kruk zorgt ervoor dat je de passieve zithouding omzet naar een actieve zithouding. Let goed op dat je rechtop zit, doe dit door dusdanig je bekken te kantelen zodat er weinig bolling/holling is in de onderrug. Zorg er daarnaast voor dat je je buikspieren actief houdt. Dit wil zeggen dat je je buikspieren licht aanspant. Door je buikspieren ligt aan te spannen neem de druk op de rug af. Een verstelbare kruk met voetensteun én rugleuning geeft steun aan spieren en gewrichten en zorgt ervoor dat je pijnloos uren kan tafelen.