Lampen brengen je huis in het juiste licht

Lampen hebben invloed op de sfeer en helpen je een ruimte te gebruiken zoals bedoeld. Warm wit licht heeft een dempende en rustgevende werking en is daarom goed voor ruimtes waarin je wilt ontspannen. Koud wit licht verhoogt jouw productiviteit en past daarom in ruimtes waarin je eerder actief bent en waarin jouw ideeën zouden moeten borrelen, zoals de studie.

Woonkamer: veel indirecte lichtbronnen

De woonkamer is vaak de grootste kamer in een huis of appartement. Wil je af en toe je woonkamer helemaal verlichten, bijvoorbeeld om goed licht te hebben bij het schoonmaken, dan moet je plafondlampen en spots integreren. Met een dimmer dim je deze eventueel een beetje naar beneden, bijvoorbeeld om tijdens een spelletjesavond een prettige basisverlichting te creëren.

Voor meer comfort gebruik je plafondlampen alleen wanneer dat nodig is en gebruik je in het dagelijks leven liever veel indirecte, kleinere lichtbronnen.

Tafellampen staan mooi op ladekasten of dressoirs. Deze kun je bijvoorbeeld aanzetten tijdens het tv kijken, zodat het niet helemaal donker is, maar geen licht op het scherm verblindt.

Studie: lampen voor geconcentreerd werken

In de studie wil je productief zijn en tegelijkertijd de kleine lettertjes in contracten kunnen lezen. Een klassieke bureaulamp is hier natuurlijk prima geschikt voor. Daarnaast kun je ook wandspots bevestigen die je in verschillende richtingen richt. Werk je ook 's avonds, dan bereik je met plafondwassers rechts en links van het raam een daglichteffect.

Keuken: koken en bakken als het zicht goed is

Als je het avondeten klaarmaakt door groenten te hakken en vlees te fileren, moet je natuurlijk kunnen zien wat je doet. Hier passen wandlampen die je bevestigt zodat ze op je werkblad schijnen. Je hangt een mooie hanglamp boven je eettafel. Je kunt 's avonds ook het eten op je bord en de gezichten van de persoon tegenover je zien. Met hanglampen met dimmer kun je het licht iets minder intens instellen als je klaar bent met eten.

Slaapkamer: sfeervolle verlichting

In de slaapkamer wil je ontspannen en bijkomen van een stressvolle dag. Passende lichtbronnen kunnen hun steentje bijdragen. Dit zijn handig kleine tafellampen op je nachtkastjes - links en rechts van het bed voor tweepersoonsbedden. Om in bed een hoofdstuk uit een spannend boek te lezen, plaatst je een praktische leeslamp aan het hoofdeinde van het bed.

Voor een romantische sfeer kunt je de kleerkast of het bed ook uitrusten met van kleur veranderende LED-meubelverlichting . Rood heeft bijvoorbeeld een stimulerend effect, blauw heeft een kalmerend effect.

Badkamer: spatwaterdichte lampen

Het is van nature vochtig in de badkamer. Bij het kiezen van jouw lampen voor deze ruimte dient je er daarom voor te zorgen dat deze minimaal spatwaterdicht zijn klasse 2. Wandlampen zijn naast een spiegel goed voor scheren, kappers en make-up - als alternatief kunt je ook een spiegel met ingebouwde verlichting gebruiken .

Tip voor raamloze badkamers: Omdat je het licht hier vaak nodig hebt, gebruik je een energiebesparende ledlamp . Dit tolereert ook veelvuldig in- en uitschakelen omdat er in tegenstelling tot een gloeilamp geen wolfraamdraad kan doorbranden.

Kinderkamer: kleurrijk en geschikt voor kinderen

Licht is vooral belangrijk voor kinderen omdat vooral jongere kinderen vaak bang zijn in het donker. Als de zon vroeg in de winter ondergaat, maar het is nog geen bedtijd, verlicht een kindvriendelijke plafondlamp met een lampenkap met felle kleuren en mooie motieven de kinderkamer.

Voor hun huiswerk verheugen jouw kinderen zich op een bureaulamp op hun bureau. Klemlampen kunnen ook een goed alternatief zijn.

Tip: zoek samen met je kindje een geschikte lamp. Als ze comfortabel aan hun bureau zitten, geven ze er waarschijnlijk de voorkeur aan hun huiswerk te maken.

Als het tijd is om naar bed te gaan, kan er een mooi nachtlampje worden gebruikt. Je kunt ook een wandlamp die je kunt dimmen aanzetten terwijl je een verhaaltje leest.

Buitenverlichting: armaturen voor meer veiligheid

Buitenverlichting zorgt ervoor dat je niet struikelt in het donker. Bovendien kan een goed verlicht pand inbrekers afschrikken. Als je niet wilt dat de buitenverlichting permanent brandt, kies dan voor modellen met bewegingsdetectoren. Lampen voor buiten moeten een spatbescherming hebben, vergelijkbaar met badkamerlampen.

U kunt tuinpadverlichting aan de paden bevestigen. Dit is vooral handig als je een relatief lange weg moet lopen tussen jouw parkeerplaats en de voordeur. Wandverlichting wordt aanbevolen op de voordeur om de treden of het sleutelgat duidelijk te zien. Wil je 's avonds gezellig barbecueën met je vrienden, dan kun je ook gebruik maken van gezellige tafellampen. Kerstverlichting zet decoratieve lichtaccenten en zorgt voor een feestelijke sfeer.

Inhoudsopgave

Verdere aankoopcriteria uitgelicht
Deze lampen passen bij jouw woonstijl
Houd hier rekening mee bij het bevestigen van lampen

Verdere aankoopcriteria uitgelicht

Naast de lampvariant spelen ook andere aankoopcriteria een rol. De volgende lijst geeft je een overzicht van verdere details voor de aanschaf van een lamp.

  • Energieverbruik: LED-lampen zijn meestal het meest energiezuinig, maar ook hier zijn er verschillen. Zo bepalen het lampmodel en de fitting welke lichtbron je in je lamp kunt gebruiken. Een blik op de productbeschrijving van het door je geselecteerde model geeft duidelijkheid.
  • Vaste of losse lichtbronnen: met name ledlampen hebben vaak een ingebouwde lichtbron. Dit bespaart je het zoeken naar de juiste ledlamp. Bovendien hebben de ingebouwde LED-modules geen basis nodig. Hierdoor zijn de fabrikanten flexibeler in het ontwerpen van hun lampen en kun je ook kiezen uit ongebruikelijke lampvormen. Wil je je lamp jarenlang houden, kies dan voor een lamp met een vervangbare lichtbron.
  • Dimbaarheid: Met een dimmer kunt je het licht aanpassen aan jouw stemming en jouw wensen. Je zet het hoger als je goed wilt zien en dimt het als je je ogen wat rust wilt gunnen. Plafondwashers en wandlampen zijn vaak dimbaar. Plafondlampen met dimmers zijn ook voorzien van een afstandsbediening, waarmee je gemakkelijk de helderheid regelt.
  • Bewegingsmelder: Een bewegingsmelder wordt met name aanbevolen voor buitenverlichting. Hiermee kunt je energie besparen en altijd licht hebben wanneer je het nodig heeft. Lampen met bewegingsdetectoren zijn ook handig in pantry's en garages.
  • Bluetooth: lamp en muzieksysteem in één? Bij sommige modellen is dit mogelijk dankzij bluetooth. Verbind je Bluetooth-compatibele smartphone met je lamp en hij speelt muziek of gooit foto's aan de muur.
  • Smart Home: 'Smart Home' is trendy en stelt je in staat lampen te bedienen via je smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld het licht in de kinderkamer vanaf de bank uitschakelen als het tijd is om te slapen. Het kan worden gebruikt als voorzorgsmaatregel tegen inbrekers Het is zinvol om het licht met onregelmatige tussenpozen aan en uit te zetten als je niet thuis bent.
  • Daglichtlampen : Daglichtlampen zorgen niet alleen voor licht maar ook voor levenskwaliteit. Als je ze in de donkere wintermaanden op je bureau gebruikt, wapent je zich met het zonlichtachtige licht tegen een sombere bui.

Deze lampen passen bij jouw woonstijl

Lampen zijn net zo veelzijdig als de verschillende woonstijlen. Hier krijg je tips om de juiste lamp voor jouw stijl te vinden.

Lampen in landelijke stijl

Lampen in een speelse kroonluchtervorm passen goed bij landhuismeubilair , bijvoorbeeld boven de eet- of salontafel. Een vloerlamp met een voet in noten- of eiken-look en een draaibare stoffen kap zorgt voor aangenaam licht naast de leesstoel. De binnenkant van je solide en diepe landhuisgarderobe verlicht je met kastverlichting.

Lampen voor de vintage woonstijl

De inrichtingsstijl, die wordt gekenmerkt door vintage meubels, heeft een plaats voor meubels met geschiedenis - of in ieder geval iets dat eruitziet alsof het al jaren bestaat. Lampen die er ook uitzien alsof ze over meerdere generaties heen zijn doorgegeven, passen hier goed bij. Metaal en chroom zijn hier de overheersende materialen.

Hang bijvoorbeeld ronde, bronskleurige hanglampen boven het eetgedeelte. Plaats kleine tafellampen met stoffen kappen in de vorm van een zak op ladekasten en dressoirs. In een vintage gang kunnen hanglampen voor het juiste licht zorgen en in je ruime slaapkamer kun je een gebogen vloerlamp met donkere lampenkap neerzetten.

Lampen voor de moderne interieurstijl

Moderne meubelen kenmerken zich door heldere vormen. Met ongebruikelijk gevormde designlampen zet je stijlvolle contrasten in de verder minimalistische woonstijl. Tafellampen zonder voet en hangende lampen, die eruit zien als vogelveren, zijn welkom in een moderne kamer. Naast de eenvoudige vormgeving spelen technische elementen een belangrijke rol in de moderne woonomgeving. Slimme verlichting in huis is een goede keuze, net als moderne meubellampen met gekleurd licht die voor sfeervol licht boven de televisie zorgen.

Tip: Gebruik licht strips en leid ze rond een eettafel of de rand van de bank om je meubels net dat beetje extra te geven.

Houd hier rekening mee bij het bevestigen van lampen

Staande lampen, tafellampen en dergelijke hoeven meestal alleen maar in het stopcontact te worden gestoken om klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe bevestig je een plafondlamp? Hier zijn een paar tips voor jou.

   • Uw gereedschap: ladder, schroevendraaier en fasetester, evenals boormachine, glansklem en pluggen.
   • Verwijder de zekering als je een plafondlamp installeert . Met de fasetester kun je bepalen of er echt geen stroom meer over de lijn loopt.
   • Verwijder eerst de oude lamp - indien aanwezig - en maak de lusterklem los.
   • Boor vervolgens een gat voor de plafondklem en duw de kabels terug in de lusterklem - de bovenstaande gids helpt je ook hier.
   • Schakel de lamp in en schakel de stroom weer in.
   • Als de lamp het doet, is alles in orde. Als het nog niet werkt, moet je de stroom zeker weer uitschakelen voordat je controleert wat het probleem is.