Van feestverlichting naar hoofdverlichting

Creëer extra sfeer met LED-lampen

Wanneer je je woning wilt inrichten sta je ook voor de keus om bepaalde lampen te kiezen. Ten eerste moet je een keus maken uit de vele modellen, maar ook zijn er verschillende typen verlichting. Ga je voor gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen of zijn er ook nog andere mogelijkheden? Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van LED-lampen. LED-lampen werden eerder voornamelijk gebruikt bij feesten, zoals kerst of discotheken, maar ze zijn tegenwoordig steeds meer te zien in woonkamer.

Wil jij je woning extra sfeer geven met bijzondere verlichting? Ontdek dan op onze webshop welke mogelijkheden er zijn met LED-verlichting. Laat je inspireren en kijk of LED’s ook wat voor jouw huis kunnen zijn. OTTO heeft vele LED-lampen in haar assortiment, met wisselfuncties en in verschillende kleuren. Ze hebben vele voordelen, bijvoorbeeld dat ze in vele ruimtes verwerkt kunnen worden en dat ze gedimd kunnen worden. Onderstaand zullen we de belangrijkste voordelen en nadelen van LED-verlichting opsommen.

De voordelen van LED-verlichting

  • Energieverbruik. Het grootste voordeel van LED’s is dat ze zeer energiezuinig zijn. Een LED-lamp verbruikt tussen 2,5 en 5 Watt vermogen. In vergelijking met gloei- en spaarlampen is dit veel zuiniger.
  • Duurzaamheid. Een ander voordeel is dat deze verlichting veel branduren heeft. Afhankelijk van het merk hebben ze ongeveer 30x meer branduren dan gloeilampen en dubbel zoveel branduren als spaarlampen. Er wordt geschat dat een LED-lamp ongeveer 50.000 branduren heeft.
  • Warmte. Waar andere lampen veel energie omzetten in warmte (gloeilampen 90%), is dit bij LED’s veel minder (10%). Aan deze lampen zul je dus je vingers niet branden wanneer je ze aanraakt.
  • Kleur. Het voordeel is dat ze kunnen veranderen van kleur of in verschillende kleuren leverbaar zijn. Dit geeft extra sfeer aan je inrichting. Niet alle LED’s bij OTTO hebben meerdere kleuren, dus kijk goed of bij de omschrijving staat of er gewisseld kan worden van kleur.
  • Decoratie. Met het eerder genoemde licht kun je leuk decoreren in je woning. Je kan bijvoorbeeld LED’s monteren onder je meubels, in je kast of onder het plafond.

De nadelen van LED-verlichting

  • Kosten. LED-lampen zijn wat duurder, maar het is een investering waard. Al snel betaal je minder geld voor je energierekening.
  • Ruimtes. Deze lampen kunnen gebruikt worden als hoofdverlichting, maar dan heb je veel LED’s nodig om de hele ruimte te kunnen verlichten. Ze geven namelijk gericht licht af en belichten niet zoals spaar- en gloeilampen een hele ruimte.