De loper: handige vloerbedekking

De rode loper kennen we allemaal van theater- en filmpremières. Maar ook binnenhuis kunnen lopers van dienst zijn. Wanneer het gaat om vloerbedekking denken de meeste mensen vrijwel direct aan tapijt of een vloerkleed. Maar op sommige plaatsen in huis komt een loper beter tot zijn recht.

De loper

Een loper is een speciaal type vloerbedekking. De hoogpolige lopers zijn heerlijk zacht, warm en zien er trendy uit. Wanneer lopers zijn gemaakt van polypropyleen zijn deze robuust en pluis-arm. Lopers zijn vaak gemaakt van slijtarme materialen en hebben om de onderkant een antislip laag. Dit voorkomt dat de mat gaat verschuiven.

Door de afmetingen straalt een loper luxe uit, zowel op premières als in huis. Een uitgerolde loper geeft de hal of hang een luxe uitstraling. Er zijn verschillende lopers beschikbaar. Er zijn lopers in verschillende kleuren en met verschillende designs. Strakke of tijdloze effen lopers. Zo vind je altijd een loper die de uitstraling geeft die bij jouw interieur past.

Naast dat een loper iets bijdraagt aan de sfeer in een kamer, heeft het naast een decoratieve ook een functionele rol. Een loper is vooral praktisch. Vooral in de gang of hal is dit van toepassing. De loper werkt namelijk goed tegen vuil-inloop. Doordat het vuil in de loper blijft hangen, voorkom je dat je het vuil mee naar binnen loopt. Lopers van katoen houden ook goed vocht vast. Dit is handig bij herfst- en winterweer.

Een loper voor op de trap

Een speciaal type loper is de traploper. Er zijn lopers voor rechte trappen maar ook voor trappen met een draaiing naar ofwel links ofwel rechts. Het bekleden van de trap met een loper heeft verschillende voordelen. Door het bekleden van de trap wordt deze onderdeel van het interieur. Met trapbekleding in verschillende kleuren kan worden ingespeeld op de rest van het interieur. Daarnaast zorgt een loper op de trap voor het voorkomen van gladheid. Door bijvoorbeeld sokken kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een loper zorgt dan voor genoeg stroefheid om dit zo goed mogelijk te voorkomen. Daarnaast ziet de trap er verzorgt uit en voelt deze warm aan.

Schoonmaken

Omdat lopers veel vuil opvangen is het belangrijk ze goed schoon te maken. Regelmatig stofzuigen met een borstelstofzuiger is aan te raden. Denk er wel aan dat je de mat stofzuigt wanneer deze droog is. Vuil is moeilijker te verwijderen van een natte deurmat of loper. Wanneer er vlekken zoals van kauwgom in de loper zitten, verwijder deze dan meteen. Wanneer de vlekken zijn ingetrokken zijn ze moeilijker te verwijderen. Het resultaat is beter wanneer de vlekken zo snel mogelijk worden behandeld. Probeer vlekken altijd eerst schoon te spoelen met koud water zonder toegevoegde reinigingsmiddelen. Voor het verwijderen van vaste bestanddelen kan je een lepel proberen. Bij hardnekkige vlekken kan je reinigingsmiddelen proberen.