Maak je interieur af met woonmanden

Traditioneel mandenvlechten

Manden zijn een leuke decoratie voor in je huis. Vroeger waren manden hoofdzakelijk een gebruiksvoorwerp in huis en in de landbouw en visserij. Tegenwoordig gebruiken we manden meer als decoratie voor in huis passend bij het interieur. Manden vind je in allerlei soorten en kleuren, van rieten en gevlochten manden tot houten en kunststof manden met een deksel. Van origine kennen we de gevlochten opbergmand. Mandenvlechten is een oude ambacht, die nog zeer populair is in ontwikkelingslanden. In deze landen heeft de opbergmand zijn oorspronkelijke functie als gebruiksvoorwerp behouden. Om deze reden komt de ambacht mandenvlechten daar nog veel voor. Bovendien is het een goede handel.

Opbergmanden als decoratie

Enkele tips om manden als decoratie accessoires te gebruiken in je huis:

  • Tijdschriften. Hou je van lezen en tijdschriften? Neem een leuke rieten of houten mand die je als decoratiestuk in je woonkamer zet, waar je alle tijdschriften in kan opbergen. Het is functioneel en bovendien een mooie decoratie.
  • Speelgoed. Als je kleine kinderen hebt, ligt er vaak veel speelgoed verspreid in de woonkamer. Met een leuke opbergmand of kist kun je gemakkelijk al het speelgoed opbergen en slingert er nooit meer iets rond in de kamer. Kies een grote mand in een leuke opvallende kleur, zodat het kindvriendelijk blijft.
  • Hout. Andere leuke manden zijn de ronde, diepe rieten manden met twee grote hengsels. Deze soort manden zijn leuk en geschikt om hout in op te bergen en om ter decoratie naast de open haard te plaatsen. Dit geeft extra warmte en sfeer.
  • Kast. Open kasten met vakken zijn leuk voor in de woonkamer. Je kunt er fotolijsten in zetten, beelden & vazen en verschillende leesboeken. Een leuk idee, is om een paar manden in de vakken te zetten, waarin je netjes andere kleine spullen kan opbergen. Mooie manden hiervoor zijn gevlochten rieten opbergmanden, met aan de binnenkant textiel. Dit kijkt gezellig in een open kast in de kamer.