Welke tips zijn er voor de aankoop van matrassen?

Op otto.nl vind je een ruim assortiment matrassen in diverse maten, met verschillende hardheden en met verschillende bekleding. Zelfs een matras van hoge kwaliteit verliest volgens deskundigen na ca. tien jaar aan ondersteunende kracht, waardoor met de aankoop van een nieuw matras niet te lang moet worden gewacht. We bevelen voor voldoende bewegingsvrijheid een eenpersoonsmatras met een minimale breedte van 100 cm en een tweepersoonsbedmatras een minimale breedte van 180 cm aan. Vooral bij nachtelijk zweten is regelmatig luchten van groot belang. De optimale slaaptemperatuur bedraagt 16-18 graden Celsius.

Inhoudsopgave

Waarom is een matrassentest aan te bevelen?
Wat maakt een matras goed, en waar moet ik bij de aankoop op letten?
Hoe reinig en onderhoud je een matras?
Hoe bepaalt men de juist hardheid van een matras?
Waarom hebben senioren vaak zachtere matrassen?

Waarom is een matrassentest aan te bevelen?

Een goede en aangename nachtrust is voor het lichaam uiterst belangrijk, omdat we in onze slaap de dagelijkse gebeurtenissen verwerken. Genoeg slaap geeft ons kracht en zorg voor belangrijke metabole processen. Het juiste type matras speelt daarbij een belangrijke rol. Spanningen, rugpijnen en slechte houdingen kunnen op lange termijn het gevolg zijn van een verkeerd matras. Wist je dat we ongeveer 26,6 jaar slapend doorbrengen? (Uitgangspunt: de gemiddelde levensverwachting in Nederland) Daarom is de keuze van het juiste matras en eventueel proefslapen aan te bevelen, om zo de best mogelijke slaapkwaliteit te waarborgen en goed aan iedere nieuwe dag te beginnen.

Wat maakt een matras goed, en waar moet ik bij de aankoop op letten?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Ieder mens bezit andere slaapgewoonten. Een matras dat geschikt is voor iedereen bestaat niet. Dichtheid en hardheid zijn van groot belang bij het bepalen van de juiste matras. Daarbij spelen de factoren lichaamsgewicht, slaappositie en allergieën een grote rol. Gemiddeld verliezen we rond de 500ml zweet per nacht! Om deze reden moet men in het bijzonder letten op de luchtcirculatie en de daarmee samenhangende verspreiding van druk. Slaap je op je buik, rug of op je zij? Let erop dat de wervelkolom in een natuurlijke S-vorm ligt. Zonematrassen kunnen een goede balans bieden.

Hoe reinig en onderhoud je een matras?

Het is geen prettige gedachte om te weten dat er een miljoen mijten in een matras leven. Deze kleine spinachtigen houden van de warmte en vochtigheid van het bed. Net zoals schimmel, virussen en bacteriën zich voeden met ons zweet, dode huidcellen en haar. Daarom kunnen eenvoudige tips de hygiëne in bed bevorderen. Het luchten moet een dagelijkse routine zijn. Een tot twee uur zijn daarvoor aanbevolen. Wie zeker wil zijn, laat zijn matras door een vakman reinigen. Reinig je matras niet met chemicaliën of stoom! Dat heeft een biotoop effect op de mijten. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een topper als alternatief, omdat deze het reinigen vereenvoudigd.

Hoe bepaalt men de juist hardheid van een matras?

  • Hardheid 1 (H1) = zacht, tot en met 60 kg
  • Hardheid 2 (H2) = gemiddeld, 60-80 kg
  • Hardheid 3 (H3) = hard, 80-100 kg en
  • Hardheid 4 (H4) = zeer hard, vanaf 100 kg

Helaas is er geen algemeen antwoord op deze vraag. De maat van ieders lichaam is verschillend. Grootte, gewicht en houding spelen hierbij een centrale rol. De hardheidsgraad is verdeeld in vier verschillende stadia.

Merk op dat deze informatie zeer algemeen is en van fabrikant tot fabrikant kan verschillen. In het algemeen is het belangrijk dat de wervelkolom zich in een S-vorm bevindt en een rechte ligpositie mogelijk is.

Waarom hebben senioren vaak zachtere matrassen?

In het algemeen geldt de regel: Hoe ouder, hoe zachter het matras moet zijn. Belangrijk zijn flexibele materiaaltypen, die zich optimaal aan het lichaamsgewicht aanpassen. Je moet niet permanent op blijven liggen en geen kuilen krijgen. Een goede optie is een koudschuim matras waarop men idealiter goed slaapt. Het matras past zich goed aan de 7 zones aan en biedt je een goede ondersteuning. Vanwege het geringe gewicht is de omgang vereenvoudigd.