Nachtkastjes zijn meestal 30 tot 80 cm breed. Dankzij de verschillende maten gebruik je de beschikbare ruimte in je slaapkamer en plaats je ze zelf in kleine nissen.
Nachtkastjes zijn meestal tussen de 35 en 80 cm hoog. De afmetingen zijn zo flexibel dat je de kasten kunt afstemmen op de hoogte van je bed.
Je nachtkastje moet ongeveer even hoog zijn als je matras. Zo kun je comfortabel vanuit het bed voorwerpen op de kast zetten en weer wegnemen. Als het nachtkastje hoger is dan jouw bed, kunt je jouw hoofd stoten. Als het dieper is, heb je weer niet zo goed toegang tot de dingen.
Omdat boxsprings een bed hoogte hebben van minimaal 60 cm, moet jouw nachtkastje net zo hoog zijn. Zo plaats je gemakkelijk liggend objecten op de kast zonder dat je uit bed hoeft te bukken.
Zo zet je bijvoorbeeld een bedlampje of een wekker op een nachtkastje en leg je 's avonds je smartphone of bril neer. Als jouw meubel lades en kastdeuren heeft, kunt je hier ook boeken, zakdoeken, medicijnen, ondergoed of sokken opbergen.
Nachtkastjes: een mooie plek voor boeken en glazen.
Commode of kast? Deze versies zijn er
Hout, decor en glas: materialen en hun eigenschappen
Hoe je het juiste nachtkastje vindt voor jouw woonstijl
De slaapkamer is je persoonlijke toevluchtsoord omdat je er veel meer kunt doen dan er alleen in slapen: lezen, ontspannen, naar muziek luisteren en door tijdschriften bladeren. Zodat je alles wat je nodig hebt snel bij de hand hebt wanneer je zich prettig voelt in jouw bed, zijn nachtkastjes een goede aanvulling.
De kleine kasten zijn meestal niet erg hoog, zodat de bovenste plank ongeveer gelijk staat met het bed frame. In bed heb je het glas water of de wekker in zicht en bij de hand en ook kun je snel het licht van het bedlampje doven. Naast de bovenste plank bieden veel nachtkastjes extra opbergruimte in de vorm van lades of open planken. Om orde te scheppen kunt je ook kiezen voor een model met volledig gesloten fronten. Kies je voor een complete slaapkamer , dan worden de bijpassende nachtkastjes vaak tegelijkertijd aangeboden. Als je de voorkeur geeft aan een enkel model, is het aanbod aan mooie stukken zelfs nog groter.
Tip: je kunt je nachtkastje versieren met een fotolijst, een vaasje en verse bloemen en je slaapkamer een persoonlijk tintje geven.
Bij nachtkastjes wordt onderscheid gemaakt tussen nachtkastjes en nachtcommode. Wat het verschil is en welke bijzonderheden de twee varianten hebben, leest je hier.
Consoles zijn erg compact en bieden toch opslagruimte. Met een nachtcommode met meerdere lades heb je veel opbergruimte voor je persoonlijke spullen. Smalle uitsparingen of deurkrukken benadrukken de eenvoudige uitstraling. Vaak krijg je nachtcommodes met heldere, hoogglans fronten - door de reflectie zien de meubels er licht en modern uit.
Nachtkastjes zijn ruimer en meestal wat meer decoratief en opvallender. Massief houten meubelen met gebogen poten en speelse knoppen zorgen voor een gezellige sfeer. De kleine kasten zijn meestal zo gebouwd dat er een lade onder de plank zit en een open plank of deuren eronder, waarachter zich extra planken bevinden. In open schappen zijn gebruikte spullen elke dag snel bij de hand.
Nachtkastjes zijn gemaakt van verschillende materialen. Om jouw keuze gemakkelijker te maken, leest je hier de voordelen van de afzonderlijke varianten.
Massief houten meubelen zijn populair in de slaapkamer omdat ze door hun kleur en gevoel warm en huiselijk zijn en het oppervlak bijdraagt aan een aangenaam binnenklimaat. Hout kenmerkt zich ook door zijn duurzaamheid en robuustheid - zo geniet je jarenlang van jouw nachtkastje.
Tip: het oppervlak kan gemakkelijk worden afgeveegd en schoongemaakt met een vochtige katoenen doek.
Meubels met houtdecor zijn goedkoper dan meubels van massief hout, omdat ze bestaan uit geperste houten panelen met een bedrukt kunststof oppervlak. Er zijn veel verschillende decors om uit te kiezen, van effen wit en houtimitaties tot donkere oppervlakken in zwart en antraciet.
Tip: je verwijdert stof en vlekken gemakkelijk met een vochtige doek. Een druppel afwasmiddel kan helpen bij hardnekkig vuil.
Inbouwplanken van glas zien er bijzonder licht en luchtig uit en zorgen voor een moderne en stoere uitstraling. Met een metalen frame krijgt het nachtkastje een simpele touch.
Tip: Gebruik voor het schoonmaken een licht vochtige microvezeldoek en een scheutje glasreiniger.
Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe nachtkastje goed in jouw slaapkamer past, zijn hier drie voorbeelden van verschillende inrichtingsstijlen en hoe de praktische kleine meubelstukken kunnen worden gecombineerd.
Als je jouw slaapkamer in een uitnodigende landhuislook heeft ingericht, zullen meubels van massief hout jouw stijl vakkundig aanvullen. Een nachtkastje met ijzeren beslag en prachtig bewerkte poten past goed bij een donzig hoogpolig tapijt in lichtbeige, slaapkamergordijnen met een subtiel bloemmotief en beddengoed van fijn linnen.
Uw slaapkamer is in een moderne stijl ingericht en je waardeert eenvoudige vormen en functionaliteit? Voeg dan een boxspring, een bedbank met stoffen bekleding en een schuifdeurkast met nachtkastje in een witte hoogglans-look toe aan je inrichting . De rechte randen van de meubels zijn gemakkelijk met elkaar te combineren, waardoor je slaapkamer er harmonieus uitziet.
Een nachtkastje met vintage look past goed bij een romantisch ingerichte slaapkamer . De opzettelijk bijgesneden look maakt indruk met zijn zachte pastelkleuren. Glinsterend hout geeft de meubelen ook een warme touch. Naast een metalen bed met een gebogen hoofdeinde en een kelim vloerkleed komt zo'n nachtkastje echt tot zijn recht.
Afbeeldingen:
Guido Maria Kretschmer Home&Living nachtkastje »Borig«, Nachtkastje met 3 laden, Nachtkastje met 1 vak en 2 laden, Guido Maria Kretschmer Home&Living nachtkastje »Passau«, Tecnos nachtkastje, hoogte 56,8 cm, Guido Maria Kretschmer Home&Living nachtkastje »Easily«, Home affaire nachtkastje »Teo«, met een deur en een lade, breedte 50 cm, Nachtkastje, Home affaire nachtkastje »Lia« eikenkleur gegarneerd met bladerranken, andas nachtkastje »MERLE«