Voor welk venster zijn paneelgordijnen geschikt?

Vooral een brede vensterbank wordt door paneelgordijnen (of schuifgordijnen) in verschillende kleuren en stoffen in mooi licht gezet. De lengte van de panelen kunnen worden aangepast, er bevinden zich tenslotte vaak radiatoren of meubels onder het raam. Bijzonder flexibel zijn gordijnen met plooien die naar wens horizontaal of verticaal te bewegen zijn. Paneelgordijnen kunnen niet alleen bij het raam, maar ook in je huis worden opgehangen. Zo kunnen ze namelijk ook dienen als scheidingswand, tussenschot of bed omranding, de creativiteit kent geen grenzen!

Inhoudsopgave

Hoe hang je paneelgordijnen op?
Hoe moet je paneelgordijnen wassen?
Neem paneelgordijnen voor verschillende effecten
Onaantrekkelijke aspecten met paneelgordijnen verhullen
Een positief gevoel door schuifgordijnen
Paneelgordijnen bij OTTO

Hoe hang je paneelgordijnen op?

Er zijn twee manieren om paneelgordijnen te installeren. De klassieke versie is een meervoudig rails systeem die aan het plafond is gemonteerd. Zo kun je de panelen individueel bewegen en naar wens combineren. Een andere montage mogelijkheid is wanneer de oude roeden nog voor het raam hangen. Je kan dan de lussen van de gordijnenroeden door de panelen doen.

Hoe moet je paneelgordijnen wassen?

Paneelgordijnen kunnen het makkelijkst in de wasmachine gewassen worden. Aangezien de stof relatief gevoelig is voor warmte, wordt een fijne was op 40 graden aanbevolen. Ringen en andere schuifelementen gaan helaas te veel klitten in de was. Om dit op te lossen kun je hier simpelweg een waszak of een paar panty’s omheen doen. Vouwen kun je verminderen als de wasmachine slechts één derde gevuld is. Overigens: een pakje bakpoeder maakt vergeeld katoen weer wit, terwijl het de kleur van gekleurde paneelgordijnen weer opfrist. Paneelgordijnen kun je na het wassen gewoon weer op hun plek hangen, zo krijgen ze weer hun vorm en gladheid terug. Vaak komen bij de panelen de kreukels er vanzelf weer uit en is strijken overbodig.

Neem paneelgordijnen voor verschillende effecten

Paneelgordijnen zijn in de eerste plaats bedoeld ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer en tegen verblinding. Toch worden niet alleen tegen nieuwsgierige ogen gordijnen aangeschaft, maar ook voor hun decoratieve mogelijkheden. Zo geven paneelgordijnen mooie kleuraccenten aan de kamer. In het bijzonder is de psychologie van de kleuren hier van belang: een kamer met blauwe gordijnen is niet alleen goed verduisterd, maar straalt ook rust en creativiteit uit. Rood kan een combinatie van verschillende emoties oproepen: warmte en passie of liefde en woede. Gele tinten worden daarentegen vaak geassocieerd met de natuur en daarmee vitaliteit en uitbundigheid. Anderzijds zijn bruintinten vertegenwoordigers van vriendelijkheid, plezier, warmte en comfort, terwijl grijs wordt gezien als neutraal en enigszins afstandelijk. In welke kleur je je schuifgordijnen kiest, moet je niet te veel laten afhangen van de kleur-emotie, maar ook van de rest van je interieur. Harmonie van de kleuren in de kamer, geeft harmonie in de rest van de kamer wat gezelligheid uitstraalt.

Onaantrekkelijke aspecten met paneelgordijnen verhullen

Paneelgordijnen zijn niet alleen voor raamdecoratie, maar ook om dingen te verbergen die je het liefst niet elke dag wilt zien, zoals mappen of apparaten. Open kasten en rekken kunnen makkelijk worden verborgen door het ophangen van een paneelgordijn. Zo ziet alles er netjes en opgeruimd uit.

Een positief gevoel door schuifgordijnen

Er zijn veel verschillende materialen waaruit je paneelgordijnen kunnen bestaan, zoals vloeiende stoffen, papier, bamboe of hout. De schuifgordijnen zijn makkelijk te bewegen door een bediening met koord, draaisystemen of zelfs met een elektrische afstandsbediening. Als gevolg van de diversiteit van de paneelgordijnen wordt elke ruimte zo optimaal gediend. Door verschillende materialen kunnen imposante lichteffecten bereikt worden.

Paneelgordijnen bij OTTO

Voor een uitgebreid assortiment aan paneelgordijnen ben je bij OTTO aan het juiste adres. Je vindt veel verschillende prints, transparanties en materialen. Bij de artikelinformatie staat aangegeven wat er in de verpakking inbegrepen zit en hoe je je nieuwe gordijnen het gemakkelijkst ophangt. Ook staat er een onderhoudsadvies aangegeven; zo kunnen de meeste paneelgordijnen gemakkelijk in de wasmachine gewassen worden.